Λεβέντ Κένεθ/Στοκχόλμη
Στις 30 Αυγούστου, μετά την τελετή αποφοίτησης της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ομάδα νέων αξιωματικών απήγγειλαν ιδιωτικά τον όρκο που είχαν δώσει οι αξιωματικοί στο παρελθόν, μια παράδοση που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα αποφοίτησης από το 2016. Ανάμεσά τους, μια μικρότερη ομάδα φώναξε το σύνθημα, «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», απηχώντας μια δημοφιλή φράση μεταξύ των κοσμικών στην Τουρκία. Πολλοί ερμήνευσαν αυτό το περιστατικό ως αντίδραση του στρατού στις ισλαμιστικές πολιτικές του Ερντογάν και αναβίωσε τη μακροχρόνια αντίληψη ότι ο στρατός είναι ο θεματοφύλακας της κοσμικής δημοκρατίας της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξισλαμίζει ραγδαία τον στρατό.
Πριν παραστεί στην τελετή, ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα νέο τζαμί που μπορεί να φιλοξενήσει 500 πιστούς στην Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία.
Μετά την τελετή στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας στις 31 Αυγούστου, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο τζαμί στο συγκρότημα θα ήταν μια ευλογία. «Πέρυσι εγκαινιάσαμε το τζαμί στη Ναυτική Ακαδημία. Χθες ανοίξαμε και το τζαμί στη Στρατιωτική Ακαδημία. Επί του παρόντος, έχουμε επτά έργα κατασκευής τζαμιών σε εξέλιξη σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Στόχος μας είναι να τα ολοκληρώσουμε μέχρι την άνοιξη του 2025, αν θέλει ο Θεός. Το τέμενος της Ναυτικής Ακαδημίας Heybeliada είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, καθώς ανακατασκευάζουμε αυτό το αγαπημένο κτίριο, που δεν είχε αφήσει ίχνη πίσω του, στην αρχική του μορφή. Σήμερα, με τα εγκαίνια του τζαμιού της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη έλλειψη. Συγχαίρω ειλικρινά όλους όσους εμπλέκονται και συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και προσεύχομαι το κάλεσμα για προσευχή [Azan] να παραμείνει σταθερό στους ουρανούς μας», είπε.
Μέχρι πρόσφατα, αυτές οι εξελίξεις έμοιαζαν απίθανες. Ωστόσο, οι σημαντικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Ερντογάν εντός του στρατού μετά από μια αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 τις κατέστησαν δυνατές.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν βασίστηκε μόνο σε εκκαθαρίσεις για να αυξήσει την επιρροή του στο στρατό. Η κυβέρνηση άλλαξε επίσης τις διαδικασίες για την επιλογή των επιτελικών αξιωματικών, κάτι που θεώρησε απειλή. Εισήχθη ένα νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο επέτρεπε στην κυβέρνηση να καθορίσει ποιος θα μπορούσε να γίνει αξιωματικός του προσωπικού.
Επιπλέον, μόλις 10 ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η κυβέρνηση Ερντογάν έκλεισε τις στρατιωτικές σχολές λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής τους στο περιστατικό. Το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας ιδρύθηκε με κυβερνητικό διάταγμα στις 25 Ιουλίου 2016 ως αντικαταστάτη.
Αυτή η μετατόπιση διευκόλυνε την πρόσληψη αποφοίτων από θρησκευτικά λύκεια ( imam-hatip ) στο στρατό, μια σημαντική αλλαγή από προηγούμενες πρακτικές. Ο Ερντογάν, απόφοιτος ιμάμ-χατίπ και ο ίδιος, επιτάχυνε την ένταξη των ισλαμιστών νέων στις ένοπλες δυνάμεις
Επιπλέον, ο Ερντογάν δημιούργησε μια κομματική επιτροπή αποτελούμενη από απόστρατους στρατιωτικούς πιστούς του για να καθορίσει ποιοι θα μπορούσαν να γίνουν στρατιωτικοί δόκιμοι. Το 2021 το Υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι μέλη της SADAT, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης πιστής στον Ερντογάν, υπηρετούσαν σε αυτές τις επιτροπές επιλογής.
Το SADAT παρείχε λίστες προφίλ που περιλάμβαναν αντιπάλους του Ερντογάν εντός του στρατού. Η οργάνωση συμμετείχε επίσης στην εκπαίδευση και διαχείριση τζιχαντιστών μαχητών υπό τουρκικό έλεγχο στη Συρία. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι το SADAT διευκόλυνε τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη σε συνεργασία με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.
Μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να φέρει στο προσκήνιο θρησκευτικά στοιχεία στον στρατό είναι να παρουσιάζει τον Ali Erbaş, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), σε επίσημες στρατιωτικές τελετές. Ο Erbaş όχι μόνο κάνει ενθουσιώδεις ομιλίες αλλά ευλογεί και τον στρατό. Όταν η αντιπολίτευση αντιδρά σε αυτή την κατάσταση επειδή είναι μια αντικοσμική πρακτική και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη θρησκεία για πολιτική, οι ελίτ του κυβερνώντος κόμματος ισχυρίζονται ότι η αντιπολίτευση δεν αισθάνεται άβολα με τον επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων αλλά με την ίδια τη θρησκεία. Αυτό το επιχείρημα έχει σίγουρα μεγάλη υποστήριξη από την κομματική βάση.
Τέλος, στις 16 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης αξιωματικών και υπαξιωματικών στην Ακαδημία Χωροφυλακής και Λιμενικού Σώματος, ο Erbaş απήγγειλε προσευχές για τους μαθητές.
Στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ο στρατός έχει πραγματοποιήσει αιματηρά πραξικοπήματα και ανάγκασε τους πολιτικούς να παραιτηθούν. Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει τον στρατό σε δύναμη που προστατεύει το καθεστώς του. Περιμένει από τους υποστηρικτές του να δουν τη μεταμόρφωση του στρατού, τον οποίο συνήθιζαν να περιέγραφαν ως «εχθρό της θρησκείας».
Ο ιδιωτικός όρκος που έδωσαν οι απόφοιτοι της Στρατιωτικής Ακαδημίας προκάλεσε σοκ στους υποστηρικτές του Ερντογάν και είναι πιθανό να εκληφθεί ως ένδειξη μιας πιθανής, αυστηρά κοσμικής κυβέρνησης στη μετά-Ερντογάν εποχή. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό παρά τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα οικονομική διαχείριση, η κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει τον Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, ο υπερεθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν, Doğu Perinçek, πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας, ισχυρίστηκε ότι ακόμη και αν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης λάμβανε το 90% των ψήφων, δεν θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία λόγω του στρατού. άρνηση να το επιτρέψει. «Ο λαός δεν θα δώσει αυτή την εξουσία. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι εξαπατηθούν να ψηφίσουν για το CHP, και παρά την επιδείνωση της οικονομίας, ο στρατός δεν θα συναινέσει σε μια αλλαγή κυβέρνησης», είπε.
Τουρκική Οργάνωση και πηγή το nordik monitor ,κάτι σαν το ΕΛΙΑΜΠΕΠ το δικό μας , το οποίο στην προκειμένη περίπτωση μας ενημερώνει τι επικρατεί και τι θα επικρατήσει στον τουρκικό στρατό και σε εσωτερικές έριδες και σε ολιστικό πόλεμο εναντίον εξωτερικού εχθρού.
Μήπως εμφύλιος πόλεμος και βαθύς εθνικός διχασμός;;;.
Μήπως εκμετάλλευση της μιας φατρίας από εχθρικές ή φίλιες Δυνάμεις ;;;;.
Αυτήν την Τουρκία μήπως την υπολογίζουν -πλην εξαιρέσεων -αναλυτές ,σχολιαστές και ο ”σοφός” λαό, λάθος ως γίγαντα που θα μας κατασπαράξει;;;.
ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΘΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΠΟΥ -ΕΣΤΩ ΜΕ ΛΟΓΙΑ- ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ,ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ.
Υ.Γ Θα λυπηθούν οι φίλοι του κ. Έρντογάν αλλά γιαυτούς θα μιλούμε τώρα;;;.