Σεπτέμβριος 30, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος και βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ανέφεραν οι χορηγοί του ψηφίσματος.

Οι συμπρόεδροι της ομάδας του Κογκρέσου για τους Σλαβομακεδόνες Αμερικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασαν σήμερα ένα δικομματικό ψήφισμα που ζητά να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος ως  «Μήνας Μακεδονικής-Αμερικανικής Κληρονομιάς».

Το ψήφισμα υποστηρίζει τον εορτασμό της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των Σλαβομακεδόνων Αμερικανών και τη συνεισφορά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Lisa McClain, Ρεπουμπλικανή του Μίσιγκαν, η Claudia Tenney, Ρεπουμπλικανή του Νιου Τζέρσεϊ, η Debbie Dingell, Δημοκρατική του Μίσιγκαν και ο Brendan Boyle, Δημοκρατικός της Πενσυλβάνια, δήλωσαν ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος και βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια και ότι «επί αιώνες, οι Σλαβομακεδόνες μετανάστευαν στην Αμερική για να ρίξουν τον ζυγό του κομμουνισμού και να αποδεχτούν την ελευθερία να πραγματοποιήσουν το αμερικανικό όνειρο».

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 500.000 πολίτες Σλαβομακεδονικής καταγωγής που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς στις ομοσπονδιακές πολιτείες Michigan, New Jersey, New York, Ohio, Indiana, Illinois, Pennsylvania, Florida, Texas, Arizona και Καλιφόρνια.

«Η ιστορία τους είναι τώρα η συλλογική μας αμερικανική ιστορία καθώς οι Σλαβομακεδόνες Αμερικανοί σε όλη τη χώρα δίνουν πίσω στις κοινότητές τους ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ηγέτες των πολιτών», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Το δικομματικό ψήφισμα αναφέρει ότι «από τη δεκαετία του 1880, δεκάδες χιλιάδες Σλαβομακεδόνες έχουν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας πολιτικές ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκευτική ελευθερία, οικονομικές ευκαιρίες και ασφάλεια ως απάντηση στην εξέγερση του Ίλιντεν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1903. Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949 και η κομμουνιστική πολιτική της Γιουγκοσλαβίας».

Μέλη της σλαβομακεδονικής κοινότητας στις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται επίσης στην ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής και θωρακικής χειρουργικής, της ορθοπεδικής, της αθλητικής ιατρικής, της μαιευτικής και γυναικολογίας, και υπηρετούν σε νομοθετικά σώματα και δικαστήρια σε όλες τις ΗΠΑ, «συνεργαζόμενοι στο ατελείωτο έργο της δημοκρατίας των ΗΠΑ».

Τον Αύγουστο του 2023, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Ιντιάνα, Μάικ Μπράουν, εισήγαγε ψήφισμα στη Γερουσία για να οριστεί ο Σεπτέμβριος του 2023 ως «Μήνας της Μακεδονικής Αμερικανικής Κληρονομιάς», κατά τον οποίο θα γιορτάζονταν η γλώσσα, η ιστορία και ο πολιτισμός των Σλαβομακεδόνων Αμερικανών.

Το Μίσιγκαν, το Ιλινόις, το Σικάγο και η Νέα Υόρκη έχουν εγκρίνει παρόμοια ψηφίσματα για τον εορτασμό της σλαβομακεδονικής-αμερικανικής κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια.

Η (σλαβική) Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) επικρότησε την απόφαση των μελών του Κογκρέσου να καταθέσουν το ψήφισμα, λέγοντας ότι «η ηγεσία σας σέβεται τις αμέτρητες συνεισφορές των Σλαβομακεδόνων Αμερικανών στη βελτίωση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Ομάδα του Κογκρέσου για τη Βόρεια Μακεδονία και τους Αμερικανούς της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια δικομματική ομάδα μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αφιερωμένη στη διατήρηση και την ενίσχυση θετικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Γκλάσοτ να Αμέρικα

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ