Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Η δικτατορική απόφαση των δικαστηρίων του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη με την ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου και να φέρει στην πιο δύσκολη θέση, παρά ποτέ, την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι ο Λευκός Οίκος προστατεύει τις ανθρώπινες ελευθερίες και τη Δημοκρατία, ανάλογα με τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρέσκεται, συχνά-πυκνά να ομιλεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καυχιέται ότι έχει δημιουργήσει την κυβέρνηση που προστατεύει τη Δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγνώμη, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος κοροϊδεύει τον εαυτό του…
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Και γράφω τις λέξεις άνευ προηγουμένου, διότι τον κατηγορεί ότι διολισθαίνει προς την απολυταρχία με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να βγάλει “εκτός πολιτικής μάχης” τον ισχυρό πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, όπως σημείωσε η ιστοσελίδα μας, Hellas Journal.
- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας κατηγορεί συχνά τον Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του. Έχει εκφράσει την άποψή του για την καταστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων και τη διολίσθηση σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Αρκετοί νομοθέτες εκφράζουν δικαιολογημένους φόβους και ανησυχίες για τη Δημοκρατία στην Τουρκία.
Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο ο Ερντογάν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών, εάν πιστέψει ότι θα τις χάσει.
Η σικέ απόφαση για φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, πιστεύουν οι παρατηρητές.
«Η καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, από το τουρκικό καθεστώς καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ.
«Οι ελεύθερες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από τα αξιώματά τους, και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Twitter.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευση του για την απόφαση φυλάκισης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το αμερικανικό υπουργείο εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Μία από τον κ. Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και μία του εκπροσώπου, Νέντ Πράις.
Ο πρώτος δήλωσε ότι:
- «Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.
- Παραμένουμε, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».
Ακολούθησε ο βασικός εκπρόσωπος, ο Νεντ Πράις, εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δημοσιοποιώντας μία πολύ πιο σκληρή ανακοίνωση:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα.
Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.
Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ.
Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο.
- Αυτά και άλλα πολλά δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τις προσπάθειες της Τουρκίας να αγοράσει τα μαχητικά F-16. Ο Ερντογάν προσφέρει όπλα στους εχθρούς του, στην Ουάσιγκτον. Και οι εχθροί του είναι πολλοί. Δεν είναι μόνο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Όπως είπε στην Καθημερινή και τη Λένα Αργύρη ο Τζιμ Ρις, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή του κ. Μενέντεζ, πρέπει να επιλυθο’υν άλλα προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία πριν ληφθεί απόφαση για τα F-16.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θα στείλει -κάποια στιγμή- το τουρκικό αίτημα για την απόκτηση των αμερικανικ’ων μαχητικών στις Επιτροπές Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και τη Γερουσίας.
Αν και έχουν ολοκληρωθεί οι τουρκοαμερικανικές συνομιλίες, η κυβέρνηση του Τζο ΜΠάιντεν δεν έχει έρθει ακόμα σε καμία συνεννόηση ή επαφή με το Κογκρέσο.
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας -μέχρι και προχθες το μεσημέρι που τον συνάντησα στο γραφείο του- δεν ακούει τίποτα. Θα καταθέσει βέτο με στόχο να σταματήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία…
Διότι, όπως λέει, δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ότι η κατοχική δύναμη δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, των Κούρδων της Συρίας και άλλων συμμάχων της Αμερικής.