Σεπτέμβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τούρκοι στρατιώτες που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο παρείχαν βασική εκπαίδευση μάχης σε στρατιώτες της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (FSK), γράφουν τα τουρκικά media.

Σύμφωνα με αυτά,  η εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον τουρκικό στρατό που είχε ως στόχο την αύξηση της μαχητικής ικανότητας των στρατιωτών του Κοσσυφοπεδίου.

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, των FSK,  αναφέρεται ότι η μαχητική εκπαίδευση δόθηκε από Τούρκους στρατιώτες στο 2ου  Σύνταγμα Χερσαίων Δυνάμεων του FSK και σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας βοηθά στη συνεχή αύξηση της ικανότητας του FSK σε όλους τους τομείς και παρέχει επαγγελματική εξέλιξη και τεχνική υποστήριξη».

Τούρκοι στρατιώτες της KFOR, οι οποίοι πρωτοπήγαν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 για σκοπούς υποστήριξης της ειρήνης, συνεισφέρουν από τότε με διάφορες διαδικασίες μετατροπής του FSK σε ένοπλες δυνάμεις, αν και η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν επιτρέπει τη δημιουργία στρατού στο Κόσοβο.