Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Οι συνέπειες του ουκρανικού πολέμου, η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση της Αθήνας στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και η ανυπαρξία της Ευρώπης που έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής, είναι θέματα που απασχολούν, εντόνως, πλέον, τους λαούς της Ευρώπης.
Το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα, όπως εκφράστηκε μετά τις αλλαγές του 1990, άρχισε να αμφισβητείται, όπως έδειξαν οι εκλογές στη Γαλλία που εξαφάνισαν, κυριολεκτικά, τα κόμματα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία 40 χρόνια και όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φέρουν σε υψηλά ποσοστά αντισυστημικά κόμματα. Στην Ιταλία, μάλιστα, το φασιστικό κόμμα έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενώ στη Γαλλία, η επίκληση της ακραίας ιδεολογίας της Μαρίν Λεπέν δεν ενοχλεί κανέναν.
Κάτι νέο κυοφορείται σε επίπεδο λαϊκής βάσης το οποίο θα προβάλλει κάποια στιγμή, ακόμη και έντονα, στο δημόσιο χώρο. Όπως και πριν 54 χρόνια σε εκείνον τον Μάη του ’68 που αμφισβήτησε όλη τη μεταπολεμική πορεία της Ευρώπης και εισήγαγε νέες αντιλήψεις από την πολιτική ως την κοινωνία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δείχνει μια ανεξήγητη παθητικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Και δεν μιλάμε για τις γνωστές. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε την απορία του για το μέγεθός της. Θεώρησε αδιανόητες τις 40 τόσες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Η Τουρκία δεν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αμφισβητεί την εδαφική επικράτεια και την κυριαρχία της χώρας. Και αυτό στην Αθήνα δεν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν..
Είναι τρομακτική, σε βάρος μας, η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας και, συνεπώς, της ύπαρξής της ως κράτους.
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε πριν λίγες ημέρες, τον Ρώσο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για παραβίαση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δανού επισήμου, του εναέριου χώρου της χώρας του από ρωσικό αναγνωριστικό, για μερικά δευτερόλεπτα, όπως ο ίδιος έγραψε σε τουίτερ του. Δηλαδή ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο, προφανώς χωρίς οπλισμό, παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Δανίας για μερικά δευτερόλεπτα και γίνεται χαμός.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όχι οι καθημερινές παραβιάσεις αλλά και οι υπερπτήσεις κατάντησαν ρουτίνα.
Ούτε, φυσικά, ασχολείται με αυτές και το NATO, στον Γενικό Γραμματέα του οποίου κατέφυγε ο πρωθυπουργός για προστασία. Η στάση του κ Γενς Στόλτενμπεργκ στα ελληνοτουρκικά είναι απολύτως προκλητική σε βάρος της Ελλάδας όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι κινούμενοι στο διαδίκτυο από ένα βίντεο συνέντευξής του στο CNN πριν μερικά χρόνια. Αξίζει να το δείτε: https://www.youtube.com/watch?v=YjWY2mnvJYU
Στην ελληνική κοινωνία έχει διαμορφωθεί μια κυρίαρχη εντύπωση πως αν η χώρα αντιδράσει στην τουρκική προκλητικότητα θα κινδυνεύσει με πόλεμο.
Συνεπώς, αφήνεται να εννοηθεί πως το δίλημμα είναι αποδοχή των προκλήσεων, ίσως και μερικών υποχωρήσεων ή πόλεμος. Θεωρούν, δε, πως η Ελλάδα με την κατευναστική, ως σήμερα, πολιτική δεν έχει χάσει τίποτε από την Τουρκία. Είναι έτσι;
- Το πρώτο που χάνει η Ελλάδα είναι η αίσθηση που έχει η διεθνής κοινότητα για την χώρα. Τη θεωρεί ότι δεν μπορεί να προασπίσει την κυριαρχία της. Και αυτό έχει συνέπειες στο πως την αντιμετωπίζει και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Τη θεωρεί μειωμένης κυριαρχίας.
- Το δεύτερο είναι πως με τις συνεχείς υποχωρήσεις της Ελλάδας η Τουρκία διαμορφώνει ντε φάκτο καταστάσεις τις οποίες αύριο θα διεκδικήσει και θα ασκήσει δικαιώματα σ’ αυτές.
- Το τρίτο είναι πως δεν μπορεί η χώρα να ασκήσει δικαιώματα που απορρέουν από όσα δικαιούται και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της.
- Το τέταρτο πως με τις συνεχείς υποχωρήσεις η Τουρκία θεωρεί πως μπορεί να δορυφοροποιήσει, αν όχι να καταλάβει τη χώρα.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα πρόβλημα: Αν η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Το ερώτημα υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα έγινε βάση των ΗΠΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Απολύτως κανένα.
Με την Τουρκία που από το 1974 μέχρι σήμερα κλιμακώνει μια πολιτική αμφισβήτησης της ύπαρξης της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους, (1974 απαγόρευση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, 1996 Γκρίζες ζώνες, 2017 Γαλάζια Πατρίδα) υπάρχει ένα σοβαρό θέμα.
Μέχρι ποιου σημείου όλο το πολιτικό σύστημα που ακολουθεί κατευναστική πολιτική είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει; Υπάρχουν κόκκινες γραμμές;
Όχι, μας λένε, οι κόκκινες γραμμές είναι επικίνδυνες αλλά υπάρχει η αποτροπή η οποία ενισχύεται. Αλλά τι εννοούμε αποτροπή; Αποτροπή σημαίνει ο αντίπαλος να υπολογίζει την υπόστασή σου και την αποφασιστικότητά σου και να μην σε αμφισβητεί. Την στιγμή που σε αμφισβητεί, δεν υπάρχει αποτροπή. Ή, τουλάχιστον, η αποτροπή σου δεν είναι αξιόπιστη. Και εδώ αναδύεται μια κυρίαρχη, επικίνδυνη αντίληψη της «ευέλικτης προσαρμογής», του είδους «το αιγαίο δεν είναι λίμνη ελληνική» ή της λογικής «να τα βρούμε με την Τουρκία στο σημείο που εφάπτεται το διεθνές Δίκαιο με την γεωγραφία».
Με την Τουρκία, και τον πόλεμο πρέπει να αποφύγουμε και «να τα βρούμε». Αλλά πως; Πάντως, όχι με απώλεια κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το ζήτημα που αναδύεται με όσα συμβαίνουν τελευταία είναι η επίτευξη αξιόπιστης αποτροπής. Τρόποι υπάρχουν αλλά και η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να τους ακολουθήσει.
Και, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, το θέμα θα τεθεί από τον πρωθυπουργό στον κ. Μπάιντεν. Δηλαδή, ο θείος Σαμ υποκαθιστά την κυριαρχία της χώρας.
Δηλαδή, ο θείος Σαμ υποκαθιστά την κυριαρχία της χώρας.
Πέρα απο τον «θείο Σαμ» που τουλάχιστον απο το 1947 κυριαρχεί στη χώρα μας, υπάρχει και η
θεσμική πρόβλεψη των άρθρων 27,28 του Ελληνικού συντάγματος για την απεμπόληση της εδαφικής
και συνταγματικής κυριαρχίας της χώρας μας. Αυτό δυστυχώς δέν το επισημαίνουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, ούτε οι δημοσιαγράφοι. Ευχαριστώ.
Ακόμη δεν έχουμε πεισθεί ότι το ΝΑΤΟ -που δεν είναι φιλανθρωπική Οργάνωση,ούτε και thin tank Διεθνούς Δικαίου-δεν μπορεί (και χωρίς θερμό επεισόδιο εις βάρος μας ) , να ”εξουθενώσει” με πιέσεις του την Τουρκία, όταν αυτή ως μέλος του ΝΑΤΟ καλύπτει από την Συρία μέχρι την Βουλγαρία τα βορειοανατολικά σύνορα της Δύσης και με την Συνθήκη του Μοντραί αποκλείει την κάθοδο στο Αιγαίο κάθοδο του Ρωσικού πολεμικού στόλου ;;;.
Ξεχάσαμε την δήλωση του αειμνήστου Καραμανλή στις 15 Αυγούστου 1974 όταν απέσυρε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ τις Ένοπλές Δυνάμεις μας, επειδή το ΝΑΤΟ παρά τις διαβεβαιώσεις του δεν απέτρεψε τον Β’ Αττίλα και την διαβεβαίωσή του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις ,και τον τους Έλληνες ότι η Ελλάς δεν θα ταπεινωθεί και θα νικήσει στο Αιγαίο τους Τούρκους.;;;.
Δεν προκαλούμε και χρόνια τώρα δεν θέλουμε να συμβιβασθούμε γιατί οι διαφορές μας είναι ανυπέρβλητες ,αλλά άμα δεν υπογράψουμε το Αιγαίο με όλα τα νησιά του είναι ,σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά 86% δικό μας.
Πείραζε να μην υπογράψομε και την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 ,ενώ το πρόβλημα το είχαμε από το 1944 και διεθνώς από το 1991;;;.
Ας περίμεναν οι Σλάβοι και ας περιμένουν τώρα και οι Τούρκοι αφού δεν υπογράφουν συνυποσχετικό για την Χάγη.
ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ”ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΞΑΝ ”ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .
ΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ – ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ -ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΑΚΟΜΑ.
Η παρούσα κυβέρνηση είχε και έχει πολλές αφορμές να καταγγείλει την συμφωνία των πρεσπών αλλά δεν το κάνει.
1) Γιατί, με θερμό επεισόδιο εις βάρος θα μάς στηρίξει; Πάντα μιλάμε για ελληνοτουρκικά, ε; Ή μήπως θα επέμβει η “καβάτζα”, η Γαλλία; “Αν δεν έχεις νύχια …. ”
2) Δεν θυμάμαι καμμία δήλωση Καραμανλή. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι για λόγους εσωτερικού εντυπωσιασμού (δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο) φύγαμε από το πολιτικό σκέλος τού ΝΑΤΟ, όπου επιστρέψαμε μετά 6 χρόνια, σαν κατουρημένες γάτες, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτε. Μοιάσαμε δηλαδή με το κουνούπι στο κέρατο τού βοδιού, ή ο “δικός σου” την είχε δει de Gaulle, τον οποίον πάντα θαύμαζε και προσπαθούσε πάντα να μιμηθεί.
3) Δεν χρειάστηκε ποτέ να μάς στραμπουλήσει κανείς το χέρι. Πάντα υπήρξαμε υπέρ το δέον πρόθυμοι. Το αποδεικνύομε τρεχόντως και με την Ρωσσία.
@ Κίτσος
Σωρηδόν τα σκαμπίλια από τα Σκόπια [Ωμές παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς]
Βασιζομένη σ’ αυτά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ (και όχι μόνο). Όμως, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τού μορφώματος.
Αν είσαι ιδεολογικά συγγενής του Σύριζα ,ή, των ΑνΕλ, δεν κατηγορείς τους κ.κ.Τσίπρα ,Κμαμένο και Κοτζιά ,που ”διαπραγματεύθηκαν ” και υπέγραψαν την ενδοτική Συμφωνία των Πρεσπών ,αλλά τους κληρονόμους ,οι οποίοι αφού ο λαός δεν ”ξαπέστειλε” στο 10% στις εκλογές του 2019ον κ.Τσίπρα -ο οποίος έχει ακόμη καμάρι του αυτήν την Συμφωνία -δεν μπορείς να την ακυρώσεις γιατί θα έχεις όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ αντίθετες ,εκτός αν θέλεις να κάνεις λαικό ήρωα το παλληκάρι ,-που χάρισε και τις ανύπαρκτες Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και συνεχίζει να καμαρώνει γιαυτό -και να διχάσεις τους Έλληνες.
Και τα συμβόλαια πωλήσεως ακινήτων ακυρώνονται ,αλλά πρέπει να ”βγάλεις” ψυχοπαθή τον πωλητή κλπ.κλπ.
Το βέτο θα μπει στα 26 Κεφάλαια , που θα ακολουθήσουν την αποφάσεως για έναρξη των διαπραγματεύσεων για είσοδο τους στην Ε.Ε .
Εκεί ”θα φάνε πολύ χώμα” ,εκτός αν έχουμε ξανά τον κ.Τσίπρα, που θα τους υποδεχθεί με ανθοδέσμες
ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΥΡΡΑΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟ 1964 ΚΑΙ ΤΟ 1967,ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΠΟΥ ‘ΈΚΟΒΑΝ ΒΟΛΤΕΣ” ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ .
ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΩΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. ΑΥΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ Ο ”ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ” ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΛΕΕΙ,ΛΕΕΙ -ΑΣΤΟΝ ΝΑ ΛΕΕΙ- .
Υ.Γ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ,ΑΝ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ”ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΙΞΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ” ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ 2017 ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΜΙΑ, ΜΑΔΡΙΤΗ, ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.
.
Ισχύει πάντα το “όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο μεθάς και όσο περισσότερο μιλάς, τόσο περισσότερες ανοησίες λες”. Δεν μπορείς ποτέ να απαντήσεις/γράψεις συγκεκριμένα και συμπυκνωμένα, όπως κάνω εγώ. Επί πλέον, μην γράφει σε κεφαλαία, διότι κουράζουν τα μάτια και σημαίνει ότι ΦΩΝΑΖΕΙΣ. Ασφαλώς, στην ηλικία σου είναι δύσκολο να μάθεις έστω και στοιχειώδεις κανόνες διαδικτυακής συζητήσεως, αλλά δεν καταβάλλεις και καμμία προσπάθεια. Είναι ο άθλιος χαρακτήρας σου, που σε εμποδίζει να αποδεχτείς τις όποιες υποδείξεις σού κάνουν. Υπέρμετρος εγωισμός και πείσμα μουλαριού κι από την άλλη το παίζεις και καλός χριστιανούλης. Το ω τής γελοιότητος και τής ασεβείας.
Δεν σε ξέρω αν το σχόλιό σου είναι απάντηση και σε ποιον, διότι δεν απευθύνεσαι σε κανέναν συγκεκριμένα, πάντως η πρώτη και δεύτερη παράγραφος δεν με αφορά.
Γράφεις: “Το βέτο θα μπει στα 26 Κεφάλαια”. Ανοησίες! Αφού η κυβέρνηση, όπως έγραψα, δίνει αγώνα για την ένταξη των Σκοπίων και τής Αλβανίας στην ΕΕ, θα βάλει εκ των υστέρων προσκόμματα; Ακόμη κι εσύ πρέπει να καταλαβαίνεις ότι, αυτά που γράφεις, δεν στέκουν λογικά. Βασιζομένη στις συνεχείς παραβιάσεις τής ΣτΠ εκ μέρους των Σκοπίων, θα μπορούσε και θα έπρεπε να βάζει τώρα βέτο, μέχρι να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν εντελώς. Αντ’ αυτού, εμείς βλέπομε αγκαλιές και αγάπες των δύο πρωθυπουργών και λοιπές γελοιότητες κι εσύ πιστεύεις ακόμη ότι … θα μπει βέτο στα 26 κεφάλαια. Η καλή ημέρα από την αρχή φαίνεται. Όταν πριν δύο χρόνια ο Μακρόν έβαλε βέτο στην είσοδο Αλβανίας-Σκοπίων στην ΕΕ, ο “δικός μας” εθελόδουλος έσπευσε να τον … μαλώσει, ή δεν το θυμάσαι; Κι εδώ(*); Γιατί αρνείσαι να παραδεχτείς την πραγματικότητα και προτιμάς να ζεις σε πλασματικές καταστάσεις, διαμορφωμένες σύμφωνα με τις επιθυμίες σου;
1964 και 1967 νατοϊκά αεροπλανοφόρα; Όχι αμερικανικά; Τι ανάμειξη είχε το ΝΑΤΟ εκεί; Την Γαλλία ο “Σουλτάνος” την έχει γραμμένη και το απέδειξε. Όταν τουρκικά πλοία πήραν κυνήγι φρεγάτα της έξω από την Λιβύη, αυτή έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο. Έχεις κοντή μνήμη, Σταύρο Α. Ναλμπάντη, αλλά δεν πειράζει. Τώρα είναι πια αργά για να ξυπνήσεις και ίσως δεν ωφελεί κιόλα.
(*) Εδώ σού λύνεται και η απορία, που είδα κάπου όλως περιέργως να διατυπώνεις. Πώς έμαθα, λέει, το όνομά σου. Εσύ το είχες γράψει, δεν το θυμάσαι; Και στο “Αντίβαρο” είχα δει σχόλιό σου με τ’ όνομά σου και μάλιστα γραμμένο με λατινικά γράμματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ.
” Για σκεφθείτε το δίδυμο Κοτζιά -Καμμένου στα εθνικά θέματα”.
Αντώνης Σαμαράς ,στο ίδιο Συνέδριο, χθες.
”….να γιατί ήταν έγκλημα η Συμφωνία των Πρεσπών….να γιατί η εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει τα Βαλκάνια… είμαστε η Λαική ,η Αστική, και πάνω απ’όλα η Πατριωτική Παράταξη ,η Νέα Δημοκρατία”.
Δικαιολογώ τον καθημερινό θυμό σας -και πολλών άλλων πατριωτών-καθώς λένε- που δεν ακούνε τίποτε από αυτά που είπαν χθες ο τέως και σημερινός πρωθυπουργός για την αρίστη κατά τον ΤσιπροΣύριζα Συμφωνία των Πρεσπών, από τους ιδεολογικά συγγενείς τους πολιτικούς .
Υ.Γ Τι σας φταίει η ηλικία των συνανθρώπων κύριε Επισκέπτα ;;;.
Και ρατσισμό και έλλειψη σεβασμού δείχνει, -καθημερινώς δε-, χωρίς να σας ενοχλώ προσωποποιώντας σας. .
Θεωρώ γελοίο να σχολιάσω τα λεγόμενα σε κομματικά συνέδρια και μάλιστα παρουσιαζόμενα αποσπασματικά.
Δεν καταλαβαίνω, όμως, το ΥΓ. Μία γνώμη εκφράζω, πού είναι ο … “ρατσισμός” (sic) κτλ.; Είναι μία πραγματικότης. “Υou can’t teach an old dog new tricks”, όπως λένε και οι Άγγλοι.
Εντάξει αυτή είναι η κοινωνία ανέκαθεν ,απλώς στην Ελλάδα μας από το 1981 και σε επανάληψη από το 2010 περίσσεψαν οι αγανακτισμένοι , οι ”πολάκηδες” και οι μονίμως θυμωμένοι ,αλλά συγχρόνως και βολεμένοι συνέλληνες ,που επειδή δεν τους απαξιώνουν οι αναγνώστες του διαδικτύου και οι διευθύνοντες τους ιστοτόπους εκτραχύνονται .
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ,ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΜΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.