«Δυστυχώς, έχουμε άλλη μια ρωσική πρόκληση, η οποία στοχεύει να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να διαστρεβλώσει την αλήθεια σε εξαιρετικά αδύνατο βαθμό».
Αυτό δήλωσε για το «BGNES» ο καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ, ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της βουλγαρικής και βαλκανικής μεσαιωνικής ιστορίας, αντιδρώντας στο συγχαρητήριο μήνυμα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Σκόπια με την ευκαιρία της μεγάλης σλαβομακεδονικής ημέρας κατά την οποία γιορτάζει ο Αγ. Κλήμης της Αχρίδας.
Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δεν έχει μέχρι στιγμής συγχαρεί τη γιορτή της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού, όπως τόνισε το «BGNES», ενώ η ρωσική διπλωματική αποστολή στη χώρα «συνεχάρη τη μεγάλη εθνική εορτή του αδελφού μακεδονικού λαού», τονίζοντας ότι ο Αγ. Ο Κλήμης της Αχρίδας είναι ένας από τους ιδρυτές του κυριλλικού αλφαβήτου που συνδέει τη σύγχρονη ρωσική με τη σλαβομακεδονική γλώσσα.
Ο Βούλγαρος ιστορικός καταδίκασε επίσης το μήνυμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με αφορμή την εορτή, ο οποίος είπε σήμερα ότι «ο Άγιος Κλήμης είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας μας και ο ιδρυτής της Σχολής της Αχρίδας, γνωστής και ως το πρώτο Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο».
Στη δήλωσή του, ο Ζάεφ δεν ανέφερε καθόλου ότι ο χαρακτήρας και το έργο του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας είναι τουλάχιστον κοινά με τη Βουλγαρία και είναι σημαντικά για τη βουλγαρική ιστορία και πολιτισμό, όπως αναφέρει το «BGNES».
«Εξίσου καταδικαστέα είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού Ζάεφ, γιατί τις μέρες που ο ίδιος δίνει ενδείξεις ότι επιδιώκεται η συμφιλίωση με τη Βουλγαρία, πώς να αναζητηθεί μια κοινή γλώσσα με τη Βουλγαρία, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν αναζητείται κοινή γλώσσα και ότι αυτή είναι η γλώσσα του ψέματος και της βουλγαροφοβίας», αντέδρασε ο Παβλόφ.
Μάλλον δεν κατάλαβε ο Βούλγαρος καθηγητής ότι μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε -τελείωσαν οριστικά οι δι’αυτής βλέψεις της Ρωσίας στην άσπρη θάλασσα ,που άρχισαν προ 200 ετών -με ένταση επί κομμουνισμού -και συνεχίζονται.
Τώρα οι όποιες βλέψεις της μπορεί να πραγματοποιηθούν δια της ‘Βόρειας Μακεδονίας” και του VMR της, γιαυτό και περισσές επιδαψιλεύσεις προς το κρατίδιο αυτό, που με υπογραφή του κ.Κοτζια ομιλεί και γράφει την ανύπαρκτη ”μακεδονική” γλώσσα και όχι την σλαβική με την κυριλλική της γραφή ,την οποίαν τους έμαθαν οι Θεσσαλονικείς φωτιστές ΟΛΩΝ των Σλάβων αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος και όχι ο Άγιος Κλήμης της Βυζαντινής Αχρίδος ,που τώρα οι οι ‘Βορειομακεδόνες” την λένε Οχρίδα.
Δεν ήταν τυχαίο ότι από τους πρώτους που ανεγνώρισαν την ΦΥΡΟΜ ως Μακεδονία ήταν οι Ρώσοι και ο Βούλγαροι, -με σλαβομακεδονική φυσικά γλώσσα κοινή όλων των σλάβων) και όχι την ”μακεδονική’ του κ.Κοτζιά, γιαυτό Ζίφκωφ και Γκληγκόρωφ δεν χρησιμοπιούσαν μεταφραστές όταν συνομιλούσαν.
‘ΑΧ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,”ΤΟΥ ΣΛΑΒΟΥ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΩΜΗΟΥ Η ΛΑΧΤΑΡΑ”. Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ, ΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΟΣ.