Ουδέτερη προσέγγιση από τις ΗΠΑ στο σενάριο τουρκοσυριακού μνημονίου

- Advertisement -

Με μια προσεκτική απάντηση για την ανάγκη όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τους κινδύνους και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση για τα σχέδια υπογραφής τουρκοσυριακού μνημονίου ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Δαμασκό

Τη ρευστότητα του τοπίου στη Συρία στη μετά Ασαντ εποχή, αλλά και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποκτήσει η ίδια ακριβή αντίληψη για τους νέους κυβερνήτες της Συρίας, προδίδουν οι απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτημα για τη στάση που θα τηρήσει η Ουάσιγκτον έναντι ενός ενδεχόμενου τουρκοσυριακού μνημονίου, το οποίο θα είχε επιπτώσεις στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε σε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απάντηση ήταν αρχικά να απευθυνθούν στην Αγκυρα και στη Δαμασκό για τις μεταξύ τους συνομιλίες που αφορούν το θέμα της ΑΟΖ. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Αμερική καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τους κινδύνους και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ τόνισε ότι η μακροχρόνια πεποίθηση στην Ουάσιγκτον είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτή η μάλλον γενικόλογη απάντηση είναι διατυπωμένη προκειμένου να μην περιλαμβάνει αιχμές προς καμία κατεύθυνση, ιδιαίτερα καθώς αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες και των ΗΠΑ βρίσκονται στις κρίσιμες, τριγωνικές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και το νέο καθεστώς στη Δαμασκό για τη διαχείριση των σχέσεων με τους Κούρδους της βορειοανατολικής Συρίας.

Η Αγκυρα προωθεί σχέδιο για ολοένα και στενότερο εναγκαλισμό με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό – Προσφέρει βοήθεια στον τομέα της ενέργειας και για την αποκατάσταση των υποδομών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αγκυρα προωθεί τα σχέδιά της για ολοένα και στενότερο εναγκαλισμό με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, σε διάφορους τομείς. Χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Αγκυρα θα βοηθήσει τη Συρία παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εκτίμησε πως θα μπορούσε να ακολουθήσει και συνεργασία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου βρίσκονται σε περιοχές που αυτή τη στιγμή είναι υπό κουρδικό έλεγχο, κάτι που υποδηλώνει και το οικονομικό ενδιαφέρον των Τούρκων για το ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Επίσκεψη στη Συρία

Ο κ. Μπαϊρακτάρ γνωστοποίησε ότι σήμερα θα μεταβεί στη Συρία για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα. «Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», σημείωσε. Επιπλέον επισήμανε ότι η Αγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου. «Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία έως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ – Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Μπαϊρακτάρ.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό της τουρκικής κυβέρνησης που εντός δύο ημερών θέτει ζήτημα συνεργασίας με τις νέες Αρχές της Δαμασκού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στη Συρία. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος είχε μιλήσει για ένα ευρύτερο πακέτο δράσεων που περιλαμβάνει, όπως είπε, «αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια».

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ”Κολλητή” της γειτόνισσα της Τουρκίας είναι η Συρία γιαυτό και πρώτη ”έτρεξε για βοήθεια της”- τα λεφτά της ανοικοδόμησης είναι πολλά-αλλά γεωπολιτικά θα πρέπει να μετεωρισθεί μεταξύ των συμφερόντων των ΗΠΑ -Γαλλίας -Ε.Ε και Ρωσίας ,που δεν είπε την τελευταία λέξη της για τις δύο στρατιωτικές βάσεις της από την εποχή της Σοβιετικής Ενώσεως και νομίζω πως η Τουρκία ”θα παίξει με την φωτιά” αν ”ξανοιχτεί” στην Ανατολική Μεσόγειο .
    Ήδη στις 8 Ιανουαρίου 2025 συσκέπτονται στο Κάϊρο -νομίζω-ο άσπονδοι φίλοι του κ. Έρντογαν , ο Αιγύπτιος Σίσι ο Έλληνας Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός Νετανιάχου για να του στείλουν ”ανθοδέσμη” για τον καινούργιο χρόνο , ο δε κ. Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου ”φάσκελα” -ας μην αμφιβάλλουμε-, εάν συνεχίσει να παριστάνει τον Σουλτάνο σε νέα Αυτοκρατορία…
    Φυσικά οι Τούρκοι υπουργοί -όπως όλοι οι άνθρωποι- έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ”ατζέμ πιλάφι και όμορφες κοπέλες” και να ”νανουρίζουν” τους Τούρκους της Ανατολίας ιδίως.
    Εμάς τους Έλληνες ”να μη πιάνουν κώτσους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα