Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν γνωρίζει εάν το Ισραήλ καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία για να επηρεάσει τις εκλογές των ΗΠΑ

- Advertisement -

Colleen Long

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε λίγα λόγια για τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Παρασκευή και τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Ισραηλινός ηγέτης καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα. Κανένας. Κανένας, κανένας», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας, αναφερόμενος στον Νετανιάχου με το παρατσούκλι του: «Και νομίζω ότι ο Μπίμπι πρέπει να το θυμάται αυτό. Και αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, δεν ξέρω, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτό».

Ο Μπάιντεν, σε μια σπάνια εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου, απάντησε στα σχόλια ενός από τους συμμάχους του, του γερουσιαστή Christopher S. Murphy (D-Conn.), ο οποίος δήλωσε στο CNN αυτή την εβδομάδα ότι ανησυχούσε ότι ο Νετανιάχου είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για μια ειρηνευτική συμφωνία εν μέρει λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου διαχειρίζονται από καιρό μια περίπλοκη σχέση, αλλά τους τελειώνει ο χώρος για ελιγμούς καθώς οι απόψεις τους διίστανται για τον πόλεμο του Ισραήλ με την μαχητική ομάδα της Χαμάς στη Γάζα και το πολιτικό τους μέλλον κρέμεται απο μια ισορροπία.

Για τον Μπάιντεν, μια διπλωματική συμφωνία θα βοηθούσε στην επίλυση ενός βαθύ διχασμού μεταξύ των Δημοκρατικών σχετικά με τον πόλεμο και θα ενίσχυε την υποστήριξη προς την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Ο Μπάιντεν πίεσε εδώ και καιρό για κατάπαυση του πυρός και ο ίδιος και οι βοηθοί του έχουν επισημάνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν κοντά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Νετανιάχου αντιστάθηκε δημόσια στην προοπτική, ενώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνέχισαν να συζητούν κατ’ ιδίαν για την επίτευξη συμφωνίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι ζήτησαν από κοινού μια εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ για 21 ημέρες και περίμεναν το Ισραήλ να χαιρετίσει το σχέδιο. Αντίθετα, ο Νετανιάχου είπε στους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ θα «συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι μας».

Το Ισραήλ έχει πιέσει σε δύο μέτωπα, σκοτώνοντας κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ και επιδιώκοντας χερσαία εισβολή στον Λίβανο κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτικής και μαχητικής ομάδας, καθώς και πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Και έχει δεσμευτεί να ανταποδώσει για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν αυτή την εβδομάδα, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5% την Πέμπτη, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ως απάντηση. Μια άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου τόσο κοντά στις εκλογές μπορεί να είναι ένα πλήγμα για την Καμάλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το είδος της απάντησης προς το Ιράν, αν και έχει γίνει λόγος για το [ενδεχόμενο] χτύπημα του Ισραήλ στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν — και «νομίζω ότι αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις παρά χτυπήματα σε κοιτάσματα πετρελαίου».

Ο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα ότι επιδίωκε μια συνάντηση με τον Νετανιάχου για να συζητήσουν την απάντηση στο Ιράν. «Υποθέτω ότι όταν πάρουν μια απόφαση για το πώς θα αντιδράσουν, τότε θα έχουμε μια συζήτηση», είπε.

Αλλά ο Νετανιάχου αντιστέκεται ολοένα και περισσότερο στις δημόσιες παροτρύνσεις και τις ιδιωτικές εκκλήσεις του Μπάιντεν. Και ο Μπάιντεν στο παρελθόν ανέστειλε την παράδοση βαριών βομβών στο Ισραήλ και εξέφρασε όλο και περισσότερο τις ανησυχίες του για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Παρά τη μακροχρόνια γνωριμία τους, οι δυο τους δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί.

Ο Μπάιντεν παρέμεινε συνεπής στην υποστήριξή του για την άμυνα και την ασφάλεια του Ισραήλ και στον απόηχο των θανατηφόρων επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο Μπάιντεν υποστήριξε τις συνεχιζόμενες και ενισχυμένες μεταφορές όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να είναι προσεκτικοί στις απαντήσεις τους για να αποφύγουν απώλειες αμάχων.

Περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τα στοιχεία του δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων, αλλά δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Μπάιντεν διέταξε επίσης τον αμερικανικό στρατό να ενισχύσει το προφίλ του στην περιοχή για να προστατεύσει το Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και του ίδιου του Ιράν. Τον Απρίλιο, και ξανά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ πρωταγωνίστησαν στην κατάρριψη πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ.

Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Νετανιάχου έχουν εγκάρδια σχέση και ο πρώην πρόεδρος φιλοξένησε τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο. Ενόσω ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ έκανε αρκετές αμφιλεγόμενες κινήσεις για την υποστήριξη του Ισραήλ που χαροποίησαν τον Νετανιάχου.

Ο Long γράφει για το Associated Press. Το προσωπικό του Times συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

Αυτή ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε αρχικά στους Los Angeles Times.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα