1.-Ο γνωστός νταής (με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν αξίζει ο σεβασμός και ο χαρακτηρισμός του ως κυρίου), κρατά το πλοίο του στην Αττάλεια και απειλεί με γλώσσα μαφιόζικη: ή ελάτε να χτυπηθούμε ή κάντε πίσω εφ όλης της ύλης.
2.-Καλά κάνουν και δεν του απαντούν απο την Αθήνα στο ίδιο ύφος. Η Τουρκία και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού της δυναμικού είναι ένα κράτος τρομοκράτης. Προφανώς και δεν θέλουμε να του μοιάσουμε.
3.-Οι κρατικές υποθέσεις και, κυρίως, η εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασχολείται κανείς μαζί τους στο επίπεδο του Ερντογάν. Έχει πάρει μια κατηφόρα που αναιρεί την εκτίμηση “οι άλλοι θα είναι χειρότεροι”. Μπορεί το πρόβλημα να μην ξεπεραστεί και με τους άλλους αλλά, σήμερα, ο Ερντογάν είναι και ο ίδιος πρόβλημα.
4.-Ο Ερντογάν καλεί σε εφ όλης της ύλης διάλογο και απο το Βερολίνο- όπως και απο τους εγχώριους εκφραστές του- μας διαμηνύουν πως η κουλτούρα της Μέρκελ είναι ο διάλογος. Και, μάλιστα, ο εφ όλης της ύλης διάλογος. Ε, και; Αν δεν μπορεί να κάνει χωρίς διάλογο η Μέρκελ ας συζητήσει τις δικές της γερμανικές υποθέσεις. Δεν την βλέπουμε, όμως, να επιζητεί τον διάλογο όταν αρνείται την πρόταση Τράμπ να συμμετάσχει ο Πούτιν στη συνάντηση της G-7. Να γίνει, δηλαδή, ξανά G-8
5.-Δεν υπάρχει διάλογος εφ όλης της ύλης. Παρά, μόνο, αν και η ελληνική πλευρά εγείρει καμιά δεκαπέντε θέματα προς συζήτηση. Τα οποία βεβαίως, θα απορρίψει η Τουρκία. Μερικά απο αυτά τα παρουσίασα πριν απο λίγες ημέρες.
6.-Αν θέλουν διάλογο εφ όλης της ύλης, και αυτός είναι προϋπόθεση για την ειρήνη, ας γίνει, έτσι για να συζητάμε. Δεν χρειάζεται να καταλήξουμε πουθενά. Καμιά δέσμευση. Επιστροφή στην πάγια πολιτική: υπάρχει μόνο ένα θέμα για συζήτηση: ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Τίποτα άλλο. Ή, τον καθορισμό της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Όχι με την α λα τούρκα ερμηνεία του.
7.-Βλέπω τους στρατιωτικούς αποφασισμένους. Πιστεύουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ποια κατάσταση; Μεταξύ ειρήνης και πολέμου υπάρχουν τα στάδια της έντασης, της κρίσης, του θερμού επεισοδίου και μετά του πολέμου. Μπορούν να τα διαχειριστούν μέχρι και το θερμό επεισόδιο. Η έκβαση ενός πολέμου είναι εντελώς αβέβαιη. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το νικητή.
8.-Μπορεί, ακόμη, η Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο να είναι ικανή να ανταποκριθεί στις τουρκικές προκλήσεις αλλά αυτό θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο όσο περνά ο χρόνος και όσο η Ελλάδα δεν ενισχύει τις αεροναυτικές της δυνάμεις. Γι αυτό ήταν εντελώς ακατανόητη η απόφαση του πρωθυπουργού να σταματήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού. Οι πολιτικές δικαιολογίες, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι χρόνιες. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να μην ανατραπεί η σημερινή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ας ερωτηθούν γιατί επιτρέπουν τον συνεχή εξοπλισμό της Τουρκίας.
9.-Σε επίπεδο πολιτικών υπάρχουν οι πάγιες φοβίες. Όπως και σε ένα μέρος της κοινωνίας. Ας γνωρίζουμε, όμως, όλοι πως την σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα την αποφύγουμε. Εκτός και αν θελήσουμε να γίνουμε προτεκτοράτο της. Και επειδή κανένας δεν θα το θέλει πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάποια στιγμή ή σύγκρουση θα επέλθει. Αν την αναβάλουμε για να προετοιμαστούμε στρατιωτικά καλύτερα, καλώς. Αν, όμως, την αναβάλουμε χωρίς να προετοιμαζόμαστε, τότε … ας σκεφθούμε βαθύτερα.
10.-Όποιος κάνει διαπιστώσεις επειδή προσπαθεί να δει το μέλλον που έρχεται δεν είναι και πολεμοχαρής. Καμπανάκια χτυπάμε με βάση όσα βλέπουμε και όσα μαθαίνουμε. Δόγμα: με την Τουρκία η στρατιωτική κλιμάκωση θα είναι αναπόφευκτη.Να προετοιμαζόμαστε. Δεν θα υπάρχει η δικαιολογία “δεν καταλάβαμε”. Εκτός και αν αλλάξει το ευρύτερο περιβάλλον και η Τουρκία υποστεί ήττα σε ένα ή περισσότερα απο τα μέτωπα που άνοιξε.
11.-Ο Ερντογάν και η ομάδα του διακατέχονται απο τον οίστρο της μουσουλμανικής επέκτασης. Όπως, τότε, με το Βυζάντιο, έτσι και σήμερα, στον ελληνισμό πέφτει το βαρύ φορτίο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά πρέπει και να διδαχθούμε. Χαρακτηριστικό της πολιτικής του βυζαντίου ήταν η αξιοποίηση συμμαχιών και των αντιθέσεων των αντιπάλων του.
Μακάρι το στρατιωτικό προσωπικό να αντέξει αυτόν τον πόλεμο νεύρων που είναι σε εξέλιξη. Διότι πολύ πιθανό ο Πόντιος, να έχει σα στόχο την καταπόνηση του φρονήματος του στρατεύματος της Ελλάδας, μέσω διαδοχικών επεισοδίων που χρήζουν ετοιμότητας και επιφυλακής.
Επειδή όμως κρατάσει χρόνια αυτή η κολώνια, πιστεύω ότι και οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν φτάσει στα όριά τους. Πόσες προκλήσεις και ταπεινώσεις με τις υπερπτήσεις και τις ταπεινώσεις, μπορούμε να αντέξουμε;
Κατά συνέπεια, πιστεύω όσο πιο γρήγορα απαντήσουμε, τόσο το καλύτερο. Οι νταήδες (θυμόμαστε κι απ’ το σχολείο), μόνο μία γλώσσα καταλαβαίνουν. Τη γλώσσα της σφαλιάρας και μάλιστα της σβουριχτής. Τότε μόνο λουφάζουν, βάζοντας την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια.
Χρόνια Πολλά κ. Σαββίδη.
Δεν τα πάω καλά με τα Θρησκευτικά!
Ευχαριστώ για τις ευχές
Κύριε Σαββίδη,
Εν πρώτοις σάς εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και προπαντός ΚΑΛΑ.
Με το άρθρο σας συμφωνώ εκτός από το (6). Αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δηλώσει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα απομακρυνθούν τα πλοία από την θερμή περιοχή. Όπως είχε πει και προ ημερών ο Σαμαράς, με τον πειρατή δεν συζητάς. Ούτε με τον κλέφτη, συμπληρώνω εγώ, έστω κι αν δεχτεί να βγει -μάλλον προς στιγμή- έξω από το σπίτι σας. Σφάλμα ήταν και το ταλαίπωρο τηλεφώνημα τού Μητσοτάκη, στο οποίο καθυστέρησε να “φανεί” ο Ερνταγάν, κάνοντάς τον να φανεί σαν ικέτης. Όλα αυτά εκλαμβάνονται από τούς Τούρκους ως σημεία αδυναμίας και τούς αποθρασύνουν.
Δυστυχώς, την Ελλάδα κυβερνούν πολιτικοί όχι μόνον άτολμοι, αλλά και άπειροι, οι οποίοι πέφτουν από την μία γκάφα στην άλλη. Και η ακύρωση τής συμφωνίας με την Γαλλία για τις Belh@rra λάθος ήταν τελικά, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι, όπως ισχυρίζεται και ο κ. Μάζης, συμπεριελάμβανε και συμπαραγωγή δύο ακόμη φρεγατών.
Όπως ορθά το <επισημαίνει ο κ. Καλεντερίδης για την Τουρκία, “Σε κάθε παραγγελία οπλικού συστήματος, από όποια χώρα και αν το αγόραζαν, έβαζαν ως απαράβατο όρο την συμπαραγωγή και την παραχώρηση τεχνολογίας αλλά και του λογισμικού στην Τουρκία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να ενισχύεται η εθνική αμυντική βιομηχανία μέσω της συμπαραγωγής, αφετέρου να εμπλουτίζεται το «οπλοστάσιο» της Τουρκίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.”
Είμαστε πολύ πίσω, κ. Σαββίδη, από τον αντίπαλο. Δεν έχομε πολιτικούς, ούτε ικανούς, ούτε πατριώτες, ούτε εμπείρους. Μόνο τούς ενδιαφέρον τα “πεκούνια”, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής.
Ευχαριστώ για τις ευχές
Επισημαίνουμε με ικανοποίηση πως πρώτη φορά σε άρθρο σας -αλλά και σε άρθρα άλλων-αναφέρεται ότι υπάρχουν και εγχώριοι εκφραστές του κ. Ερντογάν για εφ΄όλης της ύλης διάλογο μαζί του .
Γράφετε”Ο κ.Ερντογάν καλεί σε εφ΄όλης της ύλης διάλογο και από το Βερολίνο -και από τους εγχώριους εκφραστές του”.
Είναι ευνόητο και ανεκτό να έχουν φοβίες , όλα τα απειλούμενα από ισχυρά κράτη -όπως η Τουρκία ,που εδώ και πέντε χρόνια πολεμά και νικά -μικρά κράτη ,μεταξύ των οποίων και η Ελλάς ,που παρ΄ότι δεν το διεκήρυττε -όπως τώρα- θα πολεμήσει ΜΟΝΟ αν της επιβληθεί η βίαιη επίλυση των προβαλλομένων από την Τουρκία Ελληνοτουρκικών διαφορών.
Αντιθέτως από τον Μάιο του 1975 είχαν αποφασίσει οι τότε πρωθυπουργοί Καραμανλής και Ντεμιρέλ στις Βρυξέλλες ότι τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν ειρηνικώς με διαπραγματεύσεις -μέχρι και κοινά υπουργικά Συμβούλια κάναμε,- και όσον αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδος του Αιγαίου μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.Ίσως και γιαυτό δεν ποοετοιμασθήκαμε για ένα Ισλαμιστή και πολεμοχαρή πια κ.Ερντογάν.
Θα θυμάστε και εσείς το ισχυρό επιχείρημα του Καραμανλή ότι ”δεν έχει εφευρεθεί μέχρι τώρα άλλη προσπέλαση στα εξωτερικά θέματα-και φυσικά στα Ελληνοτουρκικά- πέραν του διαλόγου ,ή, της βίαιης λύσης ,της οποίας οι συνέπειες πλήττουν αμφοτέρους τους εμπολέμους και με καταστροφές των υποδομών και με απώλειες νέων ανθρωπίνων υπάρξεων.
Τώρα πια ,που με τον κ.Ερντογάν -όσο ζει- μπορεί να έχομε βίαιη λύση,δεν αρκεί να προετοιμάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΜΟΝΟ ,αλλά και να μειώσουμε το ικανό αντιπολεμικό, κοσμοπολίτικο και αθειστικό ρεύμα ,που χρόνια υπάρχει και καλλιεργείται ,γιατί τα ”παιδιά της Ελλάδος” που θα πολεμήσουν έχουν και συγγενείς και φίλους ,που πρέπει να είναι υπερήφανοι γιαυτό.
Όσο για την εμπλοκή με το Γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα το παρασκήνιο λέει ότι συνεχίζεται ,αλλά λόγω των αναδρομικών -που απεφάσισε η κυβέρνηση να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους- δεν κατέβαλε τώρα την υποσχεθείσα προκαταβολή.
Αναζητήστε περισσότερα γιαυτό και ”κρεμάστε το ” στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.
ΥΓ. Δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές για τα σημερινά ονομαστήριά σας για κάθε καλό .
Ευχαριστώ για τις ευχές
Πρέπει νά καταλάβουμε ὅτι εἴμαστε μόνοι μας καί νά ἔχουμε αὐτό ὡς ἀφετηρία στρατηγικῆς. Καί εἴμαστε μόνοι μας γιατί εἴμαστε διαφορετικοί. Καί ὡς πρός τήν γλώσσα καί ὡς πρός τήν θρησκεία. Ὅποτε ἄνθισε ὁ Ἑλληνισμός ἦταν γιατί δρούσαμε μέ τίς δικές μας δυνάμεις, μέ τόν δικό μας πολιτισμό. Θάλασσα ὑπάρχει καί ἀλλοῦ, ἀέρας ὑπάρχει καί ἀλλοῦ, ὁ πολιτισμός μας ὅμως ὑπάρχει μόνο ἐδῶ, στά ἐδάφη πού ρίζωσε καί ἄνθισε.
https://www.in.gr/2020/07/27/plus/interviews/eleni-glykatzi-arveler-agia-sofia-pethane-1453-2/
Καί τό 1453 μόνοι μας. Ποιός ἦταν δίπλα στόν Κωνσταντῖνο Παλαιολόγο τότε;
καί τώρα μόνοι μας, ὄχι γιατί δέν θέλουν οἱ ἄλλοι, ἀλλά γιατί ὁ καθένας ἀπό αὐτούς εἶναι διαφορετικός, δέν εἶναι μόνον συμφέροντα ἀλλά καί ρίζες, κουλτούρα, στόχοι ἀνάπτυξης.
Ἄν δέν κατανοήσουμε σέ βάθος τόν Ἑλληνικό καί Ἑλληνορθόδοξο πολιτισμό καί τήν ἱστορία μας, δέν μποροῦμε νά προχωρήσουμε. Ἀλλά καί τήν ἐποχή στήν ὁποία ζοῦμε τώρα.
Συνοπτικά τό διατύπωσε ὁ Ἐλύτης:
«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Τίς καλύτερες εὐχές μου κ. Σαββίδη.