«Mετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία» ανέφερε
Με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε το τέλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επικείμενες συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εντάσσονται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, απάντησε χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, θα σας το πω απλά. Δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία. Και αυτό που, δυστυχώς, έχει προκύψει είναι ότι συνήθως το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του».
Το τέλος των διευρευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας σημαίνει και το τέλος μίας ολόκληρης διαδικασίας που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999.
Σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί και τηρούνταν από τις δύο χώρες, οι διερευνητικές επαφές είχαν τον χαρακτήρα άτυπων συνομιλιών χωρίς να τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά να μην αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Ο αρχικός στόχος των διερευνητικών επαφών που κράτησαν για 64 γύρους, μέχρι το 2022, ήταν να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Οι πόλεις που είχαν φιλοξενήσεις τις επαφές
Όλα αυτά τα χρόνια οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει διερευνητικές επαφές εκτός της Αθήνας και της Άγκυρας είναι η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Αλικαρνασσός.
Από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, μετά από συνάντηση μίας ώρας που είχαν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο του Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης, έχουν διεξαχθεί 64 γύροι επαφών. Υπήρξαν μάλιστα χρονιές κατά τις οποίες έγιναν περισσότεροι από 10 γύροι επαφών και άλλες που έγινε μόνον 1, ενώ την πενταετία από το 2016 έως τον Ιανουάριο του 2021 δεν υπήρξε κανένας.
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/o-g-gerapetritis-anakoinose-to-telos-ton-diereynitikon-epafon-elladas-tourkias-meta-apo-22-xronia/
Μπορούμε να πούμε ότι οι διερευνητικές επαφές διεκόπησαν μονομερώς;
Συγχαίρω την σημερινή ελληνική κυβέρνηση -και φυσικά τον ΥΠΕΞ-και για την μονομερή -ακόμη- απόφασή τους για διακοπή των αναποτελεσματικών ελληνοτουρκικών συναντήσεων από το 2002, στις οποίες έτρωγαν -έπιναν ”τραβούσαν και κανένα ζεϊμπέκικο” (όλοι θυμόμαστε αυτόν τον χορό του κ. ΓΑΠ με τον μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ ).
Ήταν το γνωστό ”νάχαμε να λέγαμε”(συνώνυμο με την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ) , ή σύμφωνο με την παροιμία ”όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει” .
Ναί, αλλά εάν οι επαφές σταματούν σε επίπεδο αρχών και διαδικασιών, πώς γίνεται να συνεχίζονται για τις… λεπτομέρειες;
Εσείς θα θέλατε επί 22 χρόνια 64φορές να συζητάτε με τον γείτονά σας πού και πώς θα ”βάλετε” τον φράχτη στα γειτονικά σας οικόπεδα, όταν έχετε τοπογραφικό με τις διαστάσεις του δικού σας οικοπέδου , όπως έχουμε εμείς με το Δίκαιο της Θάλασσας , ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΣΟΚ που δίδαξε τον λαϊκισμό με τα ατέλειωτα λόγια ;;; .
Πάλι λέω εύγε , που τελειώσαμε το ”παραμύθιασμα”.
Προσπαθείτε να αποφύγετε την ταμπακιέρα.
Διακοπή των συμνομιλιών σε διαδικαστικό επίπεδο δεν έχει νόημα όταν συνεχίζονται σε επίπεδο διευθέτησης εκτός και εάν η μια πλευρά αντικαθιστά τον δικό της τρόπο ανάγνωσης των διμερών διαφορών με εκείνον της άλλης πλευράς.
Κυνική ὁμολογία Γεραπετρίτη: «Δέν μέ νοιάζει ἄν μέ ποῦν μειοδότη»
Κύριε -αγαπητέ- Λούμπεν . Η ”ταμπακιέρα” ήταν ότι οι συνομιλίες τις προηγούμενες 64 φορές γίνονταν από ”τεχνοκράτες ” και διπλωμάτες , (αμφοτέρων των κρατών ) που ”δεν έπαιρναν επάνω τους” την ευθύνη της συνεννοήσεως ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι οι προϊστάμενοι τους πολιτικοί πρωθυπουργοί και υπουργοί -ειδικά αν ήταν λαϊκιστές σαν τους δύο δικούς μας και τον επί 20 χρόνια ο κ. Έρντογαν -άλλαζαν γνώμες τρεις φορές την ημέρα (μην αναφέρω περιπτώσεις του πατριωτικού και διεθνιστικού ΠΑΣΟΚ και Σύριζα).
Τώρα δύο -τρεις φορές οι δύο ΥΠΕΞ ή θα το συνεχίσουν ή θα ”το παγώσουν” το επίδικο θέμα του ορισμού της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ από την Χάγη.
μα αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι φίλτατε, πώς γίνεται να συνεχίσουν και να μπούν σε λεπτομέρειες χωρίς να έχουν συμφωνήσει για τις αρχές;
Ανταποδίδω το φίλτατε και απαντώ πως το γνωρίζουν και οι υπουργοί κ.κ. Γεραπεςτρίτης και Φιντάν και όλοι μας ότι οι αρχές είναι η εξής μία.
Αποδοχή της κυριαρχίας του καθενός -ως έχει σήμερα- ,αποδοχή και από την Τουρκία της ισχύος του Δικαίου της θάλασσας ,υπογραφή συνυποσχετικού και” ντουγρού’ για την Χάγη και μετά ”δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις αυτού του Διεθνούς Δικαστηρίου” και πως λέει το παραμύθι ”έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα” .
Ξαναμιλήσαμε εμείς μετά την επώδυνη -για το γένος μας και ιδίως για τους Μικρασιάτες πρόσφυγές μας- Συνθήκη της Λωζάνης ;;;.
Απλά σκοτώσαμε τότε -όχι εμείς ,αλλά άλλοι -τους μισούς και καλούς πολιτικούς μας ,κάτι που δεν θα γίνει τώρα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
Υ.Γ Η Τουρκία που ”μας έτριζε τόσα χρόνια τα δόντια” λόγω των δύο πολέμων υποχρεώνεται να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και θα καθίσει και στο τραπέζι για το Κυπριακό ,γιατί αλλιώς μπορεί να γίνει αυτό που φοβάται – όπως το ανέφερα σε σχόλιό μου σε άλλη ανάρτηση , που το διαβάσατε . Καληνύχτα.
Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ
Πρέσβυς ε.τ.
Ενδοτικό παραλήρημα του υπουργού Εξωτερικών και πολιτική ανοικτών συνόρων στη λαθρομετανάστευση
Tο πόσο επικίνδυνος είναι ο υπουργός Εξωτερικών για τα εθνικά θέματα φαίνεται από την παράδοξη δήλωσή του, με την οποία εξήγησε γιατί η Ελλάδα διακόπτει τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, μετά από ολόκληρες δεκαετίες.
Γράφει ο κ. Περικλής Νεάρχου, πρέσβης επί τιμή. Ε..καί;.
Τα δικά του γράφει -με αδικαιολόγητη βεβαιότητα- και που δεν είναι τα πραγματικά.
Τι πάει να πει “Ε..καί;” Έχεις πάντα την συνήθεια να απαξιώνεις αξιόλογους ανθρώπους, χωρίς να λες που ακριβώς διαφωνείς και να παραθέτεις τα δικά σου επιχειρήματα. Γράψε μας εσύ τα δικά σου.