του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Υπάρχουν διαφορετικές μορφές προσέγγισης της πολιτικής.
-Η ιδεολογική, θεωρητική που ανάγει την καθημερινή πολιτική σε ιδεατά στερεότυπα και την κρίνει με βάση αυτά.
-Η θυμική που απορρίπτει τους πάντες και τα πάντα αν δεν ικανοποιούν το θυμικό.
-Η ρεαλιστική που προσπαθεί να δει τι θα κάνει με βάση την υπάρχουσα κατάσταση.
Οι δύο πρώτες είναι καλές στην ανάλυση. Δεν προτείνουν, όμως, τίποτε επι του πρακτέου. Και η πολιτική είναι πράξη. Διαχειρίζεται τη ζωή ανθρώπων, κρατών, κοινωνικών ομάδων. Οι άνθρωποι πρέπει να βρουν εργασία, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να ζήσουν σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης, να ευημερήσουν. Δεν μπορεί να περιμένουν αν θα ωριμάσουν οι αντικειμενικές ή υποκειμενικές συνθήκες. Ή αν, στο απώτερο μέλλον αναδυθούν οι επιθυμητές δυνάμεις που σήμερα δεν υπάρχουν. Η ζωή τους είναι μία και μοναδική.
Με βάση την τελευταία εκδοχή της πολιτικής οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σημαντικές για την διαμόρφωση του ρευστού πολιτικού σκηνικού της χώρας. Μπορεί μερικοί να ήθελαν την παντελή έκλειψη ανθρώπων και διαδικασιών του χώρου που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ αλλά, αυτό δεν συνέβη. Συνεχίζει να υπάρχει μια αναντιστοιχία πολιτικής βούλησης των πολιτών και πολιτικού φάσματος. Και η αναντιστοιχία αυτή επιχειρείται να καλυφθεί με βασικό πυρήνα, και πάλι, το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν ευκταίο να αναδύονταν νέες δυνάμεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της πολιτείας. Αλλά το πείραμα με το Συριζα απέτυχε. Ούτε στις χειρότερες στιγμές του το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε τις εντυπώσεις που άφησε ο Συριζα.
Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτό που εξέφραζε πολιτικοιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ δεν καλύφθηκε απο τις δυνάμεις που κλήθηκαν να το υποκαταστήσουν.
Η χθεσινή προσέλευση στις πασοκικές κάλπες δείχνει μια επιθυμία των πολιτών για ένα νέο πολιτικό πείραμα Με νέα πρόσωπα αλλά προερχόμενα απο το Κίνημα. Και νέες ιδέες. Απο συζητήσεις, επίσης, αντιλήφθηκα πως η μαζική προσέλευση δείχνει κάτι ακόμη. Την αναγκαιότητα μιας πολιτικής σύνθεσης και με δυνάμεις που βρίσκονται εκτός κινήματος αλλά που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Στο ευρύ φάσμα που τα όριά του αρχίζουν απο την δεξιά και εξικνούνται στην κλασική αριστερά, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Συριζα.
Με βάση αυτά:
1.-Θα ήταν ωφέλιμο για τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και την υστεροφημία του να παραιτηθεί απο τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα δείξει πνεύμα ενότητας και πολιτικού αλτρουισμού. Δεν θα διακινδυνεύσει μια οδυνηρή ήττα (δεν είναι βεβαία, διότι στις εκλογές τίποτε δεν είναι σίγουρο αλλά φαίνεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο) και θα ενθαρρύνει το γύρισμα της σελίδας. Το πολιτικό σκηνικό έχει ανάγκη νέων ανθρώπων. Όσοι άφησαν το αποτύπωμά τους την μακρά μεταπολίτευση αμφισβητούνται απο τον κόσμο και διότι θεωρούνται υπεύθυνοι της κρίσης και διότι οι νέοι που μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία θεωρούν τις απόψεις τους ξεπερασμένες.
2.-Δεύτερο. Χωρίς να εγκαταλείψει τις ιδέες και τις αρχές του χώρου στον οποίο αναδείχθηκε, ο νέος αρχηγός δεν θα διακατέχεται απο αλαζονεία, θα την πατάξει αν εκδηλωθεί στους συνεργάτες του και θα είναι ανοικτός σε όλους όσοι κινούνται στον ευρύ κεντρώο χώρο. Απο την κεντροδεξιά ως την κεντροαριστερά.
3.- Το τρίτο είναι η ενότητα. Οι εκλογές είτε τελείωσαν είτε θα τελειώσουν την ερχόμενη Κυριακή. Για όλους όσοι συμμετείχαν υπάρχουν ρόλοι. Η ενότητα και η μη εγκατάλειψη της προσπάθειας είναι το απολύτως ζητούμενο.
Το πρόβλημα στον αποκαλούμενο δημοκρατικό χώρο (κατά την παραδοσιακή έκφραση) είναι ότι ιδεοληπτικές δυνάμεις της παραδοσιακής κομμουνιστικογενούς αριστεράς κατάφεραν λόγω της κρίσης να προσελκύσουν πολίτες που το πολιτικό τους πιστεύω ανήκει σ αυτόν τον ευρύ χώρο που περιγράφουμε. Και οι πολίτες αυτοί θέλουν απλά πράγματα για να επιστρέψουν: όχι ρεβανσισμούς, ενότητα, όχι αλαζονεία, όχι εξουσιολατρεία, νέες ιδέες.
Σ αυτά θα κριθούν όλοι και όλα.
Απο την επιτυχία του νέου πειράματος θα εξαρτηθεί και η κυβερνητική συμπεριφορά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βρίσκεται, πλέον, μόνος στο γήπεδο.
ΥΓ: Οι στήλες αυτές γνώριζαν που θα καταλήξει η επιλογή Συριζα διότι έζησαν απο κοντά πρόσωπα και νοοτροπίες στην μακρά μεταπολίτευση. Στάθηκαν και στέκονται κριτικά απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρείται αναγκαία η αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Αλλά θα σταθούμε κριτικά σε προσπάθειες επανάληψης φαινομένων που οδήγησαν σε εκφυλισμό την δημόσια πολιτική ζωή.
Ναι, ναι. Να παραιτηθεί! Τι ωραία ιδέα! Να την κάνουμε να κυκλοφορήσει όσο γίνεται περισσότερο!
Το πολιτικό σκηνικό δεν θα εξορθολογισθεί όσο δεν εξορθολογίζονται οι άνθρωποί του -τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους- ,όπως τίποτε δεν καλυτερεύει στην κοινωνία αν δεν δεν αλλάξουν οι οικογένειες(ιδίως οι μανούλες) και η εκπαίδευση στο βασικό σχολείο.
Το θάμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες ,μια που στην επόμενη Κυριακή θα εκλεγεί ο νέος Αρχηγός του , αλλά μπορεί να συνεχιστεί όλον τον Δεκέμβριο ,που θα έχουμε κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή με τον προυπολογισμό -και όχι μόνον-κατά τις οποίες θα κριθεί η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδος του ,που μπορεί να μην έχει τον αρχηγό στην Βουλή -εάν εκλεγεί ο Κρητικός κ. Ανδρουλάκης.
Οι χθεσινές εκλογές απέδειξαν ότι η ”ξορκισμένη” από όλους τους Έλληνες -ιδίως του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης 10ετίας- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ καλά κρατεί ,αφού ένας στους τρεις ψήφισαν χθες τον τρίτο Παπανδρέου ,παρ’ ότι τον έκριναν ελλειμματικό στην προηγούμενη 10ετία ,κατά την οποίαν συμμετείχε στην πολιτική ζωή και στις διεργασίες της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης.
Δεν θα είναι δε έκπληξη αν τον ξαναψηφίσουν για Αρχηγό την επόμενη Κυριακή ,γιατί έτσι μαζί με τον κ.Ανδρουλάκη θα αποκλείσουν παντελώς την επάνοδο του”μισητού” κ.Ευαγγέλου Βενιζέλου , ο οποίος ως Αρχηγός της ΕΛΗΑΣ – ΠΑΣΟΚ έστειλε το 2014 τον φέρελπι μηχανικό κ.Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή .
Τι θα κάνει μετά ο Ευάγγελος-κατά τον κ.Σώυμπλε- ;;;.
Σίγουρα δεν θα αρκεσθεί στον τίτλο του ομοτίμου καθηγητή και μάλλον θα επανέλθει με πολιτικό ”σοσιαλδημοκρατικό ” σχηματισμό ,που τον προανήγγειλε το ”πουλαίν του” κ.Ανδρουλάκης ,για να ”θάψουν” οριστικά το ΠΑΣΟΚ ,που στήθηκε και μεγαλούργησε μόνο με τον Ανδρέα.
Υ.Γ Τυχόν παραίτηση του κ.ΓΑΠ προ των εκλογών της επόμενης Κυριακής θα χαροποιήσει τον ΤσιπροΣύριζα ,που μέχρι τώρα δεν είχε πάρει στα σοβαρά την επιστροφή του στην Αρχηγία του Νέου Πασόκ ,που σίγουρα θα συγκινήσει όλα τα Πασοκογενή σημερινά στελέχη του.
Το σωσίβιο πρόταγμα
Χρειαζόμαστε το πείσμα ενός Κάτωνα, να επαναλαμβάνει επίμονα και εξακολουθητικά το σωσίβιο πρόταγμα: Το σημερινό πολιτικό σύστημα, αυτό που εκτρωματικά διαμόρφωσε η «μεταπολίτευση», πρέπει να καταστραφεί. Να εξαλειφθούν οι συνταγματικές και θεσμικές του προϋποθέσεις. Χωρίς την παραμικρή επιείκεια για τα σημερινά κωμικά, αλλά άκρως τοξικά απομεινάρια του
ΤΟ ΣΩΣΙΒΙΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ,άρθρο του κ.Γιανναρά της 02.,12.2012 ,ο οποίος ποτέ δεν επαληθεύεται ,αλλά μη προτείνοντας από ποιους και ποιας ποιότητας πολιτικούς θα αντικατασταθεί το μεταπολιτευτικό σύστημα ,γράφει για να γράφει ,χωρίς σχεδόν ουδείς να τον παίρνει στα σοβαρά ,λόγω της επαναληπτικότητας του .
Λυπηρό αλλά ούτε οι συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί δεν τον ”ακολουθούν”.
Συλλογάται ελεύθερα, αλλά αποδίδοντας και συλλογική ευθύνη σε όλους τους πολιτικούς ,χωρίς να περιγράφει τον ιδανικό μελλοντικό , συμβάλλει στην αδράνεια.
Ευτυχώς μετά το 2017 δεν επαναλάμβάνει την αμέριστη στήριξη του στον άθεο και αριστερό κ.Τσίπρα ,-για τον οποίον από το 2015 έπλεκε φωτοστέφανο κάθε Κυριακή-.
Ελπίζουμε να μη το επαναλάβει για τον κ.Ανδρουλάκη ,αν τυχόν εκλεγεί την επομένη Κυριακή.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.
Μια ωραία ανάλυση που αλίευσα από το web.
Για κάποιο λόγο, δεν έμπαινε το link το πρωΐ. κ. Σαββίδη, το blog χρήζει βελτίωσης.
https://www.iefimerida.gr/politiki/nikos-marantzidis-exigei-ekloges-kinal-iefimerida
Διαβάζω ότι επιτίθεται ο ΓΑΠ στον Ανδρουλάκη; Τι να πει κανείς για το άτομο……
https://www.iefimerida.gr/politiki/ekloges-kinal-agrieyei-i-antiparathesi-gia-ton-b-gyro-o-papandreoy-epitithetai-ston