Την τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων, τα Σκόπια βρίσκονται διχασμένα ανάμεσα στα κόμματα και τους πολίτες που αντιτίθενται στη γαλλική πρόταση σχετικά με το ξεκλείδωμα του βέτο της Βουλγαρίας και την πίεση της Αλβανίας και των εγχώριων αλβανικών κομμάτων να την αποδεχτούν.
Μετά την πρόταση των Γάλλων να ενσωματωθούν στην ενταξιακή διαδικασία ορισμένοι τομείς διαφωνίας, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ταυτότητα, η βορειομακεδονική κοινωνία διχάστηκε ως προς το αν αυτό είναι αποδεκτό ή όχι.
Η Βουλγαρία αποδέχτηκε την πρόταση και έκτοτε παρέμεινε σιωπηλή, ενώ τα Σκόπια δήλωσαν ότι βρέθηκε ένας πιθανός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει τις δικές τους ανησυχίες σχετικά με την εθνοτική διαγραφή.
Το βράδυ της Δευτέρας, διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα και πάλι έξω από κυβερνητικά κτίρια, με τους πολίτες να διασπούν τις αστυνομικές γραμμές, να πετούν αυγά στα κτίρια και να κρεμούν λουλούδια στις ασπίδες της αστυνομίας.
Ωστόσο, οι πολιτικές γραμμές είναι πολύ σαφείς. Τη Δευτέρα, ο ηγέτης του κόμματος της αλβανικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, Ζιτζαντίν Σέλα, δήλωσε ότι η γαλλική πρόταση για την άρση του βέτο της Βουλγαρίας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ είναι αποδεκτή.
Ο Σέλα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και δήλωσε ότι όλα όσα οδηγούν τη χώρα προς την ΕΕ πρέπει να υποστηριχθούν, προσθέτοντας ότι οι Μακεδόνες δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση.
Ζήτησε επίσης να συμπεριληφθεί η αλβανική γλώσσα στο Σύνταγμα, καθώς πάνω από το 20% της χώρας την ομιλεί.
Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» αν τα Σκόπια δεν αποδέχονταν την πρόταση.
«Πρόκειται για επιλογές, και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε μια επιλογή. Το ένστικτό μου και η ταπεινή μου γνώμη μου λένε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να μην τις αποδεχθούμε. Θα ήταν μεγάλο γιατί η χώρα μπορεί να μείνει πολύ πίσω και κανείς δεν θα έχει τη θέληση να επιστρέψει… οπότε μην το κάνετε, απλά μην το κάνετε», δήλωσε σε συνέντευξή του στη μακεδονική τηλεόραση.
Ο Ράμα υπογράμμισε ότι εάν η Βόρεια Μακεδονία απορρίψει τη γαλλική πρόταση, η Αλβανία θα επιδιώξει να προχωρήσει ξεχωριστά στο θέμα των διαπραγματεύσεων.
«Η Αλβανία έχει περάσει πλέον το σημείο όπου μπορεί να προχωρήσει μόνη της και φυσικά θα ζητήσουμε να προχωρήσουμε ξεχωριστά, αν η Βόρεια Μακεδονία δεν το αποδεχθεί. Αλλά λέω ότι πρέπει να την αποδεχτούν γιατί δεν θα υπάρξει άλλη πρόταση, είναι οριστική και δεν θέλετε να καθίσετε μπροστά σε αυτή την πόρτα για άλλα 17 χρόνια», είπε.
Συνέχισε ότι η πόρτα πρέπει να ανοίξει για να μπορούν να συζητηθούν τα πάντα.
«Κάθε ερώτηση θα απαντηθεί στο διάλογο μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, οπότε ανοίξτε αυτή την πόρτα, ανοίξτε την τώρα», είπε.
Οι διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους από το Σάββατο, κατηγορώντας τη Βουλγαρία για “εθνοκτονία” και συγκρίνοντας τη ρητορική της Βουλγαρίας και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την Ουκρανία.
«Δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη αν πρέπει να αφομοιωθούμε», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της διαμαρτυρίας. «Η απάντηση είναι όχι για την τελευταία γαλλική πρόταση».
«Αν η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να δεχτεί εμάς τους πολιτισμένους Μακεδόνες εκεί που ανήκουμε, τότε θα περιμένουμε μέχρι να υπάρξουν άνθρωποι που θα καταλάβουν ότι η Μακεδονία και η μακεδονική ταυτότητα είναι πάνω και πριν από όλα», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι συγκάλεσε την Κυριακή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσει την πρόταση.
Την χαρακτήρισε αποδεκτή και συνέστησε στην κυβέρνηση να προσθέσει μια πρόταση στο έγγραφο που να αναφέρει ότι «από τη στιγμή της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εάν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια από οποιοδήποτε μέρος, βουλγαρικό ή άλλο, να επηρεάσει τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, τότε η Μακεδονία θα αποχωρήσει αμέσως από τις συνομιλίες».
Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ Αλβανοί πολιτικοί δήλωσαν ότι επίκειται η ημερομηνία για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
exit.al /euractiv