Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

- Advertisement -

29 Μαίου 2024

Ευάγγελος Βαλλιανάτος

CounterPunch

Μάχη πολεμιστών, περίπου 1450 π.Χ., Πύλος, Πελοπόννησος. Χαραγμένο σε ένα πετράδι που βρέθηκε σε τάφο κοντά στο παλάτι του βασιλιά Νέστορα στην Πύλο. Θησαυρός που ανακαλύφθηκε από τη Sharon Stocker και τον Jack Davis, Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Ευγενική προσφορά των Ανασκαφών του Παλατιού του Νέστορα, Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το Αιγαίο πέλαγος υπήρξε ένα οικείο μέρος της ιστορίας των Ελλήνων/Ελλήνων και του πολιτισμού τους. Για χιλιετίες, το Αιγαίο ένωνε τη Μικρά Ασία / Ιωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα / Ελλάδα. Ήταν η υδάτινη γέφυρα ανάμεσα στα πολυάριθμα μικρά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

Τα νησιά των Κυκλάδων, στο νότιο Αιγαίο και βόρεια του μεγάλου νησιού της Κρήτης, πυροδότησαν τον ελληνικό πολιτισμό στην Εποχή του Χαλκού, 3.100 – 1.000 π.Χ. Έφτιαξαν σπίτια με τρεχούμενο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και πλακόστρωτα δρομάκια. Τα ιερά τους ήταν μεγάλα κτίρια για την προσφορά δώρων, θυσιών και ευσέβειας (εὐσέβεια) στους θεούς. Οι γυναίκες ήταν ντυμένες με όμορφα, χειροποίητα και πολύχρωμα ρούχα. Τα μαλλιά τους ήταν μακριά και κομψά. Οι Κυκλάδες ανέπτυξαν επίσης μια εξαιρετική τέχνη γλυπτικής, κεραμικής και μεταλλουργίας. Αυτός ο εκλεπτυσμένος πολιτισμός χαρακτήριζε και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Το νησί της Λήμνου στο βόρειο Αιγαίο, για παράδειγμα, ήταν το εργαστήριο του Ηφαίστου, θεού της μεταλλουργίας και της προηγμένης τεχνολογίας. Το θεϊκό πρότυπο του Ηφαίστου και των γιων του, των μεγάλων Καβείρων θεών, ενέπνευσε τους Έλληνες του Αιγαίου να προχωρήσουν τα μεταλλικά έργα και τη μηχανική.

Οι άλλες επιρροές προήλθαν από τη μινωική Κρήτη και τη μυκηναϊκή ηπειρωτική Ελλάδα. Το εκτεταμένο εμπόριο προϊόντων μετάλλου, χρυσού, ασημιού και κεραμικής τέχνης και, πιθανώς, τροφίμων και γεωργίας, βοήθησε τους Έλληνες του Αιγαίου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου / ηπειρωτικής χώρας να ανταλλάξουν ιδέες, να γιορτάσουν την ελληνική τους ταυτότητα και να διατηρήσουν την ελευθερία τους. Άλλωστε αυτοί οι Έλληνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα, έγραφαν στη Γραμμική Β και αλφαβητικά ελληνικά, πρόσφεραν ευσέβεια στους ίδιους θεούς και δημιούργησαν τον ίδιο πολιτισμό κράτους δικαίου, λαϊκές συνελεύσεις, πολιτική ανεξαρτησία και πάθος για ελευθερία.

Ελληνική ιστορία

Οι Έλληνες δεν ήταν καθόλου τέλειοι. Όπως άλλοι άνθρωποι, μάλωναν μεταξύ τους και μερικές φορές έκαναν εμφύλιους πολέμους. Άνθρωποι της γειτονιάς όπως οι Πέρσες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κατακτήσουν την Ελλάδα. Η ελληνική νίκη επι των Περσών το 490 και το 480 π.Χ. οδήγησε σε μια αναγέννηση της επιστήμης και του πολιτισμού, πιο εμφανής στην Αθήνα. Η πόλη της θεάς Αθηνάς, η Αθήνα, έχτισε τον Παρθενώνα για να τιμήσει την προστάτη και υπερασπιστή της, κόρη του Δία και καθρέφτη της ευφυΐας, της φιλοσοφίας και της ελευθερίας. Το μεγαλείο της Αθήνας ένωσε τα νησιά του Αιγαίου σε μια αμυντική συμμαχία για να κρατήσει μακριά τους Πέρσες. Αυτή η άνοδος της Αθήνας στην εξουσία προκάλεσε φόβο στη Σπάρτη, την υπερδύναμη της αρχαίας Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν ο καταστροφικός Πελοποννησιακός Πόλεμος, 431-404 π.Χ. Η Αθήνα έχασε τον πόλεμο. Η συνέπεια ήταν μια διχασμένη Ελλάδα και η αυξανόμενη περσική επιρροή. Αυτή ήταν μια συνέχεια της περσικής πολιτικής που άρχισε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών για να συνεχίσουν να πολεμούν τους Αθηναίους.

Ο τέταρτος αιώνας π.Χ. ήταν μια ταραγμένη εποχή. Οι Πόλεις (πόλεις-κράτη) ανταγωνίζονταν για την επικράτηση. Νίκησε η Μακεδονία. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ νίκησε την Αθήνα και τη Θήβα και ένωσε τον ελληνικό κόσμο. Ο Αριστοτέλης, μαθητής του Πλάτωνα, εφευρέτης της επιστήμης και η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα της Ελλάδας, δίδαξε τον Μακεδόνα πρίγκιπα Αλέξανδρο. Επιμελήθηκε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου για τον Αλέξανδρο. Προέτρεψε τον μαθητή του να βάλει τέλος στον περσικό κίνδυνο. Ο Αλέξανδρος το έκανε. Κατέκτησε την Περσία και έθεσε τα θεμέλια για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Ο Αλέξανδρος όμως πέθανε το 323 π.Χ. Ήταν μόλις 33 ετών. Η αυτοκρατορία του διήρκεσε περίπου 300 χρόνια.

Οι Ρωμαίοι την κληρονόμησαν με τη δύναμη των όπλων.

Οι Ρωμαίοι έμαθαν από τους Έλληνες, αλλά όχι αρκετά για να συνεχίσουν την πορεία του ελληνικού πολιτισμού.

Η επιλογή του Χριστιανισμού τον τέταρτο αιώνα κατέστρεψε το οικοδόμημα τόσο του ρωμαϊκού όσο και του ελληνικού πολιτισμού.

Ακολούθησαν σκοτεινοί αιώνες, αν και η ελληνική ανατολή τα πήγε καλύτερα από τη Λατινική Δύση που αιχμαλωτίστηκε από τους βόρειους Ευρωπαίους βάρβαρους.

 

Η ελληνική Ανατολή με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία. Ήταν υπερασπιστής του δυτικού πολιτισμού.

Όμως οι πολιτικές και θεολογικές διαιρέσεις στο εσωτερικό του Χριστιανισμού υπονόμευσαν τη μεσαιωνική Ελλάδα εις βάρος της Ευρώπης. Το 1054, ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός αναθεμάτισε τον Λατινικό Χριστιανισμό και ο Πάπας ανταπέδωσε τη χάρη. Αυτός ο Ψυχρός Πόλεμος έγινε θερμός πόλεμος με Βενετούς, Γερμανούς και Γάλλους σταυροφόρους που κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204.

Εν τω μεταξύ, οι Μογγόλοι Τούρκοι συνέχισαν να επιτίθενται στους εξασθενημένους Έλληνες έως ότου, το 1453, κατέλαβαν τη μεσαιωνική Ελλάδα.

Η μογγολική τουρκική κατάκτηση της Ελλάδας άλλαξε την παγκόσμια ιστορία. Οι περισσότεροι μορφωμένοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα τους κουβαλώντας μαζί τους τους αρχαίους θησαυρούς της ποίησης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών. Έφεραν τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα στην Πάντοβα, τη Φλωρεντία και τη Βενετία, όπου τα μετέφρασαν στα λατινικά. Αυτά τα έργα πυροδότησαν την Αναγέννηση του δέκατου πέμπτου αιώνα και, κατά μία έννοια, δημιούργησαν τον κόσμο μας.

Οι Έλληνες στην Ελλάδα έμειναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με βαρβάρους προ των πυλών. Υπέστησαν ανείπωτες φρικαλεότητες. Τελικά, το 1821, επαναστάτησαν και κέρδισαν την πολιτική τους ανεξαρτησία. Οι βασανιστές τους, οι Τούρκοι, προσπαθούν ακόμη να ανατρέψουν την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η Αμερική έχει συνωμοτήσει εναντίον της Ελλάδας, κυρίως επειδή θέλει να κρατήσει την Τουρκία στο στρατιωτικό τους στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν δέλεαρ. Έδωσαν τη βόρεια Κύπρο στους Τούρκους το 1974. Πενήντα χρόνια μετά, οι Τούρκοι καθάρισαν τη Βόρεια Κύπρο από Έλληνες. Σχεδιάζουν να αρπάξουν την υπόλοιπη Κύπρο.

Τα πολεμικά παιχνίδια του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατανοεί την ύβρη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που σκέφτεται να αποδυναμώσει / νικήσει τη Ρωσία μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Έτσι, ο Ερντογάν μάλλον απαιτεί από τον Μπάιντεν περισσότερα από την Ελλάδα με αντάλλαγμα να παραμείνει η χώρα του στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν θέλει το Αιγαίο. Λειτουργεί σαν ηγέτης ενός μεγάλου ισχυρού κράτους. Επικεφαλής μιας εκλεπτυσμένης εκστρατείας προπαγάνδας και στρατιωτικής δύναμης, λέγοντας στους Τούρκους και στον κόσμο ότι το Αιγαίο είναι η γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας. Είχε μάλιστα το θράσος να δηλώσει ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τη γαλάζια πατρίδα της. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε αν ο Μπάιντεν ενθάρρυνε την πολεμική πορεία του Ερντογάν.

Όμως η συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αντικατοπτρίζει την αμερικανική πίεση για συμμόρφωση με τις εχθρικές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ο Μητσοτάκης πρέπει να γνωρίζει τα ψέματα και τις απειλές του Ερντογάν για το Αιγαίο. Λοιπόν, γιατί οι αηδίες του Ερντογάν που επισκέπτεται την Αθήνα και του Μητσοτάκη στην Άγκυρα; Να βελτιώσει τις «σχέσεις γειτονίας» ενώ ο Ερντογάν ασκεί ανοιχτά πολιτική πώς να αρπάξει το Αιγαίο;

Μόνο οι αμερικανικές απαιτήσεις στον Μητσοτάκη εξηγούν την τρέλα του Ερντογάν και τη δειλία του Μητσοτάκη, την επαίσχυντη συμπεριφορά του.

Τι γίνεται με τους Έλληνες;

  1. Από τη δολοφονία, το 1831, του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Ελλάδας, η χώρα ζει από μέρα σε μέρα με τα καπρίτσια των ευρωπαϊκών μοναρχικών δυνάμεων και, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις επιταγές της Αμερικής.
  2. Η πολιτική της Ελλάδας διευκολύνει την εξωτερική παρέμβαση.
  3. Τα πολιτικά κόμματα δεν αντιπροσωπεύουν τις πατριωτικές επιθυμίες του ελληνικού λαού για εθνική άμυνα, αυτοδυναμία και ευημερία στο εσωτερικό.
  4. Η ατζέντα των κομμάτων είναι γεμάτη από συμφέροντα ή διεκδικήσεις ξένων ιδεολογιών και δυνάμεων καθώς και εταιρειών.
  5. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας, όπως και αυτά της Αμερικής του Χόλιγουντ, έχουν αναμείξει τις εθνικές ειδήσεις με την ψυχαγωγία και τις όμορφες γυναίκες ρεπόρτερ. Ακούγοντας μια ιστορία δεν ξέρει κανείς τι να αποδεχθεί ως αλήθεια ή απλά να απολαύσει τα βλέμματα της γυναίκας ρεπόρτερ.

Αυτή η διαφθορά βλάπτει τη δημοκρατία, ιδιαίτερα τη δημοκρατία στον τόπο γέννησής της. Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος μονάρχης. Αυτός και οι στενοί του σύμβουλοι, κάνοντας το χατίρι των ξένων, γίνονται εθνομηδενιστές. Αυτή η μεταμόρφωση βοηθά τον Ερντογάν και άλλους εχθρούς της Ελλάδας.

Από πού προέρχεται ο Ερντογάν;

Ο Μητσοτάκης πρέπει να ξέρει ότι ο Ερντογάν εκπροσωπεί μια χώρα που τυραννούσε τους Έλληνες για περίπου 400 χρόνια. Επιπλέον, στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Τουρκία χρησιμοποίησε το όπλο της γενοκτονίας κατά της ελληνικής μειονότητάς της, δολοφονώντας περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες. Λοιπόν, πώς τολμάει να πάρει στα σοβαρά τον Ερντογάν;

Όσοι αμφιβάλλουν για τις γενοκτονικές ροπές και πρακτικές της Τουρκίας τα πρώτα 23 χρόνια περίπου του εικοστού αιώνα, θα πρέπει να διαβάσουν το The Blight of Asia, ένα βιβλίο του 1926 του έμπειρου Αμερικανού διπλωμάτη George Horton, ο οποίος είδε την αγριότητα των Τούρκων να σκοτώνουν χιλιάδες χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους στην Τουρκία. Ο Χόρτον εργάστηκε στην Εγγύς Ανατολή για 30 χρόνια. Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Βρετανία ότι αγκαλιάζουν τους Τούρκους για πετρελαϊκές χάρες. Αυτή η αδιαφορία της «μεγάλης δύναμης» για το τι έκαναν οι Τούρκοι τους ενθάρρυνε ξεκάθαρα να τελειώσουν τις χριστιανικές μειονότητες τους. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία αρνείται να παραδεχτεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Αυτό εγγυάται ότι ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι ηγέτες θα επαναλάβουν τη γενοκτονία κατά των εχθρών τους.

Επίλογος

  • Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τον ισλαμικό κίνδυνο της Τουρκίας.
  • Απαιτήστε από την Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη για τις γενοκτονίες που υποστήριξε.
  • Οι Τούρκοι πρέπει να ζητήσουν συγχώρεση για τα εγκλήματα της γενοκτονίας τους. να πάρουν τον κατοχικό τους στρατό από την Κύπρο, να επαναπατρίσουν τους Τούρκους από την ηπειρωτική χώρα πίσω στα σπίτια τους. να επιτραπεί στους Κύπριους (μια μειοψηφία Τουρκοκυπρίων και μια πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων) να εκλέξουν μια κυβέρνηση ενότητας υπό την αιγίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου.
  • Η Βρετανία πρέπει να αποσύρει τις στρατιωτικές της βάσεις από μια ανεξάρτητη Κύπρο, η οποία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να μιλά για την ψεύτικη γαλάζια πατρίδα της. Το διεθνές δίκαιο (η Συνθήκη της Λωζάνης, 1923), περιορίζει την τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο σε 3 μίλια από τις μικρασιατικές ακτές.
  • Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί, μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για στενότερες σχέσεις και πιθανή είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση — και βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα.

*Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος είναι ιστορικός και περιβαλλοντικός στρατηγιστής, ο οποίος εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για 25 χρόνια. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου βιβλίου, Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

CounterPunch

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. *Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος είναι ιστορικός και περιβαλλοντικός στρατηγιστής, ο οποίος εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για 25 χρόνια. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου βιβλίου, Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

    9 Ιουνίου σπάστε τις αλυσίδες

  2. Ο συγγραφέας έθιξε πολλές ευαίσθητες χορδές. Σαφώς και δεν διαφωνώ μαζί του. Ίσως μόνον θα τον ήθελα λίγο πιο επεξηγηματικό πάνω στο modus operandi που θα έπρεπε να εφαρμοστεί πρακτικά ώστε να υλοποιηθούν οι κατευθυντήριες του επιλόγου του και να μην παραμείνουν ευσεβείς πόθοι.

    Και για να συμπληρώσω το σχολιασμό της αρχικής εικόνας. Ο σφραγιδόλιθος -δαχτυλιδι που βρέθηκε κοντά στον τάφο του Νέστορα στην Πύλο, δεν αφορούσε έναν τυχαίο τάφο.
    Ανευρέθη στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή , με τα ηρωικά κατορθώματα του οποίου ανατραφηκε, μεγάλωσε και τον είχε ως πρότυπο του ο Ομηρικός Νέστορας. .
    Ο Νέστορας ζήτησε να ταφεί δίπλα στον Γρύπα Πολεμιστή κι όχι το αντίστροφο.
    Ο Γρύπας Πολεμιστής ήταν αρχαιότερος του ομηρικού Νέστορα.
    Στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή βρέθηκε αξιόλογος αριθμός αντικειμένων που δίνουν μια εντελώς νέα προοπτική των σχέσεων μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων.
    Για τον Γρύπα Πολεμιστή περισσότερες πληροφορίες εδώ :
    https://www.archaiologia.gr/blog/2016/10/07/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85/

    κι εδώ :
    https://www.archaiologia.gr/blog/2017/11/09/%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b4%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%b8%ce%bf-%ce%ad%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%b2%ce%b5-%ce%bf-%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82/

  3. “Τα πολιτικά κόμματα δεν αντιπροσωπεύουν τις πατριωτικές επιθυμίες του ελληνικού λαού για εθνική άμυνα, αυτοδυναμία και ευημερία στο εσωτερικό”

    Ίσως γιατί αυτές οι επιθυμίες είτε είναι ανύπαρκτες, είτε ασύμβατες μεταξύ των.
    Όταν αναφορικά με την ευημερία κυριαρχεί το πολιτικό αίτημα για μια “Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο” και θεωρούμε περίπου ως αυτονόητο να πληρώσουν άλλοι τα έξοδά μας είναι σαφές ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να διαμαρτυρόμαστε για τον έλεγχό μας από τις Βρυξέλλες.
    Μια τέτοια αντίληψη για αυτοδυναμία θυμίζει περισσότερο μια ανώριμη παιδική νοοτροπία παρά μια συνετή επιθυμία.

    • Είναι λανθασμένη η ερμηνεία ότι η θέση μια Ευρώπη μα κοινωνικό πρόσωπο σημαίνει ότι περιμένουμε απο αλλους να πληρώσουν για μας

      • είναι λανθασμένη ενόσω προηγήται αυτού του αιτήματος μια εμπεριστατωμένη πρόταση παραγωγικού προτύπου, διαφορετικά καταλήγει έκθεση (αφηρημένων) ιδεών.

  4. Λανθασμένη θέση είναι για όλους τους υγιείς ανθρώπους να περιμένουν ”να τους ταϊσει το κράτος” -και τώρα η Ε.Ε-, αλλά αυτήν τη θέση-στάση-αναμονή έμαθαν στους Έλληνες το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες ”Δημοκρατικές” Δυνάμεις κατά τις κυβερνητικές τους θητείες, με τον κρατισμό τους .
    Παλαιά -χωρίς να έχουμε κανένα ”νεοφιλελεύθερο” οικονομικό σύστημα- οι γονείς μας ,οι δάσκαλοι μας και σχεδόν όλοι οι Έλληνες έλεγαν στα ”καλόπαιδα τους
    ”τα χέρια σας να είναι γερά ,καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή , άμα δεν δουλέψεις κανένας δεν θα σου δώσει να φας και κυρίως να μη τα περιμένουμε όλα από το κράτος ,το οποίο πού πρώτα και με ποια σειρά να μας βοηθήσει”.
    Τώρα παραπονούμαστε για τις τιμές της πρωτογενούς παραγωγής ,αλλά αυτήν την πρωτογενή παραγωγή , -που εμείς όχι απλώς καταναλώνουμε ,αλλά υπερκαταναλώνουμε- μας την εξασφαλίζουν οι ελάχιστοι ”ήρωες” στην Ελλάδα ,αλλά κυρίως οι φτωχοί ,αλλά εργατικοί νέοι άλλων λαών , που θέλουμε να μας την προσφέρουν ,αν είναι δυνατόν δωρεάν.
    Κατάφεραν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως προεκλογικώς για κομματικά οφέλη να ”κάνουν την ακρίβεια” πρώτο ΄το θέμα ,ακρίβεια -που με τις δύο πολεμικές συγκρούσεις θα συνεχισθεί λόγω μειωμένης προσφοράς και αυξήσεως των εξόδων παραγωγής και μεταφοράς – ενώ πρώτο θέμα έπρεπε να ήταν η συλλογική μας ”τεμπελίτιδα” και η αδιάκοπη υπερκατανάλωση, ιδίως όσων παραπονούνται και ”απλώνουν τα πόδια τους έξω από το πάπλωμα τους”.
    ΤΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ”ΗΓΕΤΕΣ” ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ;;;
    ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΡΟΚΟΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;.
    Μήπως δεν έχουμε νιονιό;;;.

    • η αναφορά στην παλιά καλή εποχή (πριν του ΠΑΣΟΚ) είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ρομαντική. Όντως το ΠΑΣΟΚ μετεξελίχθηκε σε καθεστώς βολέματος, αλλά η κοινωνία είχε “προετοιμαστεί” κατάλληλα με τις τρομερές κοινωνικές ανισότητες και στην απίστευτη εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση, για την ταχύτατη άνοδό του.
      Σίγουρα ο λαός πριν το ΠΑΣΟΚ ήταν λιγοτερο εξαρτημένος από τον κρατικό κορβανά, αλλά ζούσε σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

      • Και τον Έλληνα-Έλληνες που ζούσαν -καθώς γράφετε-σε δύσκολες συνθήκες , οι οποίοι ΟΜΩΣ μετά το1950 είχαν κάνει άλματα με την εργατικότητα των ιδίων και την σοβαρή διακυβέρνηση και των κυβερνήσεων τους και ήταν πλουσιότεροι από Ισπανούς και Πορτογάλους και φυσικά από όλους τους Βαλκάνιους- ΕΠΡΕΠΕ το ΠΑΣΟΚ να τους κάνει κυριολεκτικά δημοσίους υπαλλήλους και να αναλάβει σχεδόν όλα τα έξοδά τους ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟ ;;;.
        Ποιος μετά το 20ετές στα 23 χρόνια (1981-2004) αυτό το κόμμα-σύστημα ΠΑΣΟΚ μπορούσε να διορθώσει την οικονομική μας κατάσταση για να μη χρεωκοπήσουμε και γιατί νομίζετε το 43% των Ελλήνων το 2009 ξαναψήφισε ΠΑΣΟΚ και το 2015 το δικό του 30% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ;;;
        Ακόμη και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγωνίζονται για να επανέλθουν τα προνόμια που είχαν προ του 2010 και που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως .
        ΚΑΙ αν εσείς -όπως εκατομμύρια άλλων Ελλήνων-ψηφίσατε τότε ΠΑΣΟΚ μεγαλώσατε πια .
        Ας μας μείνει η κακή ανάμνηση του για να μη ξαναχρεωκοπήσουμε.

        • δεν γνωρίζω τί άλματα είχαν γίνει και δεν βοηθά η σύγκριση με άλλες χώρες.
          Γνωρίζω ότι οι κρατούσες συνθήκες υποχρέωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες (μεταξύ των οποίων και οι γονείς μου) να αποδημήσουν είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό.
          Για όσους έμειναν στην επαρχία, η κατάσταση ήταν τραγική, ειδικά οι τριτοκοσμικές εξαρτήσεις από τους έχοντες τσέλιγκες και μεγαλοκτηματίες Ειδικά σε αυτό, οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο έφεραν μεγάλη ανακούφιση.

          • Νομίζω πως ανά τους αιώνες οι Έλληνες αποδημούσαν για να εργασθούν και να προκόψουν και η μεγάλη πλειοψηφία τους τα κατάφερνε.
            Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να σταματήσει την μετανάστευση στο εξωτερικό κυρίως ,αλλά ”ξέμαθε” τους Έλληνες να εργάζονται ,αλλά να εισπράττουν κάθε μήνα από χρήματα των εργαζομένων Ελλήνων ή από δανεικά .
            Δεν αντέχουν στην λογική του εργαζομένου από της εμφανίσεως του ανθρώπου και χωρίς τους κρατιστές δεν θα γινόταν κυβερνητική δράση.
            Ο δυνάμενος και μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω. Για τους ανήμπορους να υπάρχουν οι Καλοί Σαμαρείτες.
            ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ -ΧΑΙΡΕΤΕ .

  5. Οι πραγματικοί αριθμοί για τον πληθυσμό των Ποντίων
    (1907-1922)

    Η 19η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο [1] ως «ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

    Τη φετινή επέτειο επιχειρώ να επαναφέρω στη συλλογή μνήμη μερικούς «άγνωστους» αριθμούς.

    Το ερώτημα είναι: ποιος ο αριθμός των «ομογενών» του Πόντου και πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν την περίοδο 1914-1922;

    Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου, του υπουργείου «Εθνικής Παιδείας», διαβάζουμε στο σχετικό απόσπασμα της διδακτέας ύλης:

    «Από τους 697.000 Πόντιους που ζούσαν το 1913 στον Πόντο, περισσότεροι από 353.000, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%, θανατώθηκαν μέχρι το 1923» [2].

    Συμφωνούν ωστόσο οι αριθμοί της «εθνικής ιστορίας» με τους αριθμούς των ιστορικών πηγών;

    Η οθωμανική απογραφή του 1907, εμφανίζει στα τρία βιλαέτια που περιλαμβάνουν την περιοχή του Πόντου (Sivas, Trabzon, Kastamonu), ένα πληθυσμό 305.909 Ρωμιών (Rum). Στην ίδια περιοχή κατοικούν επίσης 203.920 χριστιανοί Αρμένιοι και 3.123.913 μουσουλμάνοι [3].

    Vilayet Müslüman Rum Ermeni

    Sivas (Σεβάστεια) 972.788 67.374 144.056
    Trabzon (Τραπεζούντα) 1.071.988 215.474 50.055
    Kastamonu (Κασταμονή) 1.088.137 23.061 9.809

    σύνολο 3.132.913 305.909 203.920

    Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δημοσιεύει δώδεκα χρόνια αργότερα (σε εποχή ελληνικών εδαφικών διεκδικήσεων κατά της Τουρκίας) τη δική του στατιστική. Σύμφωνα με αυτή ο αριθμός των «ομογενών» που ζουν το 1919 στις 891 κοινότητες, των έξι εκκλησιαστικών επαρχιών του Πόντου, είναι 408.796 άτομα [4]. Συγκρίνοντας τη στατιστική με την οθωμανική απογραφή του 1906 το πατριαρχικό μιλέτι (: η ορθόδοξη κοινότητα) εμφανίζεται εδώ κατά 33,6% μεγαλύτερο. Αναλυτικά τα νούμερα έχουν ως εξής:

    εκκλησιαστική επαρχία κοινότητες ομογενής πληθυσμός σελ.

    ΚΟΛΩΝΙΑΣ 91 52.855 235
    ΧΑΛΔΙΑΣ 145 77.845 241
    ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ 47 20.657 264
    ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ 73 58.734 273
    ΑΜΑΣΕΙΑΣ 340 131.181 289
    ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 195 67.424 307

    σύνολο 891 408.696

    Ας έρθουμε τώρα στον αριθμό των ποντίων προσφύγων.

    Οι χριστιανοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από τον Πόντο, τα επόμενα χρόνια, ήταν 182.169 άτομα. Από τους πρόσφυγες αυτούς 17.528 (8.979 άρρενες και 8.549 θήλεις) ήρθαν «προ της μικρασιατικής καταστροφής» και 164.641 (79.292 άρρενες και 85.349 θήλεις) «μετά την μικρασιατική καταστροφή». Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της απογραφή πληθυσμού του 1928 [5].

    Ας αφαιρέσουμε τώρα (στρογγυλοποιώντας) τον αριθμό των 182 χιλιάδων πόντιων προσφύγων, α) από τον αριθμό των 306 χιλιάδων κατοίκων του Πόντου της οθωμανικής απογραφής του 1906 και β) από τους 409 χιλιάδες της πατριαρχικής στατιστικής του 1919. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα υπόλοιπο 124 χιλιάδες και στη δεύτερη ένα υπόλοιπο 227 χιλιάδες.

    Ο Τάσος Κωστόπουλος [6] σημειώνει σωστά πως εκτός των Ποντίων που απογράφηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1928, πρέπει να υπολογιστούν «όσοι πέθαναν μετά την άφιξή τους στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα (που δεν ήταν λίγοι) κι όσοι έφυγαν στη Ρωσία (τουλάχιστον 85.000 το 1917-1918), συν ένας άγνωστος – αλλά όχι αμελητέος – αριθμός αργότερα ή απευθείας στην Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη».

    Αν όλοι αυτοί είναι γύρω στις 100 χιλιάδες, τότε ο αριθμός που απομένει, οι Πόντιοι δηλαδή που πέθαναν ή σκοτώθηκαν την περίοδο 1914-1922 είναι περίπου 75 χιλιάδες (συνεκτιμώντας τα στοιχεία της οθωμανικής απογραφής και της πατριαρχικής στατιστικής).

    Αριθμός που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ διαφορετικός από τον επίσημο αριθμό των 353.000.

    Και ο νοών νοείτω…

    [1] Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994.
    [2] Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Θέματα νεοελληνικής Ιστορίας, Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου (θεωρητική κατεύθυνση), Οργανισμός Εκδόσεων Ελληνικών Βιβλίων, Αθήνα, σ. 253.
    [3] Τα στοιχεία υπάρχουν στο βιβλίου του έγκυρου ιστορικού Kemal H. Karpat, Demographic and Social Characteristics 1830-1914, The University of Wisconsin Press, 1985, σελ. 168. Τον Karpat έχουν χρησιμοποιήσει οι έλληνες πανεπιστημιακοί για να δείξουν το μέγεθος των ορθόδοξων χριστιανών της Μακεδονίας, κατά την ίδια περίοδο.
    [4] Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Μαύρη Βίβλος διωγμών και μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918), εν Κωνσταντινουπόλει, εκ του πατριαρχικού τυπογραφείου, 1919.
    [5] Ελληνική Δημοκρατία – Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας – Γενική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, Στατιστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού της Ελλάδος της 15-16 Μαίου 1928, εν Αθήναις, εκ του Εθνικού Τυπογραφείου 1933, σελ. 411.
    [6] Τάσος Κωστόπουλος, Πόλεμος και Εθνοκάθαρση – Η ξεχασμένη πλευρά μιας δεκαετούς εθνικής εξόρμησης (1912-1922), Βιβλιόραμα, Αθήνα 2007, σελ. 254

    Υ.Γ.
    Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα