Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
1.-Το σκοπιανό το παρακολουθώ απο το 1988 επαγγελματικά. Βιωματικά απο μικρός. Μεγάλωσα σε περιοχή που αρκετοί συμπολίτες είχαν συγγενείς “μέσα”.
2.-Κατά την επαγγελματική παρακολούθησή του έτυχε να γνωρίσω απο νωρίς τον Ευάγγελο Κωφό ο οποίος μας εμύησε στις διπλωματικές, ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος.
3.-Ευνόητο είναι να το παρακολουθήσω και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
4.-Παρόλο που η ελληνική θέση ήταν καμιά αναφορά στην ονομασία στον όρο Μακεδονία, με τον καιρό συνειδητοποίησα πως λύση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς σύνθετη ονομασία. Όλες οι προτάσεις απο τους διαπραγματευτές περιείχαν σύνθετη ονομασία. Άλλο τι θέλαμε άλλο τι διαπιστώσαμε πως πρότειναν οι διαπραγματευτές και υποστήριζαν οι δυνάμεις.
5.- Η ελληνική πλευρά, αν θα ήταν στο χέρι της, δεν θα πήγαινε σε λύση με ονομασία που θα περιείχε τον όρο Μακεδονία. Αλλά δεν ήταν στο χέρι της. Υπήρξαν στιγμές που διεθνείς δυνάμεις για δικούς τους λόγους επεδίωκαν επίμονα λύση. Και πίεζαν.
6.-Ό,τι και να έλεγαν οι πολιτικοί δημοσίως, στις συνομιλίες διαπραγματεύονταν σύνθετη ονομασία. Το θέμα ήταν αν η ονομασία θα περιείχε το Μακεδονία και θα ήταν erga omnes ή, άλλη θα ήταν η διεθνής και άλλη η εσωτερική ονομασία.
7.-Στην πορεία διαπιστώσαμε πως το πρόβλημα δεν ήταν, μόνο, η ονομασία. Πως θα ονομαζόταν ο λαός της χώρας; Θα προέκυπτε απο την ονομασία της χώρας ή όχι; Και πως θα ονομαζόταν η γλώσσα;. Προτάθηκαν διάφορα αλλά μέχρι τις Πρέσπες τα μέρη δεν κατέληγαν σε συμφωνία.
8.-Με τη συμφωνία των Πρεσπών η χώρα ονομάσθηκε Βόρεια Μακεδονία. Η γλώσσα Μακεδονική. Και ο λαός Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
9.-Άρα ως πρώτο συμπέρασμα η Ελλάδα πήρε σύνθετη ονομασία erga omnes που περιέχει τον όρο Μακεδονία και έδωσε την ονομασία Μακεδονική στη γλώσσα και Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας στον ορισμό του λαού. Στην ιθαγένεια. (Μια στοιχειώδης λογική ανάλυση της Συμφωνίας παραπέμπει και σε μακεδονική ταυτότητα αλλά επειδή την προσέγγιση αυτή την αμφισβητούν οι υποστηρικτές της Συμφωνίας, την αποσύρω). Την καθοριστική υποχώρηση την έκανε ο Συριζα. Αν αυτά που δέχθηκε ο Συριζα τα δέχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το σκοπιανό μπορεί νε είχε λυθεί απο τη δεκαετία του 90.
10.-Τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις για ακαδημαϊκά εγχειρίδια. Τι εννοεί ο ένας και τι ο άλλος με τον όρο Μακεδονία, μικρή, αν όχι καμιά, σημασία έχει.
Αυτή είναι η ιστορία του σκοπιανού στη σύγχρονη μορφή της.
Αμφισβητεί κανείς αυτές τις διαπιστώσεις;
spot_img

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. διαφωνώ στο 9 με την διατύπωσε ότι το θέμα θα είχε “λυθεί” από την δεκαετία του 90. Όπως και όλα τα ζητήματα τα οποία αγγίζουν τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων έτσι και αυτό, δεν δημιουργήθηκε για να λυθεί.
    Αυτή η κρίσιμη πεποίθηση δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή τόσο στο ευρύ (ελληνικό) κοινό, όσο και στους κεντρικούς συντελεστές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
    Ζητήματα τα οποία δεν είναι στο χέρι σου να τα λύσεις, τα διαχειρίζεσαι δεν τα κλείνεις. Το ίδιο λάθος έγινε στο Κυπριακό και κατά παράδοξο τρόπο επιχειρήται ξανά και ξανά.

  2. Τις αμφισβητεί ο Ελληνικός λαός .
    Αν η Ελλάδα δεν ήταν χρεωμένη και αν ο Τσίπρας δεν έπεφτε στην παγίδα των Γερμανών δεν θα γινόταν οι Πρέσπες και αυτά είναι διαπιστώσεις.
    Δεν πίεσε η Ελλάδα όσο μπορούσε και όσο έπρεπε .

  3. Όντας Μακεδόνας ο κ. Σαββίδης σε Σκοπιανό θέμα αναφέρεται από το 1988 -όπως ακριβώς αναφέρονταν όλοι σχεδόν οι Έλληνες , εκτός των αριστεροκομμουνιστών που αναφέρονταν σε Μακεδονικό από το 1944 όταν δημιουργήθηκε από τον ΤΙΤΟ -.
    Ως τέτοιο λύθηκε από τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά ,με στήριξη δυστυχώς και από τον φερόμενο ως ακροδεξιό -σίγουρο εξουσιομανή- κύριο Καμμένο το 2018 .
    Δυστυχώς το σαφές και περιεκτικό άρθρο του κ. Σαββίδη δεν εγράφη στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ μας μετά την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί θα είχαν αποφευχθεί ΚΑΙ οι ετήσιας περίπου διάρκειας αντιπαραθέσεις στις Ανιχνεύσεις , με υβριστικά σχόλια-εις βάρος μου κυρίως – από αναγνώστες που θεωρούσαν συνυπεύθυνους για την Συμφωνία αυτή και όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και ΥΠΕΞ μέχρι και τον κ. Κώστα Καραμανλή , που μας χάρισε το Βουκουρέστι του 2008 , του οποίου το κεκτημένο δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά τις ”διαπραγματεύσεις” της Συμφωνίας ΚΑΙ σίγουρα δεν θα ψήφιζαν 32% συνέλληνες τον ΤσιπροΣύριζα στις εκλογές του 2019.
    Προσωπική μου άποψη είναι ότι το εθνικό μέτωπο του 1992 μετά την άτυπη συνάντηση των τότε πολιτικών Αρχηγών υπό τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καραμανλή -πλην (πάντα υπάρχει ένα πλην) της κυρίας Παπαρήγα του ΚΚΕ- διασπάστηκε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και έκτοτε μας ” μιλούσαν ” και μιλούσαμε για σύνθετη ονομασία της Δαρδανίας , που μετά το 1944 την ονόμασαν οι λάτρεις του Πανσλαβισμού ,-που ξεφύτρωσε από το 1870 από τους ομόδοξους Ρώσους- την ονόμασαν στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας Μακεδονία και την οποίαν αναγνώρισαν για δικούς τους λόγους και Δυτικοί Σύμμαχοι μας ως Μακεδονία, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και το κρατίδιο ανεξαρτητοποιήθηκε.
    ΑΛΛΑ Ο ΓΕΓΟΝΕ ,ΓΕΓΟΝΕ.
    Το άρθρο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους .

    • Για την ιστορία να αναφέρω, ότι σύμφωνα με τον στρατηγό Τσακαλώτο, το σκοπιανό μεταπολεμικά ανακίνησαν οι Βρετανοί.

  4. 1) Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο έπρεπε να επιλυθεί. Το πρόβλημα το είχαν μ’ εμάς και μόνον οι Σκοπιανοί και όχι αντιστρόφως.

    2) Η αρχική θέση (1992 😉 ήταν “ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό του”. Αν την είχαμε τηρήσει, αν πεισματικά είχαμε επιμείνει σ’ αυτήν, τώρα τα Σκόπια θα είχαν βρει άλλο όνομα, σύνθετο ή απλό, το οποίο δεν θα είχε σχέση με την Μακεδονία.

    3) Από το 1944 και μετά και σταδιακά, σε ολόκληρο τον κόσμο πέρασε το όνομα “Μακεδονία” για αρχικά ομόσπονδο κρατίδιο τής Γιουγκοσλαβίας και μόνον έτσι ήταν γνωστό. Η γλώσσα των Σλάβων ονομαζόταν παντού “μακεδονική” και, φυσικώ τω λόγω, οι Σλάβοι “Μακεδόνες”. Όμως, αυτοί ήθελαν για ευνοήτους λόγους την αναγνώρισή τού “μακεδονισμού” των από την Ελλάδα.

    4) Ουδείς μάς υποχρέωνε, αν δεν θέλαμε να μάς υποχρεώσουν, να τούς αναγνωρίσομε όνομα, γλώσσα και εθνικότητα, που μπορεί να μάς δημιουργούσε αργότερα προβλήματα μειονοτικά. Αντιθέτως κι επειδή ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εμείς με βέτο μπορούσαμε να τούς αναγκάσομε να κοιτάξουν για όνομα αποδεκτό και από εμάς.

    5) Δεν γνωρίζω γιατί τον Σεπτέμβριο τού 2007, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Καραμανλή ανακοίνωσε στις προγραμματικές της δηλώσεις, ότι κάνει αποδεκτή σύνθετη ονομασία περιέχουσα το “Μακεδονία” erga omnes, δίδοντας έτσι στους Σκοπιανούς αυτό που ακριβώς ήθελαν. Διότι, ας μην αυταπατώμεθα, άπαξ και υποχωρήσαμε εκεί, όλα τα άλλα ήταν απλώς θέμα χρόνου και διαδικασίας.

  5. (1992 => Αυτό το emoticon βγήκε κατά λάθος. Γράφω 1992 με ερωτηματικό, διότι δεν θυμούμαι αν τότε πάρθηκε η απόφαση των αρχηγών κομμάτων υπό την προεδρία τού τότε ΠτΔ Κ. Καραμανλή.

  6. Ας κάνω κι εγώ μια χαζή ερώτηση, μια και δεν ξέρω απ’ αυτά.

    Τι σημαίνει… μας πίεζαν;

    Γενικά ρωτάω.

    Τι θα μας έκαναν; Πόλεμο;

    • η χώρα είναι σχεδόν κατά απόλυτο τρόπο εξαρτημένη από την έξωθεν χρηματοδότηση.

      • Είναι μία σοβαρή εξάρτηση, αλλά όχι απόλυτη, κατά την γνώμη μου. Εάν δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με ονομασία που θα περιείχε το “Μακεδονία” ή παραγωγό του, δεν θα το έκαναν και δεν θα μπορούσαν και να τούς αναγκάσουν να το κάνουν. Δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κράτος ενδοτικό και αυτό είναι το κακό. Άλλωστε, ενώ ο χρόνος δούλευε ενάντια στο μόρφωμα, απειλώντας το με διάλυση, οι αθηναϊκές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να περάσουν στον λαό το μήνυμα ότι συμβαίνει το αντίθετο και πρέπει να βρεθεί λύση. Αυτά είχαν από τότε επισημανθεί, χωρίς βεβαίως να ληφθούν υπ’ όψιν.

        Λάθος «λύση», σε λάθος πρόβλημα, τη λάθος στιγμή

  7. Λοιπόν, τα σχόλια δείχνουν ότι αγνοειτε παντελώς το παρασκήνιο της πολιτικής. Δεν είναι παράδοξο για ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με αυτό. Φθάνει να μην είναι απόλυτοι στην εικόνα που έχουν για την πολιτική. Τους χαιρετισμούς μου.

    • Όταν γίνεται από δημοσιογράφους μια τέτοια διαπίστωση περιέχει και μια δόση αυτοκριτικής.

  8. Απόλυτος γίνεσαι όταν προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα ανιστόρητα και τα αδικαιολόγητα όπως την Συμφωνία των Πρεσπών , που προσπαθούσαν πολλοί στην 2ετία 2018/19 .
    Μια αναδρομή στις Ανιχνεύσεις αυτής της 2ετίας θα το επιβεβαιώσει.
    Παρασκήνιο στην εξωτερική πολιτική -στην οποίαν (όπως μας είπε ο Καραμανλής) άλλα λέγονται και άλλα γίνονται (και τούμπαλιν), συνήθως υπάρχει όταν οι αρμόδιοι -πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ -δεν ανακοινώνουν μη ανακοινώσιμα και οι φήμες του παρασκηνίου οργιάζουν .
    Τις ακριβείς ανταλλαγείσες απόψεις στις διεθνείς συναντήσεις γνωρίζουν οι παριστάμενοι με τους συνεργάτες τους ή τους διερμηνείς και κανείς ,αλλά μετά το τέλος ”εξυφαίνονται” σενάρια εθνικής νίκης ή ήττας με κομματική ιδιοτέλεια και στις δηλώσεις των συναντηθέντων και στα δημοσιογραφικά επιτελεία και γραφεία και τώρα στο διαδίκτυο.
    ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ”ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ” ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ -ΓΕΝΙΚΩΣ- ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΣ ;;;.
    Πόσα άσπρα μαύρα δεν ακούμε κάθε μέρα ;;;.
    Γιαυτό μόνο πίστη στα γεγονότα και τα αποτελέσματα της πολιτικής -ιδίως της εξωτερικής-και όχι στις δωρεάν ΑΠΟΛΥΤΕΣ παρόλες ,ιδίως από άσχετους και αναρμόδιους , της μεγάλης γκάμας συνελλήνων ,που λατρεύουν και την αυτοπροβολή .

  9. Διαφωνω οτι το προβλημα ‘λυθηκε’. Αργα ή γρηγορα θα βρεθουμε αντιμετωποι με εδαφικες αξιωσεις βασιζομενες στο ονομα φυσικα.
    Βεβαια μια χωρα χωρις οραμα, χρεωκοπημενη απο την Αθηναικη ελιτ, χωρις βαρια βιομηχανια δεν μπορει να κανει και πολλα και οι θεατρινοι της πολιτικης ακολουθουν κατα γραμμα τις διαταγες των εντολεων τους (Γερμανια/Αγγλια/Αμερικη)….Παλι με χρονια με καιρους….παλι δικα μας θα ναι….

    • Βάλατε-άριστα-το Makedon from Greece και εκτιμώντας σας σάς απαντώ ότι και εγώ εκτιμώ ότι αυτοί οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως ”Μακεδόνες ” θα γράφονται σε 20 περίπου χρόνια μόνο στα Βιβλία της μεταπολεμικής Παγκόσμιας Ιστορίας ως κατασκευάσματα του Πανσλαβισμού-Κομμουνισμού , ορισμό ,τον οποίον δυστυχέστατα ”υπηρέτησαν-αποδέχθηκαν” από το 1944 και πολλοί Έλληνες και του Βορρά ακόμη , ”υπηρεσία-αποδοχή ” την οποίαν αξιοποίησαν οι κ.κ. Τσίπρας ,Καμμένος και Κοτζιάς όταν υπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών .
      ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΔΑΡΔΑΝΙΑΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ .
      Όλοι οι άλλοι πιστεύαμε και πιστεύουμε αυτό που είπε δακρυσμένος ο αείμνηστος Μακεδόνας Καραμανλής ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα