«Το 2022, ο Μίτσκοσκι ήταν καλεσμένος στο Μπλαγκόεβγκραντ, του οποίου προστάτης είναι ο «Σλαβομακεδόνας» Ντίμιταρ Μπλαγκόεβ», γράφει το δημοσίευμα.

«Η Συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία δεν αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν συνταγματικές αλλαγές. Θα εφαρμόσουμε τις αλλαγές όταν η Βουλγαρία επικυρώσει τη συμφωνία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ».

Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι, σύμφωνα με το bTV.

Για το θέμα της ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα Σκόπια, σημείωσε ότι  από τη Σόφια ακούγονται μπερδεμένοι ήχοι και δηλώσεις.

«Ελπίζω ότι μετά την εδραίωση της κοινωνίας, δηλαδή μετά τις (βουλγαρικές) εκλογές, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και θα λάβουμε τελικά μηνύματα. Λέμε ότι όταν το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία για ένταξη της χώρας στην ΕΕ, τότε θα ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές », επεσήμανε ο Μίτσκοσκι.

Πρόσθεσε: «Διακρίθηκε ως πολιτικός υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, όποιο κι αν ήταν το κόστος».

Σύμφωνα με τον ίδιο,  μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων και παγκόσμιων διπλωματών κοιτάζει με συμπάθεια τα επιχειρήματα και τις θέσεις των Σκοπίων.

«Εμείς ως χώρα θεωρούμαστε ως εταίρος, όχι ως κάτι που πρέπει να δωροδοκηθεί. Νομίζω ότι έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας στη διεθνή σκηνή. Ίσως είναι πιο δύσκολο ως μικρότερη χώρα να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα, αλλά όσο είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης, τα εθνικά συμφέροντα θα προστατεύονται και θα υπερασπίζονται», διαβεβαίωσε ο Μίτσκοσκι.

Εξέφρασε την προσδοκία ότι το θέμα αυτό θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου των Σκοπίων, Τίμτσο Μουτσούνσκι, ότι  η ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι το τελευταίο βήμα για το άνοιγμα του πρώτου διαπραγματευτικού συμπλέγματος με την Ε.Ε., καταλήγει η βουλγαρική blitz.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ