“Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΟΣ”

- Advertisement -
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε, χθες, διάβημα, στην Τουρκία για 160 παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
Τους ενόχλησε ο αριθμός.
Στο παρασκήνιο, στο παρελθόν, ειπώθηκε στην τουρκική πλευρά, κάντε μερικές παραβιάσεις για να επισημάνετε την πολιτική αμφισβήτησής σας και εμείς μερικές αναχαιτίσεις για να υπογραμμίσουμε την δική μας πολιτική αλλά ας μείνουμε σε αυτές. Να μην υπάρχει ούτε ανθρώπινη διακινδύνευση, ούτε κόστος. Η Τουρκία το αγνόησε.
Η Τουρκία έχει σταθερή πολιτική αμφισβήτησης του ελληνικού χώρου και δεν πρόκειται να έρθει σε καμιά συνεννόηση με την κυβέρνηση της Αθήνας. Θεωρεί, ήδη, αυτά που αμφισβητεί δικά της και συμπεριφέρεται σαν να είναι δικός της χώρος. Θεωρεί τα 18 νησιά δικά της.
Δεν μιλάμε για τις συνήθεις παραβιάσεις μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων, τις οποίες και άλλες χώρες θεωρούν ως το ελληνικό παράδοξο. Εκεί, μάλλον, πέτυχε την αναγνώριση, ντε φάκτο, της αμφισβήτησής τους. Μιλάμε για υπερπτήσεις μερικών δεκάδων μέτρων πάνω απο κατοικημένα νησιά. Τα 18 νησιά, την κατοχή των οποίων απο την Ελλάδα, αμφισβητεί η Τουρκία.
Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με παραβίαση του πυρήνα της κυριαρχίας ενός κράτους.
Και, τώρα, τα ερωτήματα αφού σημειώσω ότι είμαι πιο φιλειρηνιστής απο τον κ. Μητσοτάκη και ενοχλούμαι όταν ακούω ακόμη και κυνηγετικό όπλο..
1.-Με το να μην αντιδρά η Ελλάδα στρατιωτικά στις υπερπτήσεις πάνω απο ελληνικά νησιά έχει αποδεχθεί ότι είναι χώρα μειωμένης κυριαρχίας;
2.-Τι διαφορά έχει για την Αθήνα η υπέρπτηση πάνω απο τα νησιά αυτά απο την υπέρπτηση πάνω απο την Ακρόπολη ή το Μαξίμου;
3.-Υπάρχει το ευλογο ερώτημα των φιλειρηνιστών και, κυρίως, των οπαδών της εκάστοτε κυβέρνησης “τι θέλετε να κάνουμε, να τα ρίξουμε; Και μετά; τι θα ακολουθήσει;” Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν θα την δώσω εγώ. Αλλά η κυβέρνηση. Δική μου δουλειά είναι να θέτω ερωτήματα. Αγωνιώδη ερωτήματα που άπτονται της ύπαρξης της χώρας μουθ, συνεπώς και εμού. Των πολιτικών και των οπαδών τους είναι να βρίσκουν λύσεις. Και το ερώτημα εδώ είναι τι σημαίνει για μια χώρα να παραβιάζεται η κυριαρχία της και να μην αντιδρά. Είναι το ίδιο σαν να εισέβαλαν οι Τούρκοι στη Θράκη, και στη συνέχεια αποχωρούσαν. Και την επομένη να έκαναν το ίδιο. Θα ρωτούσε και τότε η κυβέρνηση: τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;
4.-Θα αντιδράσει στρατιωτικά η κυβέρνηση (η εκάστοτε κυβέρνηση) αν γίνει υπέρπτηση τουρκικού αεροπλάνου πάνω απο την Ακρόπολη;
5.-Αν δεν υπάρχει στρατιωτική αντίδραση σε παραβιάσεις κυριαρχίας, σε τι χρησιμεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις;
6.-Μας μιλούν για αποτροπή. Απο που αποτρέπονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν έχουμε καθημερινές υπερπτήσεις πάνω απο νησιά;
7.-Υπάρχει σαφής προσδιορισμός στόχου και σκοπού στις Ένοπλες Δυνάμεις; Περιλαμβάνει την κυριαρχία της χώρας;
8.-Σημειωτέον ότι στον αέρα η Ελλάδα έχει αυτήν την στιγμή συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία. Αν και τώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει την κυριαρχία της, πότε θα μπορέσει να το κάνει;
Αυτά προς το παρόν.
spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «στον αέρα η Ελλάδα έχει αυτήν την στιγμή συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία. Αν και τώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει την κυριαρχία της, πότε θα μπορέσει να το κάνει;»:
    Λόγω του τωρινού μας αεροπορικού πλεονεκτήματος, λύση θα ήταν μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού περί τα 100-200 χιλιόμετρα δυτικώς της παραμεθορίου/F.I.R. που να προστατεύει ενοποιημένα τον εναέριο χώρο όλων των νήσων και νησίδων και των ενδιάμεσων υδάτων, επιτρέποντας εγκάρσιους αεροδιάδρομους προσέγγισης των νησιών από τα δυτικά για τις πολίτικες πτήσεις και μόνο. Έτσι μπορεί να οριστικοποιηθεί και στρατιωτικώς αυτό που ανέκαθεν ήταν οριστικοποιημένο ιστορικώς και πολιτικώς, ότι όλος ο αιγιακός χώρος είναι αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας. Το Τουρκικό casus belli δεν πρέπει να διαγνώσκεται ως φόβητρο, αλλά ως «ευτύχημα» γιατί μας λύνει χέρια ως προς την εκτέλεση μιας Ελληνικής αεροπορικής απάντησης μπρος μιας εν δυνάμει προγραμματισμένης (λόγω casus belli) Τουρκικής επίθεσης. Αλλά δυστυχώς δυναμικές επιλογές κάνουν μόνο όσοι πορεύονται ανεξάρτητοι. Εδώ και η αναμέτρησή μας με την ιστορία.

  2. ”Νιοι είμασταν και γεράσαμε ”, αγαπητές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ από την έκδοση της αυθαίρετης ΝΟΤΑΜ 714 της 6ης Αυγούστου 1974, με την οποίαν η Τουρκία αμφισβητούσε την αρμοδιότητα του FIR Aθηνών ,που τελικώς το 1980 απέσυρε κατόπιν επίμονων ενεργειών της τότε ελληνικής κυβερνήσεως και των διεθνών πιέσεων.
    Δυστυχώς η άρση αυτής της NOΤAM δεν σήμαινε και την άρση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και κυρίως στα νησιά του ,τα οποία φρονίμως ποιούσα η τότε κυβέρνησή μας ”στρατιωτικοποίησε” -και αυτή η ”στρατιωτικοποίηση” παραμένει- λόγω του κυπριακού και τυχόν νέας τουρκικής επεμβάσεως με την Στρατιά του Αιγαίου ,που τοποθέτησε στα Δυτικά της παράλια -απέναντι από τα νησιά μας-.
    Μετά το 1995 , όταν κυρώσαμε την Συμφωνία για το Δίκαιο της θάλασσας ”τρομοκρατήθηκε” για το ενδεχόμενο αυξήσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια και έκτοτε ”έκανε ρουτίνα” και τις παραβάσεις του FIR Aθηνών και τις παραβιάσεις του εναερίου μας χώρου και τις υπερπτήσεις σε εδάφη μας.
    Από τους σχετικούς πίνακες του ΓΕΕΘΑ το 2015 -τότε που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό su 24- στο Αιγαίο 1384 τουρκικά αεροσκάφη της -εκ των οποίων 133 ήταν οπλισμένα-πραγματοποίησαν 826 παραβάσεις 1779 παραβιάσεις – εκ των οποίων 36 από ελληνικά εδάφη, ενώ σημειώθηκαν 80 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.
    Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο αλλά η Τουρκία -μάλλον για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης της- συνεχίζει να προκαλεί ,παρανομεί και αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα και όπως μετά το 1955 (έναρξη του Κυπριακού) να αρνείται να δείξει διαθέσεις και προθέσεις καλής γειτονίας.
    Νομίζουμε ότι ”δεν πειράχτηκε” από την πρόσκληση του Έλληνος πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 14 Μαίου και δεν ανησυχεί από την Αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη -ειδικά τώρα- , η οποία θα ελέγχει και θα αποκλείει τα μοναδικής γεωπολιτικής αξίας Στενά και για τον τουρκικό στόλο ;;;.
    ΚΑΙ τελικώς να μπούμε στο φρενοκομείο για να επιβάλλουμε το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και να έχουμε -στα καλά καθούμενα- Ίμια σε μεγαλύτερο νησί , όταν έχουμε την κυβέρνηση μιας Παράταξης, που δεν έμαθε να παρακαλεί και να ευχαριστεί τους Αμερικανούς για ”τον μη πόλεμο”;;;.
    Κάποτε θα σπάσει η στάμνα της Τουρκίας ,αρκεί να συνεχισθεί η σημερινή έντονη και διαρκής προετοιμασία μας και να έχουμε πατριωτικές κυβερνήσεις ,για να κάνουμε κομματάκια αυτήν την στάμνα .
    Υ.Γ Πάντως τα ”πατριωτικά ” κόμματα της Αντιπολιτεύσεως και οι άλλοι θεσμοί δεν ζήτησαν πολεμικό συμβούλιο , ίσως γιατί θα ”κρούσουν πόρτες ανοιχτές” μετά τις Καστανιές του 2020.

  3. Και στο προηγούμενο άρθρο σας, κ. Σαββίδη, και στο σημερινό, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Η Ελλάδα έχει τελειώσει πια σαν χώρα. Δεν είναι μειωμένης, άλλα άνευ κυριαρχίας. Εκτός από τις εναέριες παραβιάσεις, υπήρξαν και υπάρχουν και οι θαλάσσιες. Εκτός από το διάφορα “Reis”, αλωνίζουν στις θάλασσές μας και τα αλιευτικά (“αλιευτικά”;) και η κυβέρνηση μάς διαβεβαιώνει για όλα αυτά ότι … παρακολουθεί με ψυχραιμία!!!! Θυμηθείτε την κρίση τού 1987 και την τότε αντίδραση τής Ελλάδος και κάντε σύγκριση.

  4. ”Υπερήφανο ” 1987 .
    Παραβάσεις FIR 682 , παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου 461 , οπλισμένοι σχηματισμοί 39 , εμπλοκές με δικά μας μαχητικά 78 . ΠΗΓΗ ΓΕΕΘΑ.

    • Απορία ψάλτου, βηξ! Τι να κάνομε, σ’ αυτήν την ηλικία εξασθενεί (και) η μνήμη και σε πολλούς και η κρίση, αν την είχαν και ποτέ, διότι οι κομματάνθρωποι (οπαδός από το “κοπάδι”) δεν έχουν ιδίαν γνώμην ασχέτως ηλικίας. Δεν ενδιαφέρομαι να σού “θυμήσω” κάτι, αλλά αφήνω αυτό εδώ για τους νεότερους, για να μην ξεχαστεί.

  5. Να προσθέσω στα ερωτήματα και ακόμα ένα:
    Τώρα που επιτέλους επανεκκίνησε το πρόγραμμα υδρογονανθράκων, έχει προσέξει κανείς τη βασική διαφορά του χάρτη με το χάρτη του Μανιάτη όταν έβγαλε τα τεμάχια το 2014; Ενώ στο παλιό χάρτη υπήρχαν οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, τώρα τα νότια της Κρήτης έχουν εξαφανιστεί! Ακόμα και να κατανοήσει κανείς το ότι δε βγαίνουν οικόπεδα στο Αιγαίο (λόγω προηγούμενων συμφωνιών) αλλά και στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, να βγάζουμε εκτός και τα νότια παραπάει… Τι την κάναμε την ελληνοαιγυπτιακή;

  6. Αγαπητέ υβριστή μου κ.Επισκέπτα, εγώ δεν θα παραθέσω -για εσάς και τους νεώτερους-άρθρο δημοσιογράφου- υμνογράφου -,όπως εσείς του κ. Παύλου Παπαδοπούλου για το 1987 – αλλά δήλωση σε Τούρκο δημοσιογράφο του κ.Οζάλ της 27-3-1987 (μετά την αντίδραση του αείμνηστου Ανδρέα , στον οποίον αναφερθήκατε) .
    ”Αν δεν βγουν έξω από τα χωρικά τους ύδατα τότε δεν θα βγούμε και εμείς”, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την τουρκική άποψη περί πλήρους αποχής και των δυο πλευρών από δραστηριότητες και ενέργειες επί της υφαλοκρηπίδος του Αιγαίου ,αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτησή της και τελικώς η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να μη κάνει έρευνα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.
    Για περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο ”ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ” του Κώστα Μάρδα εκδόσεις Ι.Σιδέρης 2018 .
    Α… και την παροιμία ” αυτός έχει πολλά ράμματα για την γούνα σας ”.

    • Μόνον εσύ βλέπεις παντού υβριστές, άλλο ένα δείγμα τής γεροντικής σου παραξενιάς. Αν εσύ, με τις κομματικές παρωπίδες που φοράς, δεν μπορείς/θέλεις να δεις την τότε σθεναρά αντιμετώπιση τής Τουρκίας εκ μέρους Ελλάδος, επειδή μόνο και μόνο την έκαμε ένας πρωθυπουργός από άλλο κόμμα, είναι πρόβλημά σου.

  7. 4.-Θα αντιδράσει στρατιωτικά η κυβέρνηση (η εκάστοτε κυβέρνηση) αν γίνει υπέρπτηση τουρκικού αεροπλάνου πάνω απο την Ακρόπολη;

    Η παρένθεση σας τιμά, κ. Σαββίδη.

    ΟΧΙ

    (imho πάντα)

    5.-Αν δεν υπάρχει στρατιωτική αντίδραση σε παραβιάσεις κυριαρχίας, σε τι χρησιμεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις;

    Για να συντηρούνται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, κ. Σαββίδη. Οι οικογένειές τους, τα φροντιστήριά τους, οι τοπικές κοινωνίες με στρατόπεδα-φαντάσματα σε όλη την επικράτεια (βλέπε ενοίκια των μόνιμων) κ.ο.κ.

    Αεροπορία στον Πύργο Ηλείας, κ. Σαββίδη. Enough said.

    κ. Σαββίδη δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα οι 18 μήνες θητεία την περίοδο των Ιμίων, υπήρξε μια άκρως δυσάρεστη, αλλά παράλληλα αποκαλυπτική εμπειρία όχι μόνο για το τι σημαίνει στρατός, αλλά για το τι σημαίνει Ελλάδα του κωλο-δημοσίου γενικότερα.

    Αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα