Ο Αλ Τζολάνι αρνείται τη χειραψία στην Μπέρμποκ

- Advertisement -

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη της γερμανίδας ΥΠΕΞ στη Δαμασκό, τις προσβλητικές αναρτήσεις Ίλον Μασκ για Γερμανούς πολιτικούς και την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Με κάποια αμηχανία η πρώτη επαφή Μπέρμποκ-Αλ Τζολάνι στη ΔαμασκόΕικόνα: Jörg Blank/dpa/picture alliance

«Σκάνδαλο κατά την πρώτη επίσκεψη στη Συρία. O επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας Αλ Τζολάνι αρνείται στην γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ την χειραψία!», τιτλοφορείται διαδικτυακό άρθρο της Bild για την κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στη Δαμασκό. Η ιστοσελίδα παρατηρεί: «Όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Στην δεξίωση στο Παλάτι του Λαού ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ περιορίστηκε να χαιρετίσει την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας με ένα νεύμα. Χαιρέτισε ωστόσο δια χειραψίας τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν Νοέλ Μπαρό».

Ζητούμενο η σύναψη σχέσεων με τη Δαμασκό

Η Αναλένα Μπέρμποκ στην Σεντνάγια
H γερμανίδα ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Σεντνάγια, φυλακή του καθεστώτος ΆσαντΕικόνα: Jörg Blank/dpa/picture alliance

Στη Συρία με ρεαλισμό, επιγράφει σχόλιο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα επισημαίνει: «Το ταξίδι της Αναλένας Μπέρμποκ στη Δαμασκό στέλνει σημαντικό μήνυμα. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την ανατροπή του καθεστώτος, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της προσεγγίζουν τον νέο ισχυρό άνδρα στη Συρία. Κανείς δεν μπορεί ακόμη να εγγυηθεί για τις καλές προθέσεις του. Γερμανία, Γαλλία, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη ενδιαφέρονται για καλή συνεργασία γι αυτό και επιζητούν τις απευθείας συνομιλίες.

Είναι αυτονόητο ότι η Γερμανία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις αξίες της. Για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας θα πρέπει να σχηματιστεί μια συμπεριληπτική κυβέρνηση, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και ιδίως των γυναικών. Τι μπορεί να κάνει το Βερολίνο; Μπορεί απλά να προτείνει τη σύναψη διμερών σχέσεων και να προωθήσει όσο γίνεται τις δικές του θέσεις. Τα υπόλοιπα πρέπει να συμβούν στην ίδια τη Συρία».

Δεν αποτελεί πρόβλημα η γνώμη του Ίλον Μασκ

Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον Μασκ
Αχώριστοι Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον ΜασκΕικόνα: Alex Brandon/AP Photo/picture alliance

Οι προσβλητικές αναρτήσεις του βαθύπλουτου αμερικανού επιχειρηματία Ίλον Μασκ για κορυφαίους γερμανούς πολιτικούς, όπως ο καγκελάριος και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, καθώς και η παρότρυνση στους ψηφοφόρους να ενισχύσουν στις πρόωρες εκλογές την Εναλλακτική για τη Γερμανία αποτελούν την αφορμή σχολίου της Süddeusche Zeitung με τίτλο «Αφήστε τους».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Το πραγματικό πρόβλημα προκύπτει όχι όταν ο Ίλον Μασκ εκφράζει την γνώμη του για γερμανούς πολιτικούς, αλλά όταν είναι σε θέση να τους φιμώσει, κατά κάποιο τρόπο. Αρκούν μερικές μικρές αλλαγές στον αλγόριθμο της πλατφόρμας Χ. Μερικά εσωτερικά κλικ, που νομίμως παραμένουν απόρρητα, μπορούν να ενισχύσουν τη φωνή των λαϊκιστών και να αμβλύνουν τις μετριοπαθείς φωνές κατά τη διάρκεια του γερμανικού προεκλογικού αγώνα».

Μαζί με τον Τραμπ επιστρέφει το χάος στις ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
O Τραμπ θα βρει μπροστά του πολλές εσωκομματικές διαμάχες όταν ορκιστείΕικόνα: Rick Scuteri/AP Photo/picture alliance

Επιστροφή στο χάος επιγράφει το Der Spiegel ανάλυση για την επικείμενη κυβέρνηση Τραμπ που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες. Στα τέλη Ιανουαρίου, περνώντας το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με πλήθος παγκόσμια και εθνικά προβλήματα. Πριν ωστόσο προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να βρει διέξοδο στις εσωκομματικές διαμάχες σχεδόν σε όλα τα ζητήματα.

Στην Ουκρανία, για παράδειγμα. Σε περίπτωση που ο Τραμπ θέλει να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύσκολα μπορεί να ακυρώσει τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Αυτό όμως ζητούν πολλοί υποστηρικτές του. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει παρόμοια σκληρές εσωτερικές διαμάχες όταν πρόκειται για την Κίνα. Ο διορισμένος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανήκει στα λεγόμενα γεράκια που θεωρούν το Πεκίνο ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο των ΗΠΑ. Στον αντίποδα όμως βρίσκονται ο Ίλον Μασκ και πολλοί άλλοι αμερικανοί επιχειρηματίες που θα χάσουν πολλά αν ο νέος πρόεδρος διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Από τη στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τραμπ θα πρέπει πολλές ακόμη φορές να επιβληθεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έτσι ώστε η νέα του κυβέρνηση να μην συνεχίσει εκεί όπου σταμάτησε η παλιά τον Ιανουάριο του 2021: στο χάος».

Στέφανος Γεωργακόπουλος, ελεύθερος συνεργάτης της Ελληνικής Σύνταξης της DW
Στέφανος Γεωργακόπουλος Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW. Ασχολείται με πολιτική, οικονομία και ενίοτε μουσική.
DW
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα