…Ο ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ΜΕ AEGEAN

- Advertisement -

του Αριστείδη Βούλγαρη

Στις 4 Δεκεμβρίου 2021 πρόκειται να συμβεί μία ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή μόνο από τμήμα της Ανταρκτικής και των θαλασσίων ορίων της, στην περιοχή του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. Μια και η πρόσβαση στην Ανταρκτική είναι εξαιρετικά δύσκολη, διεθνής ομάδα ηλιακών αστρονόμων-Κυνηγοί Εκλείψεων, πρόκειται να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος της αποστολής EFLIGHT-SUNRISE 2021, προκειμένου να παρατηρήσουν και να καταγράψουν με ειδικά όργανα το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου.

Πριν λίγες ημέρες ο Αριστείδης Βούλγαρης-κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων και μέλος της αποστολής EFLIGHTSUNRISE 2021, πέταξε με αεροσκάφος της AEGEAN, προκειμένου να ελεγχθούν και να βαθμονομηθούν τα όργανα που θα χρησιμοποιηθούν στην ολική έκλειψη του Δεκεμβρίου. Η AEGEAN ήταν ο Χορηγός της αερομεταφοράς των οργάνων και του κατασκευαστή τους. Κατά τη διάρκεια των δύο δίωρων πτήσεων, έγινε εγκατάσταση η φασματογράφων με την επωνυμία  Icarus Solar Corona Spectrograph σε ειδική βάση, η οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για την αποστολή, από τον Αριστείδη Βούλγαρη. Οι φασματογράφοι “δούλεψαν” σε συνθήκες χωροταξίας και πτήσης παρόμοιες με το αεροσκάφος της αποστολής EFLIGHTSUNRISE2021, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και η προετοιμασία τους για την επικείμενη ολική έκλειψη Ηλίου. Οι φασματογράφοι χρησιμοποιούνται με σκοπό την ανάλυση του φωτός που εκπέμπει το ηλιακό στέμμα, το οποίο είναι ορατό μόνο κατά της  διάρκεια μίας ολικής έκλειψης Ηλίου. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν πολύ χρήσιμα στοιχεία που αφορούν την ηλιακή δραστηριότητα.

Τα οπτομηχανικά συστήματα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά στην Ελλάδα από τον Α. Βούλγαρη και έχουν χρησιμοποιηθεί σε 10 ερευνητικές αποστολές ηλιακών εκλείψεων μέσα σε διάρκεια 15 χρόνων. Τις διατάξεις των οπτικών συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την ολική έκλειψη Ηλίου, θα τις χειριστούν ο κατασκευαστής τους Α. Βούλγαρης και ο αστροφυσικός καθηγητής Αθανάσιος Οικονόμου (University of Chicago, Fermi Institute), ο οποίος είναι και συνεργάτης της NASA τα τελευταία 40 χρόνια. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τους φασματογράφους θα αναλυθούν από τον μαθηματικό-επίκουρο καθηγητή Χριστόφορο Μουρατίδη (Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου).

Επικεφαλής της αποστολής EFLIGHT-SUNRISE 2021 http://nicmosis.as.arizona.edu:8000/ECLIPSE_WEB/TSE2021/TSE2021WEB/EFLIGHT2021.html , θα είναι οι αμερικανοί καθηγητές Glenn Schneider (Steward Observatory and the Department of Astronomy, University of Arizona) και Jay Pasachoff (Director of the Hopkins Observatory; Chair, Astronomy Department).

Οι φασματογράφοι Icarus είχαν πετάξει και στο παρελθόν, επίσης με Χορηγό αερομεταφοράς τους την AEGEAN, ως “πρόβα τζενεράλε” με αφορμή την επιβίβαση των φασματογράφων σε αεροπλάνο ειδικά διαμορφωμένο για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης Ηλίου της 2ας Ιουλίου 2019, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Νησί του Πάσχα EFLIGHT 2019-MAX http://nicmosis.as.arizona.edu:8000/ECLIPSE_WEB/TSE2019/TSE2019_EFLIGHTMAX.html

Γενικές πληροφορίες

Μία ολική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν τα τρία ουράνια σώματα, ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται (πιο συγκεκριμένα τα κέντρα αυτών). Κατά τη διάρκεια αυτής της ευθυγράμμισης η Σελήνη αποκόπτει το φως που εκπέμπει ο Ήλιος, δημιουργώντας μία σκιά, η οποία πέφτει επάνω στη γη. Επειδή η Σελήνη είναι αρκετά μικρότερη από την Γη και βρίσκεται επίσης αρκετά μακριά, η σκιά της Σελήνης δεν μπορεί να καλύψει όλη το ημισφαίριο της Γης που είναι στραμμένο προς τον Ήλιο και τη Σελήνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κώνος σκιάς της Σελήνης να είναι μικρός και να καλύπτει ένα μόνο μικρό τμήμα της Γης. Η σκιά της Σελήνης η οποία σαρώνει την επιφάνεια της Γης έχει πλάτος περίπου 400 χιλιόμετρα. Στην ολική έκλειψη Ηλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2021 https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle/SEgoogle2001/SE2021Dec04Tgoogle.html , http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/TSE_2021_GoogleMapFull.html?Lat=19.06992&Lng=-82.90375&Zoom=3&LC=1

η ευθυγράμμιση των κέντρων των τριών σωμάτων δεν είναι τέλεια (η Σελήνη βρίσκεται “πιο κάτω” από την ευθεία Ηλίου-Γης) και γι’ αυτό τον λόγο η σκιά της Σελήνης έχει μεγάλη κλίση προς το νότο, εστιάζοντας  προς την πλευρά της Ανταρκτικής.

Το στέμμα του Ηλίου είναι ορατό μόνο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου. Ο φασματογράφος ηλιακού Στέμματος αναλύει το φως που εκπέμπει το ηλιακό Στέμμα και από την ανάλυση των φασμάτων αντλούνται πληροφορίες για την ενεργειακή κατάσταση του Ηλίου, την σύστασή του και τις θερμοκρασίες που υπάρχουν στο στέμμα. Οι θερμοκρασίες στο ηλιακό στέμμα ανέρχονται σε 1.000.000 -3.500.000 βαθμούς Kelvin. Ο λόγος της ύπαρξης των τόσο υψηλών θερμοκρασιών δεν έχει εξηγηθεί ακόμη πλήρως και η εύρεση του μηχανισμού θέρμανσης του ηλιακού στέμματος θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο των ηλιακών αστρονόμων.

Η δραστηριότητα του ηλίου μεταβάλλεται περιοδικά με τον χρόνο, συγκεκριμένα κάθε περίπου 11.2 χρόνια. Στην παρούσα χρονική στιγμή ο Ήλιος οδεύει προς το μέγιστο της δραστηριότητάς του με πιθανή κορύφωση το 2022/2023. Το προηγούμενο ηλιακό μέγιστο του 2012/2013 ήταν αρκετά ήρεμο και δεν θύμιζε σε τίποτα τα μέγιστα των προηγούμενων ηλιακών κύκλων.

Αριστείδης Βούλγαρης
Μέλος των αποστολών
EFLIGHT 2021-SUNRISE και
Antarctica Eclipse Expedition 2021

Σχετικές Δημοσιεύσεις

A. Voulgaris, T. Athanasiadis, J.H. Seiradakis, J.M. Pasachoff

A Comparison of the Red and Green Coronal Line Intensities at the 29 March 2006 and the

1 August 2008 Total Solar Eclipses: Considerations of the Temperature of the Solar Corona,

Solar Physics, 2010, 264(1), pp 45–55.

A.G. Voulgaris, P.S. Gaintatzis, J.H. Seiradakis, J.M. Pasachoff, T.E. Economou

Spectroscopic Coronal Observations During the Total Solar Eclipse of 11 July 2010, Solar

Physics, 2012, 278(1), pp 187–202.

J.M. Pasachoff, V. Rušin, M. Saniga, B.A. Babcock, M. Lu, A.B. Davis, R. Dantowitz, P. Gaintatzis, J.H. Seiradakis, A. Voulgaris, D.B. Seaton, K. Shiota

Structure and Dynamics of the 2012 November 13/14 Eclipse White-Light Corona,

Astrophysical Journal, 2015, 800(2).

J.M. Pasachoff, C. Lockwood, E. Meadors, R. Yu, C. Perez, M. A. Peñaloza-Murillo, D. B. Seaton, A. Voulgaris, R. Dantowitz, V. Rušin, T. Economou

Images and Spectra of the 2017 Total Solar Eclipse Corona from Our Oregon Site,

Frontiers in Astronomy and Space Sciences, 2018, 5(37).

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα