Ξηλώνει το «μνημείο Φλώρου» στο Πεντάγωνο ο Ν. Δένδιας και βάζει έργο του εικαστικού Κ. Βαρώτσου

- Advertisement -

Το λίφτινγκ του υπουργείου Άμυνας, η δυσφορία Φλώρου και το παρασκήνιο που έφτασε μέχρι του Μαξίμου.

Λίφτινγκ στην πρόσοψη του κτιριακού συγκροτήματος των Γενικών Επιτελείων και του υπουργείου Άμυνας και σε ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με υλικά από γυαλί και αλουμίνιο ξεκινάει να γίνεται εντός του έτους. Τα σχέδια εμπνεύστηκε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Βαρώτσος καθηγητής στο ΑΠΘ και τα παρουσίασε παρουσία του Νίκου Δένδια σε ειδική εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών.

Καταρχάς ξηλώνεται από την μόστρα του Πενταγώνου το σκουρόχρωμο μεταλλικό μνημείο των «Αθανάτων του Έθνους» γνωστό ως μνημείο Φλώρου αφού φτιάχτηκε επί των ημερών του εν λόγω στρατηγού και μετακινείται στην Σχολή Ευελπίδων.

Στην θέση του να τοποθετηθεί η δημιουργία του καθηγητή Βαρώτσου.

Ένα σύγχρονο λεπτεπίλεπτο μνημείο (κεντρική φωτογραφία) που θα σχηματίζεται ένας ανοιχτοπράσινος κυκλικός λαβύρινθος από ανοιχτοπράσινες γυάλινες στήλες πάνω στις οποίες θα είναι χαραγμένα τα ονόματα των 121.692 πεσόντων , τα οποία την νύχτα θα φωσφορίζουν από το φως που θα αναδύεται από την λευκή βάση του μνημείου αλλά και από το λαμπύρισμα της φλόγας που θα βγαίνει από την εστία που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της βάσης του μνημείου και θα είναι αναμμένη όλο το εικοσιτετράωρο.

Δεξιά και αριστερά του μνημείου θα φτιαχτούν δυο μικρά πάρκα που στο ένα θα φυτευτούν 28 ελιές και στο άλλο 25 ελαιόδενδρα παραπέμποντας στις δυο Εθνικές Εορτές, της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.

Ριζική αναμένεται η αλλαγή στην πρόσοψη του κτιριακού συγκροτήματος των Γενικών Επιτελείων.

Η προμετωπίδα – επιδερμίδα του Πενταγώνου θα καλυφθεί με κάθετους αλουμινένιους δοκούς που θα έχουν στενό πλάτος και φαρδύ μήκος έτσι ώστε το κτίριο να προστατεύεται απο τον ήλιο και ταυτόχρονα να περνάει το φως της ημέρας στα γραφεία.

pentagono_II_fbdeb.jpg

Το σχέδιο Δένδια προβλέπει και κατασκευή υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα του κοινοβουλίου.

Ο Νίκος Δένδιας έχοντας δίπλα του τον Γενικό Γραμματέα Αντώνη Οικονόμου και τον ειδικό σύμβουλό του Πάνο Κυριακόπουλο έδειχνε χαρούμενος κατά την παρουσίαση των σχεδίων ανάπλασης του Πενταγώνου απο τον καθηγητή Βαρώτσο διότι όπως είπε το συγκεκριμένο έργο γενικότερα θα αναβαθμίσει την λεωφόρο Μεσογείων. Ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε ένα κουρασμένο κτίριο που εκτός των άλλων είναι συνδεδεμένο και με άσχημες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας.

Τώρα απομένει η προσέλευση των δωρητών πάνω στους οποίους στηρίζεται απόλυτα η υλοποίηση του έργου. Ήδη έχουν προσέλθει ο Θάνος Λασκαρίδης ο οποίος ανέλαβε να φτιάξει το κτίριο Ηλεκτρονικού Πολέμου και ο Γιώργος Περιστερη της ΤΕΤΡΝΑ για να φτιάξει το κτίριο υποδοχής υψηλών προσώπων που επισκέπτονται το υπουργείο Άμυνας.

Μαθαίνουμε ότι δυσφορία εξέφρασε ο στρατηγός Φλώρος για την απομάκρυνση του δημιουργήματος του από το προαύλιο του πενταγώνου και παρασκηνιακά επιχείρησε ανεπιτυχώς την ακύρωση του σχεδίου Δένδια χτυπώντας την πόρτα του Μαξίμου.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/252585/ksilonei-to-mnimeio-florou-sto-pentagono-o-n-dendias-kai-vazei-ergo-tou-eikastikoy-k-varotsou

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα