ΟΙ 11 ΕΝΤΟΛΕΣ.- Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

1.-Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί την χώρα φέουδό του και της συμπεριφέρεται αναλόγως. Αδιαφορεί για το κρατικό συμφέρον. Ενδιαφέρεται για το προσωπικό του. Ωστόσο, απολαμβάνει των χειροκροτημάτων ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού.

2.-Η Ελλάδα ως χώρα ανήκει στη Δύση. Το «ανήκειν» δημιουργεί υποχρεώσεις. Τις έχουν όλοι. Αλλά όλοι δεν εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο.

3.-Ο κ. Μητσοτάκης, όπως στο Ουκρανικό έτσι και στην τρέχουσα κρίση, χρησιμοποιεί υπερθετικούς τόνους για να εκφράσει την θέση της χώρας. Η θέση αυτή καθαυτή είναι προδεδικασμένη. Ο τρόπος έκφρασής της ενοχλεί. Διότι οι συμβολισμοί διαδραματίζουν ρόλο σε όλους. Δεν έχει, μόνο, η Ελλάδα το προνόμιο αυτό. Το περιεχόμενο μιας δημόσιας δήλωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αντανακλά την θέση της χώρας. Ο τόνος και το ύφος ξεπερνά το νόημα. Στέλνει άλλου είδους μηνύματα. Πολιτικής και διπλωματικής σοβαρότητας ή αγοραίου διπλωματικού επαρχιωτισμού.

4.-Στη διαμάχη Ισραήλ-Ιράν η Ε.Ε. πήρε θέση και η θέση συνάδει και με την ελληνική. Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και οι συνεργασίες που συνήψε με το Ισραήλ επέβαλαν την υποστήριξή του. Η διπλωματία, όμως είναι τέχνη και, μάλιστα, υψηλή τέχνη. Η εκλεπτυσμένη άσκησή της κρατά τις επιβαλλόμενες ισορροπίες. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από την αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Οτιδήποτε την αποσταθεροποιεί είναι καταδικαστέο. Οπότε η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν καταδικαστέα ενέργεια.

5.-Καταδικαστέες, όμως, είναι και οι ενέργειες του Ισραήλ να εξοντώνει Ιρανούς αξιωματούχους.

6.-Η κρίση προκλήθηκε από την εγκληματική, δολοφονική, τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Αλλά επεκτάθηκε και απειλεί με έναν περιφερειακό πόλεμο εξαιτίας του Ισραήλ. Οι ακραίες φωνές στο Ισραήλ, που, ίσως, δεν είναι και τόσο ακραίες, υποστηρίζουν ότι το θέμα της αναλογικότητας στα χτυπήματα τελείωσε στις 7 Οκτωβρίου. Είναι μια επικίνδυνη θέση.

7.-Αντιλαμβανόμενο την περιθωριοποίηση στην οποία έχει περιέλθει με τις ακραίες ενέργειές του, αλλά και το γεγονός ότι μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το Ιράν, η ισραηλινή ηγεσία προτείνει έναν διεθνή συνασπισμό κατά του Ιράν στη βάση ότι το Ιράν απειλεί της ειρήνη στην περιοχή. Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως το Ισραήλ είναι άμοιρο ευθυνών για την αποσταθεροποίηση της περιοχής;

8.-Το ερώτημα είναι ποιους θα περιλαμβάνει αυτός ο συνασπισμός; Και αν προταθεί η Αθήνα τι θα κάνει; Θα συμμετάσχει; Και επανέρχομαι στην λεπτότητα με την οποία πρέπει να ασκείται η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική. Οι μεγαλόστομες δηλώσεις οδηγούν, ενίοτε, και σε αδιέξοδα.

9.-Το Ισραήλ πρέπει να υπάρξει ως χώρα σε ένα ασφαλές, ειρηνικό και βιώσιμο περιβάλλον. Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός και αυτό εξαρτάται από το Ισραήλ. Αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα με την παράλληλη απελευθέρωση των ομήρων μπορεί να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος. Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ζήσει σε ειρηνικό περιβάλλον αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό. Αν δεν υπάρξει βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Η λύση αυτή συμφέρει, πρωτίστως, το ίδιο. Το διεθνές περιβάλλον γίνεται πιο σύνθετο και οι διαμορφούμενες εξελίξεις δεν θα ευνοήσουν τις σημερινές θέσεις του Ισραήλ. Συμφέρει στο Ισραήλ να επιδιώξει, ειλικρινά, ένα παλαιστινιακό κράτος. Τώρα που οι περιστάσεις, ακόμη, το ευνοούν.

10.-Ο επικίνδυνος αστάθμητος παράγων και για το Ισραήλ και για την περιοχή είναι η Τουρκία. Στο Ισραήλ θα πρέπει να αναλογιστούν σε πόσο πιο δύσκολη κατάσταση θα βρίσκονταν σήμερα αν η βοήθεια που παρείχαν στην Τουρκία το 1974 οδηγούσε στην κατάληψη ολόκληρης της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα. Σήμερα, το Ισραήλ έχει απέναντί του την Τουρκία και δίπλα του την Κύπρο και την Ελλάδα.

Είναι προς το συμφέρον του να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Κύπρου από τα στρατεύματα κατοχής. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα βρεθούν απέναντι στο Ισραήλ για πολλούς λόγους. Η Τουρκία, μόνο συγκυριακά μπορεί να συνταχθεί μαζί του. Ας σκεφθεί τι το συμφέρει.

11.-Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ένα βιώσιμο Ισραήλ σε ένα σταθερό περιβάλλον. Πρέπει, όμως, να υποστηρίξει και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Στην Αθήνα επειδή τα διέλυσαν όλα, διέλυσαν και την παράδοση της ελληνικής διπλωματίας να εκφράζει τις θέσεις της χώρας με διπλωματική αβρότητα. Μεταξύ των πολλών κακών που έχει κάνει ο Μητσοτάκης είναι ότι διάβρωσε και τον διπλωματικό τρόπο έκφρασης των θέσεων της Ελλάδας. Φέρνει πολλές φορές την χώρα σε αδιέξοδο και αμηχανία. Στην διαμάχη του με το Ιράν η Αθήνα μπορεί να υποστηρίξει το Ισραήλ και στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει μαζί του. Αλλά το Ιράν δεν είναι εχθρική χώρα προς την Ελλάδα. Και στο κυπριακό και στην Ισλαμική Συνδιάσκεψη έχει πάρει θέσεις ευνοϊκές προς την χώρα μας. Χρειάζεται προσεκτικότερη διατύπωση των ελληνικών θέσεων. Όχι οι αγοραίοι μητσοτακισμοί ή οι γελοιότητες του υπουργού υγείας.

 

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Η θέση αυτή καθαυτή είναι προδεδικασμένη. Ο τρόπος έκφρασής της ενοχλεί”

    Είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης, ελπίζοντας να κερδίσει μια θέση στις Βρυξέλλες, διέρρηξε εντελώς τις ελληνορωσσικές σχέσεις, εις βάρος των συμφερόντων τής χώρας μας. Όντως, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το τομάρι του και τίποτε άλλο.

    Οἱ ἀπειλές Πούτιν στά ἑλληνικά σημαίνουν ὅτι παίζουμε μέ τήν φωτιά!

    Με ποιον τρόπο άραγε μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ στην απελευθέρωση τής Κύπρου. Αυτή μπορεί να γίνει μόνον αν η Τουρκία ηττηθεί σε πόλεμο (όχι απαραιτήτως ελληνοτουρκικό, γενικώς σε κάποιον πόλεμο).

    Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που μάς έδινε τον καιρό τής κρίσης πετρέλαιο επί πιστώσει.

    Η Ελλάδα έχει αυτήν την στιγμή έναν ατάλαντο και επιπλέον αλαζόνα πολιτικό ως πρωθυπουργό, λόγω ονόματος και αδιαφορίας/ανοησίας αυτών που τον ψηφίζουν. Πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε μικρότερα κόμματα να δοκιμαστούν κι αυτά και ίσως προκύψει κάτι καλύτερο, αφού δεν γίνεται χειρότερο απ’ αυτόν που έχομε σήμερα.

  2. 5-Καταδικαστέες, όμως, είναι και οι ενέργειες του Ισραήλ να εξοντώνει Ιρανούς αξιωματούχους.
    Η επίθεση του Ισραήλ στη πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

  3. Δεν ξέρω τι να πω. Η Ελλάδα μέχρι πρότινος τηρούσε ισορροπίες. Ήμασταν πολύ φίλοι με τους ΑΡΑΒΕΣ πρωτίστως, αλλά δεν είμασταν και εχθροί του Ισραήλ. Οι Άραβες, όχι οι Τούρκοι, δεν είναι Άραβες, είχαν και έχουν τις μνήμες της τουρκικής κατοχής, για να το εκφράσω με σημερινούς όρους. Τώρα, γιατί ξαφνικά, αποκτήσαμε πρωθυπουργό, που όλα αυτά τα ρίχνει στον καιαδα και γιατί εμείς ως λαός αδιαφορούμε παντελώς, μάλλον είναι προς ψυχιατρικη διερεύνηση. Και να κλείσω λέγοντας, αφού δεν μας νοιάζει, τι θα γίνουμε και που βαδίζουμε, έ δεν μας αξίζει σε τελευταία ανάλυση να επιβιώσουμε.
    Ένας Τσίπρας πριν, που δε λέω, τα έβαλε με θηρία, αλλά υποχώρησε, όπως ο σημιτης , ο μικρός ο ολίγιστος αν θυμάστε, ο μεγαλύτερος προδότης της χώρας, γι μένα, μετά τον εφιάλτη και καπάκι ένας Μητσοτάκης, ακραιφνής νεοφιλελεύθερος, με σημερινούς όρους, φασίστας του κερατά. Και ένας λαός που ωθείται σε ακραιφνή βία, δεν ξέρει που την κεφαλή κλείναι, που αποφασίζει και διατάζει τι τον εξυπηρετεί και πως θα καθαρίσει τις βρωμιές του, αφού κανείς δεν θέτει όρια κοινωνικής συμβίωσης και ηθικων διλληματων. Ακόμη και την Καρυστινού προσπαθούμε να την αποδομήσουμε με κάθε τρόπο. Αν δεν υπάρχει τιμιότητα, ηθικότητα και σεβασμός σε αυτό που κάνεις, μπορείς να επιβιώσεις ως κοινωνία;;;. Όχι νομίζω, άρα για ποιο λόγο πρέπει να επιβιώσουμε;;;;

  4. Μια χαρά τα είπατε κ . Σαββίδη αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα με τους πολιτικούς που έχουμε δύσκολα τα πράγματα .

  5. Δέν ἔχουμε μόνο ἐμεῖς συμφέρον νά ἔχουμε καλές σχέσεις μέ ὅλους, αὐτό ὀφείλεται καί λόγω τῆς συγκεκριμένης θέσης μας, ἀλλά ἔχουν καί οἱ ἄλλοι συμφέρον γιατί ἔχουμε ἰδιαίτερες συνδέσεις μέ ὅλους. ῾Η προσπάθεια ἀποδόμησης τοῦ ῾Ελληνισμοῦ ἀπό τίς ἰδιαίτερες ρίζες του ἔχει καταστροφικά ἀποτελέσματα καί γίνεται ἐρήμην τῶν ῾Ελλήνων, μέ λειψή παιδεία, παραπληροφόρηση τοῦ λαοῦ, ἄγνοια περί ῾Ελληνισμοῦ, μέ στόχο ὅμως ἐκμετάλλευσής του.

  6. Να αρχίσω από το τέλος του άρθρου με τα 11 σημεία-εντολές του κ. Σαββίδη ”όχι οι αγοραίοι μητσοτακισμοί ή οι γελοιότητες του υπουργού υγείας”, που σηκώνει μομφή ιδίως για την αντιδικία του κ. Γεωργιάδη με την θεωρούμενη ως πνευματικό άνθρωπο της βουλευτού Επικρατείας του Σύριζα κ. Ακρίτα η οποία ανέλαβε -και όσο πάει θα ξεπεράσει τον κ. Πολάκη- στις ”ήπιες και ευγενικές” επιθέσεις εναντίον της κυβερνήσεως και των μελών της καθώς και των μελών των οικογενειών τους.
    Αν δεν υπήρχαν οι Ευρωεκλογές θα έπρεπε να κατηγορούμε περισσότερο την κυρία Ακρίτα και γατί δεν τιμά ”το όνομα του πατέρα της” Ελληνοκύπριου αείμνηστου Λουκή Ακρίτα , σώφρονος πολιτικού και υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου του 1954/65.
    Ο κ. Γεωργιάδης πάντα προτρέχει και υπερβάλλει -κακώς- και κάποτε θα ”φάει το κεφάλι του” .
    Για το θέμα .
    Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να διαπιστώσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ”σκέφτεται φωναχτά” και στις δύο κυβερνήσεις του για τα εξωτερικά -εθνικά θέματα και ”δεν κρατάει πισινή” όταν υποστηρίζει συμμάχους ,εταίρους και φίλους (Ισραήλ) ,αλλά παράλληλα ”αλωνίζει ”την Εγγύς και Μέση Ανατολή για να διατηρήσει τις ανέκαθεν καλές σχέσεις μας και της οποίας κανένα κράτος δεν παραπονέθηκε για την πολιτική Μητσοτάκη.
    Δεν γνωρίζω πολλούς Έλληνες να διαφωνούν για την φανερή-όπως όλα τα κράτη της Δύσης-υποστήριξη φίλων που δέχονται επίθεση , όπως η Ουκρανία και τώρα το Ισραήλ .
    Ίσως γιατί όλοι μας και στις προσωπικές μας φιλίες προτιμούμε -και εμπιστευόμαστε -τους ειλικρινείς φίλους και όχι τους επιφυλασσόμενους που το ”παίζουν σε δύο ταμπλώ”’ή κατά το κοινώς λεγόμενο ”όχι-ναι λέγοντας”.
    Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός μας κ. Μητσοπτάκης είναι φανερά εχθρικός εναντίον της Ρωσίας για την πολεμική επέμβαση της στην Ουκρανία -που δεν λέει να σταματήσει- ,της Χαμάς -την οποίαν ούτε οι Άραβες υποστηρίζουν- για την αδικαιολόγητη και αμφιβόλου σκοπιμότητος εισβολή της στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 ,ενώ χθες συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε Ισραήλ και Ιράν.
    Αυτή η πολιτική δεν μας βλάπτει , αφού όλοι οι σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι μας υποστηρίζουν , η δε ”φίλη” μας Τουρκία ”γλωσσόδεσε” εναντίον μας και στις αργίες του Μπαϊραμιού της έστειλε χιλιάδες πλούσιους Τούρκους για ακριβά ψώνια στην Βόρειο Ελλάδα -μάλλον και στα νησιά .(στην Θεσσαλονίκη μόνο τουρκικά άκουγες την προηγούμενη εβδομάδα και από γυναίκες χωρίς μαντήλες).
    Υ.Γ Δεν θα πάρει πολύ χρόνο η πολεμική κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ,γιατί το Ιράν διαπίστωσε εύγλωττα ότι όλη η Δύση υποστηρίζει και αεροπορικώς-προς το παρόν-το Ισραήλ η δε Ανατολή(Κίνα, Ρωσία ) που είναι μόνιμα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ δεν συνεκάλεσαν το Συμβούλιο αυτό για να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στην Πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.
    ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ -ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ-.

  7. -Κατά πόσο συμφέρει το Ισραήλ ο εδαφικός ακρωτηριασμός του και η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους; Όχι αν είναι ηθικά σωστό αλλά αν το συμφέρει κάτι τέτοιο.
    -Δε λαμβάνεται καθόλου υπόψιν το πανταχού παρών φανατικό ισλάμ, παρά καλοκάγαθα οραματιζόμαστε ειρηνικές συνυπάρξεις ασπονδων εχθρών. Σε Αίγυπτο, Αλγερία, Συρία κ.α. δια της βίας πατάχθηκαν οι ακραίοι ισλαμιστές, στην Παλαιστίνη κυριαρχούν, ο Καύκασος, παλαιότερα το ISIS κλπ.
    -Μήπως η εξίσωση φανατικοί Εβραίοι-φανατικοί μουσουλμάνοι είναι τελικά άστοχη;(ας ληφθεί υπόψη και η γεωγραφία της χώρας μας και η γενικότερη ισλαμική απειλή).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα