ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι νομοθέτες στο Καπιτώλιο είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι στο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «παίζει διπλό παιχνίδι» καθώς προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά ωφέλη με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή ασφάλεια, είπαν πηγές την Πέμπτη στο Fox News.
Μερικοί στο Κογκρέσο διστάζουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα αφού ο Ερντογάν έλαβε μέτρα για να εμποδίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν νωρίτερα αυτόν τον μήνα προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει μια συμφωνία όπλων 400 εκατομμυρίων δολαρίων που θα ενίσχυε τον αεροπορικό στόλο της Τουρκίας F-16 παρέχοντας πυραύλους, ραντάρ και εξοπλισμό, ανέφερε για πρώτη φορά η Wall Street Journal.
Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ του ΝΑΤΟ ΕΝΟΣΩ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ ΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αναμένεται να παρουσιαστεί μια δεύτερη πρόταση που θα ανανεώσει τον εναέριο στόλο της Άγκυρας με την προμήθεια νέων F-16 αργότερα φέτος.
Η κίνηση, η οποία φαινόταν ότι τουλάχιστον αρχικά είχε υποστηριχθεί από νομοθέτες και στις δύο πλευρές του διαδρόμου, θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αεράμυνας της Τουρκίας.
Θα χρησίμευε επίσης για τη βελτίωση της σχέσης της Ουάσιγκτον με την σύμμαχο αυτή του ΝΑΤΟ μετά την ψύχρανση των σχέσεων, το 2019, όταν οι ΗΠΑ μπλόκαραν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία μετά από συμφωνία που έκανε η Άγκυρα για αγορά αμυντικών συστημάτων S-400 ρωσικής κατασκευής.
Ωστόσο, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων για την πρόταση που επικύρωσε ο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει τις υποψηφιότητες για το ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας λόγω ισχυρισμών ότι τα δύο έθνη φιλοξενούν άτομα που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».
Ανώτατο στέλεχος του Κογκρέσου με γνώση της πρότασης που κυκλοφορεί μέσω του Κογκρέσου είπε στο Fox News την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «εμπαίζεται» από την Τουρκία.
«Δεν είναι έντιμος μεσίτης και δεν συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος. «Ενεργούν πολύ επιθετικά για τα δικά τους συμφέροντα».
Η Τουρκία έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζήτησε την απομάκρυνσή της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και προσπάθησε να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Αλλά ο Ερντογάν αρνήθηκε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και ορισμένοι θεωρούν το μπλοκάρισμα στο ΝΑΤΟ ως νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ενώ η ασφάλεια του ΝΑΤΟ παραμένει κύριο μέλημα για ορισμένους και καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας μαίνεται για τρίτο μήνα, άλλοι στο Καπιτώλιο δεν είναι πεπεισμένοι ότι η επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας είναι αναγκαστικά η καλύτερη επιλογή.
Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν «βραχυπρόθεσμη σκέψη».
«Υπάρχουν δεξαμενές σκέψης σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε η πηγή.
Ένας εκπρόσωπος του γερουσιαστή Bob Menendez, Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, είπε στο Fox News ότι ο κορυφαίος Δημοκρατικός έχει «σοβαρές ανησυχίες για την αντιδημοκρατική πορεία της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν – συμπεριλαμβανομένης της αχαλίνωτης επιθετικότητάς της έξω από τα σύνορά της, της αναζωπύρωσης του διχασμού της στην ανατολική Μεσόγειος, Νότιο Καύκασο και ΝΑΤΟ».
Ανώτερο στέλεχος του Κογκρέσου επεσήμανε επίσης το πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο για να υποστηρίξει την Ουκρανία και είπε ότι ενώ υπάρχει συντριπτική αντίθεση στην εισβολή του Πούτιν, υπάρχει επίσης αρκετός «σκεπτικισμός» του Δημοκρατικού Κόμματος γύρω από το τεράστιο νομοσχέδιο για τις πιστώσεις έκτακτης ανάγκης.
«Πρέπει να εξετάσετε τους κινδύνους της επέκτασης του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος. «Όταν περάσει ο πυρετός αυτής της στιγμής και κοιτάξουμε ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας από το 2014, πρέπει κανείς να σταθμίσει αυτά τα πράγματα σε μια νηφάλια υπόθεση».
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Fox News σχετικά με το εάν ο Μπάιντεν υποστήριξε μια συμφωνία εξοπλισμών με την Τουρκία ή εάν η κυβέρνηση θα διαπραγματευόταν σε μια προσπάθεια να πείσει τον Ερντογάν να επεκταθεί το ΝΑΤΟ.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία συνεργάζονται απευθείας με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τις δηλωμένες ανησυχίες της Άγκυρας», δήλωσε στο Fox News εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν και ότι θα καταλήξουμε σε συναίνεση ως συμμαχία για τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.