Οι ομάδες που εξαπέλυσαν επίθεση στη Συρία και κατέλαβαν τη χώρα είναι υπεύθυνες για τη διάπραξη πολλών θηριωδιών κατά των μειονοτήτων όλα αυτά τα χρόνια.
13 Δεκεμβρίου 2024
Δεκάδες χιλιάδες Σύροι από διάφορες μειονοτικές ομάδες εγκατέλειψαν τα χωριά τους και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα του Λιβάνου φοβούμενοι τις εξτρεμιστικές ομάδες που μόλις πριν από μέρες κατέλαβαν τη Συρία μετά την αστραπιαία επίθεση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ .
Περίπου 90.000 Σύροι πολίτες έχουν εισέλθει στον Λίβανο από την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar στις 13 Δεκεμβρίου – η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.
Ο επίσημος αριθμός που εισήλθαν στον Λίβανο από τη Συρία μετά την πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ την Κυριακή δεν ξεπερνά τους 7.000, εξαιρουμένων των χιλιάδων εκτοπισμένων που εισήλθαν μέσω παράνομων διελεύσεων – φέρνοντας τον αριθμό πιο κοντά στις 90.000.
«Η πλειονότητα τους είναι από μειονότητες που κατοικούσαν σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς, όπως η γειτονιά του ιερού Sayyida Zaynab και η ύπαιθρος της Χομς και της Χάμα, μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου, και αποφάσισαν να φύγουν. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν για απειλές, ενώ άλλοι το αρνήθηκαν, αλλά έχουν μεγάλες ανησυχίες», ανέφεραν οι πηγές ασφαλείας.
Ένας μικρός αριθμός Σύριων έχει διαμείνει στη Βηρυτό, ενώ άλλοι έχουν εισέλθει στην ανατολική περιοχή Μπεκάα του Λιβάνου. Πολλοί φέρονται επίσης να παραμένουν εγκλωβισμένοι κατά μήκος των συνόρων.
Η πόλη Hermel του ανατολικού Λιβάνου έχει δει Σύριους να καταφεύγουν από τις περιοχές Qusayr, Matarba και Rablah στη Συρία, καθώς και από τη Nubl και τη Zahraa – δύο σιιτικές πόλεις στην ύπαιθρο του Χαλεπίου που πολιορκήθηκαν από το Μέτωπο Nusra της Αλ Κάιντα, τώρα γνωστό ως Hayat Tahrir al-Sham (HTS), οι εξτρεμιστικές δυνάμεις που ηγήθηκαν της εισβολής στη Συρία και εισήλθαν στη Δαμασκό την 8 Δεκεμβρίου.
Μερικοί από τους εκτοπισμένους Σύρους έχουν αναφέρει ότι δέχθηκαν επίθεση ή τους ζητήθηκε να φύγουν από τις εξτρεμιστικές μαχητικές ομάδες.
Από την πτώση της Δαμασκού, το HTS έχει ορκιστεί δημόσια ότι οι μειονοτικές ομάδες και όλα τα θρησκευτικά ιερά θα προστατεύονται από τη νέα κυβέρνηση που διορίστηκε από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ενώ δεν έχει γίνει καμία μαζική σφαγή μειονοτήτων, όπως φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια του συριακού πολέμου, πολλοί είναι δύσπιστοι και φοβισμένοι.
Το Μέτωπο Νούσρα ήταν υπεύθυνο για πολλές φρικαλεότητες εναντίον Χριστιανών, Αλαουιτών, Σιιτών και Δρούζων – οι οποίες περιλάμβαναν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, εκτελέσεις, απαγωγές, αδιάκριτους βομβαρδισμούς και άλλα εγκλήματα πολέμου.
Ο τουρκικός πληρεξούσιος – η δύναμη του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA) – που επίσης εντάχθηκε στο HTS στην επίθεσή του κατά της Συρίας που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου, έχει ενσωματώσει δεκάδες μαχητές και διοικητές του ISIS στις τάξεις του όλα αυτά τα χρόνια.