Οι Μολδαβοί είπαν «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

- Advertisement -

Φωτό από τη ρουμανική Digi24

Την Κυριακή (20 Οκτωβρίου), οι ψηφοφόροι στη Μολδαβία ψήφισαν συντριπτικά «όχι» σε δημοψήφισμα για ενδεχόμενη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, σε κάτι που φαινόταν να είναι μια απόρριψη των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών της προέδρου Μάγια Σαντού μετά από μια καμπάνια με κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση.

Η Σαντού είπε σε δήλωση νωρίς τη Δευτέρα ότι η ψηφοφορία δέχτηκε επίθεση από «εγκληματικές ομάδες» που προσπάθησαν να αγοράσουν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους σε μια προσπάθεια «να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε η Μολδαβική υπηρεσία του Radio Free Europe.

Στις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν επίσης την Κυριακή, η Σαντού κέρδισε τις περισσότερες ψήφους μεταξύ 11 υποψηφίων, αλλά η μικρή της διαφορά έναντι του φιλορώσου σοσιαλιστή υποψηφίου Αλεξάντερ Στοϊάνογλου σημαίνει ότι οι δύο θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις αρχές του επόμενου μήνα.

Πολλοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι η διπλή δήλωση στη Μολδαβία είναι το κλειδί για να αποφασιστεί η μελλοντική κατεύθυνση της χώρας – εάν θα έχει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και τη Δύση ή αν θα στραφεί περισσότερο προς τη Ρωσία.

Με τη νίκη της Σαντού στον πρώτο γύρο, αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισματης ΕΕ , φαίνεται ότι η θέση της Μολδαβίας στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης παραμένει αβέβαιη και η ανησυχία των δυτικών υποστηρικτών του Κισινάου, που έχουν εκφράσει ανησυχία για τη ρωσική επιρροή στη χώρα μεταξύ Ρουμανία και Ουκρανία, δεν θα διαγραφούν.

Στο δημοψήφισμα οι πολίτες ρωτήθηκαν αν «υποστηρίζουν την τροποποίηση του συντάγματος με στόχο την ένταξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»;

Με βάση το 90% των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν, το 53,8% των ψήφων ήταν «κατά».

Η συμμετοχή ήταν σχεδόν 50 τοις εκατό, που ξεπέρασε το 33 τοις εκατό που απαιτείται για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στα πολιτισμένα κράτη γίνονται δημοψηφίσματα για ζητήματα τόσο σοβαρά. Στην Ελλάδα, τα δημοψηφίσματα είναι άγνωστη πρακτική. Μάς έμπασαν στην τότε ΕΟΚ και αργότερα στην ΟΝΕ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών αυτής τής χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα