Ποντγκόριτσα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις πιθανές συνέπειες της υιοθέτησης του νόμου για τους ξένους πράκτορες.

Καθώς και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στο Μαυροβούνιο, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόταση για τον προαναφερθέντα νόμο είχε προαναγγελθεί από τον συνασπισμό «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» (ZBCG), του οποίου η ραχοκοκαλιά είναι η Νέα Σερβική Δημοκρατία του Αντρίγια Μάντιτς και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του Μίλαν Κνεζέβιτς. Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΚΟ στο Μαυροβούνιο, ο συνασπισμός ZBCG ανακοίνωσε χθες ότι ο προτεινόμενος νόμος θα βασίζεται στο αμερικανικό μοντέλο του Νόμου για την Εγγραφή ξένων πρακτόρων (FARA).

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ, ανέφερε, δεν έχει δει τις λεπτομέρειες της πρότασης της ZBCG και δεν μπορεί να σχολιάσει τις υποτιθέμενες ομοιότητες με την αμερικανική FARA του 1938, στην οποία αναφέρεται το ZBCG.

Η FARA είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης.

Η FARA δεν επιδιώκει να περιορίσει τις δραστηριότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ή των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το  Tanjug.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ