Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Σας υπενθυμίζω το σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 19-10-2022, όταν η μειοψηφούσα στην Εθνοσυνέλευση κυβέρνηση της κ. Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε χρήση του συνταγματικού άρθρου 49, παράγραφος 3, για να εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία ο προϋπολογισμός του 2023 που συμπεριλαμβάνει και τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης. ΕΔΩ
Ε λοιπόν οι προτάσεις μομφής που υποβλήθηκαν κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Thibault Nadal στις 31-10-2022 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal du dimanche με τίτλο : «Προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης : η Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση μομφής της Ανυπότακτης Γαλλίας LFI, το εγκριθέν κείμενο» (Budget de la Sécurité sociale : l’Assemblée rejette la motion de censure de LFI, le texte adopté). Και τούτο παρόλο ότι και οι βουλευτές της «Εθνικής Συσπείρωσης» (δηλαδή της Λεπέν) υπερψήφισαν την περασμένη Δευτέρα την πρόταση μομφής που κατέθεσε η «Ανυπότακτη Γαλλία» (δηλαδή το κόμμα του Μελανσόν) κατά της κυβέρνησης.
Ήταν κάτι το αναμενόμενο, αφού για να περάσει η πρόταση μομφής χρειαζόταν μίνιμουμ 289 ψήφους. Τελικά το κείμενο των «Ανυπότακτων» έλαβε μόνο 218 ψήφους, δηλαδή μακράν από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 289 ψήφων. Υπήρξε η απροθυμία των «Ρεπουμπλικάνων» βουλευτών (δηλαδή της παραδοσιακής Δεξιάς) να ψηφίσουν υπέρ αυτής της πρότασης, που κατέστησε την μομφή αδύνατη. Προηγουμένως όμως και η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί από την «Εθνική Συσπείρωση είχε λάβει μόνο 90 ψήφους, αφού δεν την ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές.
Η «Εθνική Συσπείρωση» υπερψήφισε την πρόταση μομφής της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Ωστόσο, οι «Ανυπότακτοι» είχαν λάβει υποστήριξη από την Εθνική Συσπείρωση στην αρχή της προχθεσινής κοινοβουλευτικής ημέρας. «Οι βουλευτές θα ψηφίσουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση μομφής, που έχει σκοπό να σας κάνει να αναθεωρήσετε την πολιτική σας για το συμφέρον της Γαλλίας και των Γάλλων», δήλωσε το κόμμα της Λεπέν. Όπως και κατά την περασμένη εβδομάδα, η «Εθνική Συσπείρωση» υπερψήφισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε και τότε η «Ανυπότακτη Γαλλία» κατά της κυβέρνησης μετά τη χρήση για 3η φορά του άρθρου 49, παράγραφος 3 για τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η υποστήριξη την περασμένη Δευτέρα από την ομάδα της Μαρίν Λεπέν σε μια πρόταση του συνασπισμού Nupes (δηλαδή του συνασπισμού Μελανσόν, Σοσιαλιστών, Οικολόγων και Κομμουνιστών) είχε δημιουργήσει ανησυχία στις τάξεις της αριστεράς, έφερε σε αμηχανία στην παραδοσιακή δεξιά, όσο και κριτική από το μακρονικό στρατόπεδο.
Η Borne στο σκόπευτρο της Εθνικής Συσπείρωσης
Παράλληλα, ο βουλευτής της Λεπέν Sébastien Chenu επιτέθηκε εκτενώς στην Elisabeth Borne, «έναν καλό μαχητή του μακρονισμού», όπως την χαρακτήρισε υποτιμητικά, που «εφαρμόζει υπάκουα τη φιλελεύθερη δόξα». Υπερασπιζόμενος την «εθνική προτεραιότητα», ο Sébastien Chenu επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «βλάπτει το κοινωνικό μοντέλο». «Η μεθοδολογία σας» να επιδιώκετε τον συμβιβασμό «δεν είναι παρά μόνο ένα δόλωμα και η σχετική πλειοψηφία αδύναμη και χωρίς πίστη», ισχυρίστηκε. Και για να συνεχίσει είπε : «Η μέθοδός σας σώζει την πολιτική σας, τον προϋπολογισμό σας, την κυβέρνησή σας και τελικά το κεφάλι σας».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκε να συνυπογράψει την πρόταση μομφής της Ανυπότακτης Γαλλίας
Σε αυτήν τη νέα πρόταση μομφής, η Ανυπότακτη Γαλλία αυτή τη φορά προχώρησε μόνη της στα αριστερά, μετά την άρνηση των οικολόγων να καταθέσουν μια νέα πρόταση. Γιατί οι προτάσεις μομφής δεν είναι για χόρταση, λένε κάποιοι σχολιαστές. Αλλά ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών των Πρασίνων τελικά την ψήφισαν, όπως και οι κομμουνιστές βουλευτές, που όλοι αυτοί μαζί συγκρότησαν τον προεκλογικό συνασπισμό NUPES.
Ο δε πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών, Olivier Faure, αιτιολόγησε την απόφασή του να μην κατατεθεί μια νέα πρόταση μομφής μαζί με την «Ανυπότακτη Γαλλία», ως εξής : «Πρόκειται για τον κίνδυνο μιας κατάχρησης που θα ωφελήσει μόνο τον αντικοινοβουλευτισμό». Ωστόσο, ο αριθμός των σοσιαλιστών βουλευτών που την ψήφισαν τελικά την μομφή δεν ήταν ξεκάθαρος.
Συμπέρασμα
Η πιθανή γαλλική κρίση που υπενήχθηκα στο προηγούμενο άρθρο μου απεφεύχθη. Για πόσο όμως ακόμα ;
Όπως η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει κατάχρηση των προτάσεων μομφής, έτσι και η κυβέρνηση της κ. Μπορν δεν έχει το δικαίωμα να καταφεύγει στο άρθρο 49, παράγραφος 3, για κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνει στην Εθνοσυνέλευση.
Ολοι βέβαια θα προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη της μη κοινοβουλευτικής συναίνεσης στους αντιπάλους τους. Η κυρίαρχη γαλλική πολιτική νοοτροπία δεν είναι συναινετική, κι ας θέλησε η κρίσιμη εκλογική μάζα να την επιβάλει με την σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.
Αργά ή γρήγορα νομίζω ότι ο Μακρόν θα διαλύσει πρόωρα την παρούσα Εθνοσυνέλευση και θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επιχειρώντας να αποκτήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διαφορετικά θα μπορούσε να βρεθεί με συγκάτοικο ή την κ. Λεπέν (κάτι που θεωρώ πιθανότερο) ή τον κ. Μελανσόν.
Και τότε αυτή η κρίσιμη εκλογική μάζα θα κληθεί να ξανασκεφτεί τα θέλω της…