Al Manar (Λίβανος)
Ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που έλαβε χώρα στο Ιράκ στη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα: οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία χωρισμού τους από το συριακό Κράτος.
Με τη βοήθεια των Αμερικανών που παρεμβαίνουν στη Συρία με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ουαχαμπιτικής πολιτοφυλακής Νταές, η κουρδική κοινότητα στη Συρία, που αποτελεί το 15% του συνολικού πληθυσμού επωφελήθηκε από το χάος που δημιουργήθηκε από το πόλεμο για να επεκτείνει τον έλεγχό της στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με το AFP, θέσπισε ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», ένα Σύνταγμα για την αυτόνομη «ομοσπονδιακή περιφερειακή περιοχή», που διακηρύχτηκε στο βόρειο τμήμα αυτής της χώρας και όπου θα οργανωθούν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες.
Ίδρυσε το 2012 ένα σύστημα τριών «αυτόνομων διοικήσεων» – Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζίρε – οι οποίες έχουν τώρα τις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις και ανεξάρτητα σχολεία.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι Κούρδοι πέρασαν στο επόμενο βήμα, ανακοινώνοντας τη δημιουργία μιας «ομοσπονδιακής περιοχής» ενώνοντας αυτά τα τρία καντόνια, μια κίνηση που απορρίφθηκε αμέσως από την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), το «κοινωνικό συμβόλαιο», που ισοδυναμεί με Σύνταγμα, εγκρίθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση, μετά τις συνεδριάσεις 165 εκπροσώπων των τριών καντονιών που έληξαν την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την Πέμπτη.
Το Σύνταγμα προβλέπει τη δημιουργία ενός νομοθετικού σώματος του οποίου τα μέλη θα εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο βασικός νόμος εξασφαλίζει επίσης την «ισότητα» όλων των γλωσσών που χρησιμοποιούνται στη βόρεια Συρία, και δίνει σε κάθε κοινότητα το δικαίωμα να «ζει και να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της στη δική της γλώσσα».
Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι το ομοσπονδιακό σχέδιο τους βασίζεται σε μια «εδαφική» και όχι «εθνική» βάση, με εκπροσώπους του αραβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων σε αυτές τις ζώνες.
«Θα αρχίσουμε να επιβάλουμε την εφαρμογή του Συντάγματος», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής που επιβλέπει αυτή τη διαδικασία, Μανσούρ αλ-Souloum. «Οι εκλογές θα οργανωθούν μέσα σε έξι μήνες», είπε.
Άλλες περιοχές μπορούν να ελευθερωθούν και μπορούν, αν θέλουν, να ενταχθούν στις ζώνες της ομοσπονδίας, ανέφερε η κα Hadiyyat Youssef, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κουρδικής ομοσπονδίας στην αραβόφωνη τηλεόραση al-Mayadeen στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Rmelane, την περασμένη Πέμπτη. Αυτές οι άλλες περιοχές θα μπορούσαν να είναι οι δύο επαρχίες υπό κατοχή του Νταές σήμερα, η Ράκκα και το Ντέιρ αλ-Ζορ. Οι Αμερικανοί ανέθεσαν στις κουρδικές πολιτοφυλακές την απελευθέρωση της Ράκκας, επαρχίας όπου κυριαρχεί το αραβικό στοιχείο.
Ως εκ τούτου, κανένας Αμερικανός εκπρόσωπος δεν συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση στην οποία ήταν παρούσες 163 προσωπικότητες μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ούτε καμία περιφερειακή αντιπροσωπεία.
Η κα Youssef είχε ανακοινώσει σε αυτή τη συνάντηση την απόφαση να μετακινηθεί η προτεινόμενη κουρδική ομοσπονδία από τα δυτικά προς τα ανατολικά του Ευφράτη.
Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις της Άγκυρας: η τελευταία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου την επίθεσή της, Ασπίδα του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, απαιτώντας αυτή τη μετακίνηση, ιδίως για να αποφευχθεί ο σχηματισμός ενός αυτόνομου κουρδικού συνεχούς διάδρομου κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της al-Mayadeen, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η κουρδική ομοσπονδία, θα εκτείνεται σε μια έκταση 80.000 τ.χλμ., δηλαδή περίπου το 40% της έκτασης της Συρίας.
Απειλεί τους ζωτικούς πόρους του συριακού κράτους, δεδομένου ότι η επαρχία Hasakah αποτελεί τη δεξαμενή σιταριού και βαμβακιού του.
Και μπορεί επίσης να στερήσει άλλες συριακές περιοχές των αναγκών τους σε νερό, δεδομένου ότι περιλαμβάνει το φράγμα του Ευφράτη, και των αναγκών σε υδρογονάνθρακες, ειδικά αν καταλαμβάνει τη Ράκκα και το Ντέιρ αλ-Ζορ.
Με τη κατάσχεση αυτών των δύο περιοχών, αυτή η ομοσπονδία θα χωρίσει τη Συρία από το Ιράκ: ένα αγαπητό σχέδιο των Αμερικανών.
Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 1.1.2017
Πηγές : AFP, al-Mayadeen TV, al-Manar