Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Ημέρα συλλαλητηρίου σήμερα στην Αθήνα, συλλαλητήριο έγινε χθες και στην Κορσική. Ας δούμε γιατί έγινε εκεί, αν και οι λόγοι διενέργειας των δυο συναθροίσεων διαφέρουν. Εμείς ζητάμε να μην σφετερίζονται την ιστορία, τα σύμβολα και το όνομα Μακεδονία οι Σκοπιανοί. Οι Κορσικανοί ζητάνε από την κεντρική εξουσία του Παρισιού την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία κι άλλα αιτήματα που θα δούμε παρακάτω.
Ας πάρουμε τα συμβάντα από την αρχή.
Όπως ενθυμίστε, οι κορσικανοί συν-ευρωπαίοι φίλοι μας είχαν πρόωρες περιφερειακές εκλογές πριν τη λήξη του 2017 στις οποίες οι τοπικοί εθνολαϊκιστές κατήγαγαν μια περιφανή πολιτική νίκη σε βάρος των εκπροσώπων όλων των άλλων κομμάτων, περιλαμβανομένου και του κόμματος του Μακρόν. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 4-12-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=180045
Αφού κέρδισαν λοιπόν τις εκλογές οι νικητές, και με την ορμή που απέκτησαν, ζήτησαν αμέσως από το Παρίσι να τους δεχθεί ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της δημοκρατίας για να τους θέσουν τα «δίκαια» αιτήματα του κορσικανικού λαού, δίχως να έχουν ακόμα συγκροτηθεί σε νέο-εκλεγέν Περιφερειακό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση όρισε αρμόδια υπουργό διαπραγμάτευσης, την Jacqueline Gourault, και τους απάντησε με νόημα ότι θα τους δει στο Παρίσι, «όπως βλέπει και όλες τις άλλες γαλλικές Περιφέρειες» από τη νέα χρονιά 2018. Κάτι που έγινε ήδη, όπως δείχνει και η σχετική φωτογραφία, όπου βλέπουμε εξ αριστερών τον Πρωθυπουργό Edouard Philippe με τους αρμόδιους υπουργούς του και εκ δεξιών τους δυο κορσικανούς ηγέτες Gilles Simeoni και Jean-Guy Talamoni με τους επιτελείς τους. Είδαν και τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Gérard Larcher.. Όμως δεν τους είδε ο Μακρόν, τα αιτήματά τους δεν έγιναν αποδεκτά και φυσικά αυτό τους πείραξε.
Τι σκέφτηκαν λοιπόν να κάνουν ; Για να αυξήσουν την πίεση πριν από την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, να εγκρίνουν την Παρασκευή βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ψήφισμα και να οργανώσουν το Σάββατο απόγευμα στο Ajaccio ένα μαζικό συλλαλητήριο στις 3 Φεβρουαρίου 2018. Δηλαδή τρεις μέρες πριν την άφιξη του Μακρόν στη νήσο στις 6 Φεβρουαρίου για να παραστεί στην 20η επέτειο της δολοφονίας του Νομάρχη Claude Erignac στις 6 Φεβρουαρίου 1998 τον οποίο είχαν σκοτώσει κορσικανοί βομβιστές (φυλακισμένοι σήμερα σε φυλακές της ηπειρωτικής Γαλλίας) της διεκδικούμενης ανεξαρτησίας. Το συλλαλητήριο λοιπόν έλαβε χώρα έχοντας στην κεφαλή του νέες κοπέλες, όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία της Sipa, και συμμετείχαν σε αυτό 5.600 έως 6.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Νομαρχίας, 22.000 έως 25.000 άτομα σύμφωνα με τους διοργανωτές, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Thomas Liabot στις 3-2-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche. «Αυτή είναι μια πρωτοφανής κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια», δήλωσε με ικανοποίηση ο εθνικιστής ηγέτης Gilles Simeoni στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που αποστέλλεται από τους Κορσικανούς», πρόσθεσε στο τέλος του Συλλαλητηρίου που τελείωσε ειρηνικά. «Νομίζω ότι κερδίσαμε το στοίχημά μας», δήλωσε από την πλευρά του ικανοποιημένος στο AFP ο έτερος εθνικιστής καπαδόκης Jean-Guy Talamoni και πρόεδρος της Περιφερειακής Συνέλευσης της Κορσικής, λίγο μετά την εκκίνηση της πομπής. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Κορσικανικός λαός απάντησε στην πρόσκλησή μας. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κινητοποίηση μακροπρόθεσμα, οι κορσικανοί θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να μας υποστηρίξουν, όχι μόνο με τις ψήφους τους». «Πιστεύουμε ότι η κινητοποίηση ήταν απαραίτητη και ότι επιτρέπει ειρηνικά και ήσυχα, να μετακινήσουμε τις γραμμές μας», σχολίασε ο εθνικιστής τοπικός βουλευτής Jean-Felix Acquaviva, προσθέτοντας: «Εννοείται ότι ποντάρουμε στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας» για να «δημιουργήσουμε μια νέα εποχή μεταξύ της Δημοκρατίας, του Παρισιού και της Κορσικής».
Θέλετε να διαβάσετε μερικά από συνθήματα που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο;
«Ζήτω ο αγώνας για την ανεξαρτησία», για να κερδίσουν τις εκλογές οι Λαοπλάνοι έλεγαν ότι ζητούν «μεγαλύτερη αυτονομία, όχι ανεξαρτησία». «Γαλλικό κράτος δολοφόνε». Αμνηστία των «πολιτικών κρατουμένων», εννοώντας τους βομβιστές που συνελήφθηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Το πανό που κρατούσαν τα κορίτσια έγραφε «Demucrazia è rispettu pè u populu Corsu» («Δημοκρατία και σεβασμός προς τον λαό της Κορσικής») με τη σημαία της Κορσικής στους ώμους τους. Κάποιοι ήταν εφοδιασμένοι επίσης με λευκά φύλλα στα οποία έγραφε με μαύρο χρώμα «Democrazia». Βασκικές σημαίες και σημαίες για «τη χειραφέτηση της Σαβοΐας» ήταν επίσης ορατές στην πομπή.
Ποια είναι τα αιτήματα των Κορσικανών ;
Σύμφωνα με τον κορσικανό ηγέτη Jean-Guy Talamoni, τα αιτήματα που συζητήθηκαν με την κυβέρνηση και υπήρξε «καθολική άρνηση αποδοχής τους» είναι :
– συν-επίσημη γλώσσα με τη γαλλική της κορσικανικής γλώσσας, κάτι που απαιτεί αλλαγή του συντάγματος με τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών και γερουσιαστών.
– αμνηστία των κρατουμένων (που τους αποκαλούν πολιτικούς). Αυτοί που κρατούνται σε εκτός Κορσικής φυλακές να μεταφερθούν στο νησί για να μπορούν να τους επισκέπτονται εύκολα οι συγγενείς τους,
– καθεστώς πενταετούς διαμονής μίνιμουμ στην Κορσική, πριν να έχει κάποιος το δικαίωμα αγοράς εκεί ενός ακινήτου. Έτσι ώστε να αποφεύγεται η κερδοσκοπία επί των ακινήτων.
– εγγραφή της Κορσικής στο γαλλικό σύνταγμα ως «ειδική περιφέρεια».
Θα τα δεχθεί τελικά ο Μακρόν αυτά τα αιτήματα ; Από το πολιτικό ταμπεραμέντο που μας έδειξε μέχρι τώρα, δεν το νομίζω, αλλά δεν παίρνω και όρκο. Εξάλλου όλοι οι κυοφορούμενοι, εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, τελευταία εθνικισμοί, περιφερειακοί και εθνικοί, βάλλουν ευθέως κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης την οποία έχει τη φιλοδοξία να προωθήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ιδωμεν.
Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.