Νοέμβριος 4, 2023. Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα άτομο που μπορεί να εκληφθεί ως συνομιλητής,  έχει αφαιρεθεί από τη λίστα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι δεν επικοινωνεί με τον Νετανιάχου.   Αυτός που διατηρεί επαφές με το Ισραήλ είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Νετανιάχου φέρει την «νούμερο ένα ευθύνη» για το γεγονός ότι η Άγκυρα τον αφαίρεσε από τη λίστα των συνομιλητών.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο ισραηλινός λαός είναι ήδη εναντίον του Νετανιάχου. Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους «θέλει να βρει υποστήριξη για τις σφαγές του», προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει θρησκευτικά επιχειρήματα για αυτό.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να διαλυθούν εντελώς οι δεσμοί, ειδικά στη διεθνή διπλωματία, έτσι οι διπλωμάτες και η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να εγκαθιδρύσουν την τελική ειρήνη στο ισραηλινο-παλαιστινιακό πρόβλημα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε προηγουμένως το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την τουρκικήλ εφημερίδα Dunya, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στο Καζακστάν.

Δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία επαφή με το Ισραήλ, ο Ερντογάν τόνισε ότι ο πρόεδρος της MİT Ιμπραήμ Καλίν έχει τηλεφωνικές επαφές με το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Χαμάς.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, « Επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό, ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον έχουμε διαγράψει».

«Θέλουμε να είμαστε εγγυητές στη Γάζα, όπως είμαστε στην …Κύπρο»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν είπε τα εξής σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας «ειρηνευτικής δύναμης» στη Γάζα:

«Μιλάμε για το θέμα των εγγυήσεων από τη στιγμή που ξεκίνησαν αυτά τα γεγονότα και το λέγαμε. Είπαμε ότι η Τουρκία μπορεί να αναλάβει καθήκον εγγυητή, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον, μπορούμε να είμαστε εγγυήτρια χώρα.

Στην Κύπρο, η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα και η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει παρόμοια δομή στη Γάζα;

Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Άρα παίζουμε τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Μπορούμε να το αναλάβουμε. Τα γεγονότα θα δείξουν ποια μορφή θα πάρει αυτό, μόνο ο χρόνος θα δείξει».

The Hellenic Information Team