Οι Αλβανοί πολίτες δεν ασπάζονται τη δημιουργία ισλαμικού κρατιδίου στα Τίρανα

- Advertisement -

Στον κόσμο, μόνο τρία κράτη αναγνωρίζονται επίσημα ως θεοκρατικά: το Ιράν, το Βατικανό και το Ισλαμικό Κράτος του Αφγανιστάν. Πρόσφατα, υπήρξε πρόταση για τη δημιουργία ενός τέταρτου θεοκρατικού κράτους στα Τίρανα, αφιερωμένου σε μια συγκεκριμένη θρησκευτική παράδοση, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης.

Ο Ράμα πρότεινε την ίδρυση αυτού του κράτους, περιγράφοντας τον κόσμο ως ταραγμένο και γεμάτο προκλήσεις.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, αντιμετώπισε κριτική από διάφορες θρησκευτικές και κοσμικές κοινότητες, οι οποίες την χαρακτήρισαν αντισυνταγματική και διχαστική. Μελέτες και διαδικτυακές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειονότητα των πολιτών είναι κατά της πρότασης, θεωρώντας την ως μη συμβατή με τις αρχές του κράτους δικαίου και τονίζοντας ότι δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση.

Ακαδημαϊκοί και αναλυτές στην Αλβανία υπογράμμισαν ότι η έλλειψη διαλόγου σχετικά με αυτή την πρόταση ενδέχεται να βλάψει τη διεθνή εικόνα της χώρας και ότι η συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα δεν έχει ούτε καν ερωτηθεί. Ο δημόσιος διάλογος για αυτό το ζήτημα φάνηκε να αποκαλύπτει εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές και κοσμικές ομάδες της κοινωνίας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις από αλβανικά ΜΜΕ, το 89% των πολιτών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην πρόταση του πρωθυπουργού. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μέλη της προτεινόμενης θρησκευτικής κοινότητας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους. Πολλοί τόνισαν ότι η θρησκεία τους έχει συνδεθεί με την υποστήριξη του εθνικού κράτους και την αφοσίωση στην πατρίδα, και ότι η ανεξαρτησία ενός θρησκευτικού κράτους θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη συμβίωση.

Η πρόταση, επιπλέον, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την κοινωνική και θρησκευτική ισορροπία στη χώρα. Πολίτες εξέφρασαν τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κλονίσει την ηρεμία και την αρμονία που επικρατεί μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. Οι επικριτές της πρότασης προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κακή παράδοση για το μέλλον της χώρας και ότι η προώθηση ενός τέτοιου εγχειρήματος χωρίς τη συναίνεση του λαού μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμούς και εντάσεις.

Ακόμα και οι υποστηρικτές της πρότασης, σε περιορισμένο ποσοστό, υποστήριξαν ότι μπορεί να προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, ελπίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα της χώρας. Υποστήριξαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τη θρησκευτική ανοχή.

Πηγή:  himara.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα