11/10/2022
Του Νίκου Ιγγλέση
Μόλις η Τουρκία με μια κίνησή της αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, εμφανίζονται στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης αναλυτές κάθε προέλευσης (καθηγητές, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι κ.α.) και συμβουλεύουν την Κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει το νέο τετελεσμένο. Αυτό είχε γίνει και το 2019 όταν υπογράφτηκε το παράνομο (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – UNCLOS) τουρκολιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Τώρα με τη νέα συμφωνία υλοποίησης του Μνημονίου, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα της Τρίπολης να αναθέτει σε τουρκικές εταιρείες την έρευνα και αξιοποίηση των λιβυκών υδρογονανθράκων, παρουσιάζεται μια ανάλογη εικόνα σύγχυσης.
Ορισμένοι εμφανίστηκαν να προτείνουν την επέκταση των χωρικών υδάτων στις ακτές της νότιας Κρήτης στα 12 ν.μ. Τώρα αν τους ρωτήσεις γιατί μόνο στις νότιες ακτές της Κρήτης και όχι σ’ ολόκληρη την Κρήτη αλλά και τη Γαύδο, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελόριζο δε θα λάβεις τεκμηριωμένη – αξιόπιστη απάντηση. Αν πάλι τους ρωτήσεις γιατί όχι 12 ν.μ. σ’ όλες τις ελληνικές ακτές θα σου μιλήσουν για τις φοβίες τους λόγω του τουρκικού casus belli.
Βέβαια δεν είναι η επέκταση στα 12 ν.μ. που θα ανατρέψει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Το μόνο που θα επιτύχει, αν γίνει όμως σ’ όλες τις νησιωτικές ακτές της Αν. Μεσογείου, θα είναι να περιορίσει τη διεκδικούμενη, από την Τουρκία και Λιβύη, θαλάσσια ζώνη όσο και η επέκταση (6 ν.μ.) σ’ ένα μόνο τμήμα της.
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι ειδήμονες αναρωτιούνται αν μία επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στις νότιες ακτές της Κρήτης θα αποτελέσει έμμεση παραδοχή ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση»; Αναρωτιούνται ότι έτσι ταυτίζονται με την τουρκική θέση για τα χωρικά ύδατα του Αρχιπελάγους; Υπάρχει και το προηγούμενο, του 2020, με την επέκταση στα 12 ν.μ. μόνο στο Ιόνιο, για την οποία υπερηφανεύεται ανέξοδα η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ.
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας μια χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ν.μ. σ’ όλες τις ακτές της. Πουθενά δεν αναφέρει ότι αυτή η επέκταση μπορεί να γίνει σε ορισμένες ακτές και σ’ άλλες όχι. Η Τουρκία βέβαια το έχει κάνει. Έχει καθορίσει 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και στην Αν. Μεσόγειο, βόρεια της Κύπρου, γιατί αυτό τη συμφέρει. Θέλει να εμπεδώσει την άποψη ότι το Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση» ως κλειστή θάλασσα. Το ερώτημα είναι: Αυτό συμφέρει την Ελλάδα;
Παλαιότερα, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρχαν και φαεινές ιδέες για επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο των ηπειρωτικών ακτών στο Αιγαίο, όχι των νησιών.
Τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και οι καιροί πολύ επικίνδυνοι. Ζητείται εθνική σοβαρότης.
Οι Τούρκοι, ενδιαφέρονται για τα χωρικά ύδατα (κυριαρχία) στο Αιγαίο γιατί αν αυτά επεκταθούν στα 12 ν.μ. οι ίδιοι δε θα διαθέτουν ουσιαστικά ΑΟΖ στο Αρχιπέλαγος. Η ανοικτή θάλασσα που θα απομείνει μετά την επέκταση θα περικλείεται από ελληνικά χωρικά ύδατα, άρα μπορεί να αποτελέσει μόνο ελληνική ΑΟΖ (βλέπε: Το Αιγαίο των 12 ν.μ. η «ελληνική λίμνη»). Αντίθετα, στην εκτεταμένη Αν. Μεσόγειο ενδιαφέρονται κυρίως για τα κυριαρχικά δικαιώματα (υδρογονάνθρακες κ.α.). Η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει δικούς της ενεργειακούς πόρους ως απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη. Γι’ αυτό διαθέτει ήδη τέσσερα θαλάσσια γεωτρύπανα.
Η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που έγινε το 2020, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, είναι περιορισμένη και ανεπαρκής. Υπάρχει η δυνατότητα ανακήρυξης (όχι οριοθέτησης) της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ με κατάθεση συντεταγμένων και χάρτη στον ΟΗΕ. Το έχουν κάνει οι Τούρκοι με τη «Γαλάζια Πατρίδα». Υπάρχει η δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Ζητείται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.
Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr
“Η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που έγινε το 2020, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”
Ποια … σωστή κατεύθυνση;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να επεκτείνουμε παντού την κυριαρχία μας στα 12νμ , σε θάλασσα και αέρα και κατόπιν να ανακηρύξουμε ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια μας.
Όταν το κάνουμε τμηματικά σε περιοχές όπως με την Ελληνο-Ιταλική χάραξη ΑΟΖ ή με την “μερική¨¨ οριοθέτηση έως τον 28° μεσημβρινό με την Αίγυπτο , ήδη εμμέσως πλην σαφώς δημιουργούμε σιωπηρά θαλάσσιες ζώνες “ειδικού σκοπού” κι αφήνουμε τρίτους, όπως ή Τουρκία ή η Λιβύη κλπ, να εγγράφουν δικαιώματα .
Στην ουσία με την πρακτική αυτή αποδεχόμαστε στην πράξη να υποχωρήσουν τα δικά μας εθνικά δίκαια, υπέρ άλλων, σε περιοχές που βάσει του Διεθνούς Δικαίου είμαστε οι μόνοι που έλκουμε νόμιμα δικαιώματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων .
Κοινώς εκποιείται εθνική κυριαρχία και δικαιώματά του , χωρίς να έχουμε το θάρρος να το πούμε ξεκάθαρα στον Έλληνα .
Τον Έλληνα τον αφήνουμε έρμαιο στις αυταπάτες που του δημιουργούνται , όλο το διάστημα από το 1997 με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Μαδρίτης μέχρι και σήμερα.
Πιπιλιζουμε συνεχώς στον εγκέφαλο του την μαστίχα του προσχηματικού τουρκικού casus belli κι όταν παραμασηθεί το γυρνάμε στην πιπίλα του Διεθνούς Δικαίου.
Ένα Διεθνές Δίκαιο που το τραβάμε από τα μαλλιά !
Που το επικαλούμαστε για τους τύπους και δεν το εφαρμόζουμε ποτέ.
Πάντα αναβάλλουμε την εφαρμογή μου, δείχνοντας εμπράκτως πόσο πράγματι το σεβόμαστε.
Κι όταν το ίδιο Διεθνές Δίκαιο δεν μας βολεύει στον επιδιωκόμενο σκοπό, κρυβόμαστε πίσω από δήθεν εθνικά δόγματα για να το εξαιρέσουμε.
Στην πραγματικότητα οι μη εφαρμογές στην πράξη του Διεθνούς Δικαίου και οι επικλήσεις περί εθνικών δογμάτωνμ αποτελούν δικαιολογίες που στο τέλος της μέρας καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: Ο Ελληνας να μην ασκεί τα δικαιώματα του κι αντ’αυτού να τα ασκούν παράνομα και καταχρηστικά κάποιοι άλλοι, δημιουργώντας de facto καταστάσεις εις βάρος των δικών μας εθνικών συμφερόντων.
Στις 22.6.2022 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κα Σακελλαροπούλου από το Βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν τ Τούρκος Βουλευτής σχολίασε ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη ενώ δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο και έκανε λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εύρος εναέριου χώρου, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, του έδωσε σαφή την απάντηση :
“”Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου” του απάντησε.
Εσείς τί ακριβώς δεν καταλαβαίνετε κύριοι ?????????????????????
Φτάσαμε στο σημείο να μας απειλεί τελευταίως ο Ερντογάν και τα τσιράκια του
(βλ. https://www.milliyet.com.tr/gundem/komsuya-tazminat-ayari-6820310 ) και να
μας απειλούν ότι θα μας απειλούν πως θα πάνε στα διεθνή δικαστήρια
( βλ.Ο Δρ. Ο Yücel Acer είπε, «Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που έχει ξεφύγει από τα ένδικα μέσα της. Η πρότασή μου είναι να προσφύγει η Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο για τον εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου, έστω και μονομερώς. «Το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφασίσει για την έλλειψη δικαιοδοσίας, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο», είπε….)
κι εμείς εδώ ακόμα κι αυτό το κάνουμε γαργάρα αφήνοντας διεθνώς την Τουρκία μου , τάχα μου δήθεν μου, να φαντάζει σύννομη στο αίτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας , η οποία δήθεν θα μπορέσει να δικαιωθεί μόνον και μόνον επειδή δεν υπογράφουμε εμείς συνυποσχετικό.
Ενώ την ίδια ώρα, στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να αποδείξουμε ατράνταχτα ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου ότι έχουμε το συντριπτικό δίκαιο των επιχειρημάτων με το μέρος μας.
Και γιατί αρνούμαστε ?
Γιατί τα θέματα κυριαρχίας μας δήθεν δεν τα βάζουμε στο τραπέζι !
Αν δεν τα βάζουμε κύριοι στο τραπέζι , ανακηρύξτε κυριαρχία εθνικών χωρικών υδάτων 12 νμ μιλίων σε όλη την επικράτεια και μην μας τσαμπουνατε τα ξένα casus belli.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά ο απλός Ελληνικός λαός ποτέ του δείλιασε να προστατέψει με την ζωή του τα όσια και τα ιερά του..Από τα 490πΧ μέχρι το 1944 μΧ βροντοφώναζε το Αισχυλικο
“”Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε, ἐλευθεροῦτε πατρίδ᾽, ἐλευθεροῦτε δὲ παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρῴων ἕδη, θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών.” ( *μετάφραση: Ω παιδιά των Ελλήνων Εμπρός, ελευθερώστε την πατρίδα, ελευθερώστε τα παιδιά, ελευθερώστε τις γυναίκες, τα ιερά των προγονικών θεών, τους τάφους των προγόνων σας. Τώρα πάνω από όλα ο αγώνας!)
Τι νομίζετε δηλαδή , ότι θα τρομάξει τώρα ο Ελληνας με τις παράνομες απειλές πολέμου άλλων, πως θα λουφάξει ?!!
Δεν πρόκειται κύριοι να αλλάξετε εσείς τώρα συνείδηση, ταυτότητα κι εθιμικό δίκαιο στον Ελληνικό λαό, προσπαθώντας να τον πείσετε, μέσω τακτικισμών και σοφιστιών, πως θα γλιτώσει την βολή του κι έναν πόλεμο αν ξεπουλήσει κάτι από τα όσια και τα ιερά του.
Είσαστε εκτός τόπου και χρόνου κύριοι όσοι το πιστεύετε αυτό , και βρίσκεστε σε ευθεία και δραματική απόσταση και πλήρη αντίθεση από τον Ελληνα.
Αν αμφιβάλλετε ρωτήστε τον Ελληνα ,με ένα δημοψήφισμα τι επιθυμεί , να σας απαντήσει ο ίδιος που βάζει τα casus belli της Τουρκίας.
Τολματε?
Άντε, λοιπόν κύριοι εσείς που κόπτεστε και νοιάζεστε δήθεν να μην θιγεί η εθνική μας κυριαρχία και δεν την βάζετε στο τραπέζι, ξεκινήστε αύριο και χαράξτε, από το ύψος του 28ου Μεσημβρινού κι ανατολικά μια καθ’ολα έγκυρη συμφωνία, ΑΟΖ με τις απέναντι ακτές της Κύπρου κι εξασφαλίστε την Ελληνική επικράτεια
Μπορείτε?
Από πού θα επιτρέψουμε να περάσει μια πιθανή αύριο ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας , πάνω και μέσα απάνω από την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και να τα κόβει ?
Ετσι εννοούμε ότι προστατεύουμε την κυριαρχία της Ελλάδας και τα εγγενή δικαιώματά της ?
Αν είχαμε ανακηρύξει παντού στην επικράτεια μας 12 ν.μ. εθνικής κυριαρχίας επί των χωρικών υδάτων , ποτέ δεν θα μπορούσε να περάσει κάτω από την Κρήτη η ντεμεκ Τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Τώρα, εάν το είχαμε κάνει, εκεί που θα τελείωναν τα 12 νμ κυριαρχίας μας, θα ξεκινούσαν τα έως 250 νμ της Ελληνικής ΑΟΖ και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης της από εμάς και δεν θα έβρισκε διόλου χώρο να διαβεί το Τ μνημόνιο χάραξης ΑΟΖ που σύναψαν στις 5 Δεκεμβρίου του 2019 μεταξύ τους Τουρκία και Λιβύη
(σ.σ.: τα 250 νμ επέκτασης ΑΟΖ αφορούν ανοιχτές θάλασσες, όταν απέναντι βρίσκεται. σε μικρότερη απόσταση, άλλο κράτος, όπως εν προκειμένω η Αίγυπτος , η ενδιάμεση θάλασσα χωρίζεται στην μέση κι ο καθένας εκμεταλλεύεται το τμήμα του).
Εάν είχαμε ήδη ανακηρύξει 12 ν.μ. και ΑΟΖ κάτω με την Κύπρο δεν θα βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο όταν τον Δεκέμβριο του 2019 μας προέκυπτε το τουρκο-σαρατζικό μνημόνιο .
Ούτε θα τρέχαμε να συναψουμε, άρον -άρον , 9 μήνες αργότερα στις 6 Αυγούστου του 2020 την “μερική” συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο , που στην ουσία είναι προσύμφωνο,.
Προσύμφωνο , σημαίνει υπόσχεση σύναψης μελλοντικής συμφωνίας κύριοι κι επουδενί εξομοιώνεται με οριστική συμφωνία.
Μια οριστική συμφωνία, συνεπάγεται απόλυτα δικαίωμα, που δεν ανατρέπεται μελλοντικά.
Για να λέμε κάποτε τα πράγματα με το όνομα τους η συμφωνία αυτή Ελλαδας-Αιγύπτου, αφού αφορά “μερική” χάραξη ΑΟΖ , έχει προσωρινό και όχι οριστικό χαρακτήρα και δεν επιφέρει τα αποτελέσματα της προς τρίτους, ούτε και τους δεσμεύει αλλά παράγει αποτελέσματα μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και δεσμεύει μόνον τις δύο χώρες, ώσπου να ανατραπεί με μια οριστική μεταξύ τους συμφωνία που τότε θα δεσμεύει κι όλους τους άλλους..
Οι δε υπόλοιποι τρίτοι, όπως η Λιβύη κι η Τουρκία, αφού η συμφωνία Ελλάδα -Αιγύπτου δεν είναι οριστική, δεν δεσμεύονται από αυτήν κι αυτή δεν παράγει για αυτούς κανένα αποτέλεσμα .
Επομένως , έχουν κάθε λόγο να παριστάνουν πως την αγνοούν.
Για αυτό βλέπουμε την Τουρκία να εκλαμβάνει τα παράνομα μνημόνια της ως ισχυρά.
Γιατί δεν στραφήκαμε στον ΟΗΕ με ένσταση εναντίον της ισχύος του τουρκολιβυκού μνημονίου σύναψης μεταξύ τους ΑΟΖ ?
Μα πως μπορούσαμε να το κάνουμε αφού δεν επεκτείναμε στα 12 ν.μ. την κυριαρχία μας και δεν επόμενο -μετά από αυτά- θαλάσσιο τμήμα , Ελληνική ΑΟΖ ?
Είχαμε εγγράψει κανένα δικαίωμα και δεν το ξέρω?
Τί εξυπηρετούσε να αφήσετε στην Τουρκία αυτά τα περιθώρια κύριοι?
Πως προστατεύτηκε πράγματι η Ελληνική κυριαρχία, που με δηλώνετε στα λογια ότι δεν εννοείται επουδενί να την θέσετε εν αμφιβόλω ?
Γιατί χαρακτηρίσατε “μερική” την οριοθέτηση με την Αιγυπτο κύριοι ?
Ας την χαρακτηρίζατε καλύτερα μια και καλή οριστική, εγγράφοντας το δικαίωμα της στον ΟΗΕ και στο υπόλοιπο τμήμα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αν δεν ήθελε η Αίγυπτος , ας χαράσσατε μια εξίσου οριστική συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο.
Κι ας αφήνατε τότε , την Τουρκία, να έτρεχε αυτή με ενστάσεις στον ΟΗΕ να αποδείξει ότι έχει απέναντι ακτές με την Λιβύη, για να τις θυμίζουν από τον ΟΗΕ ότι ανάμεσα στις θαλάσσιες περιοχές αυτές παρεμβάλλονται 3 κράτη (Ελλάδα-Κύπρο και Αίγυπτος) και να απορρίπτονται εκ των πραγμάτων οι ενστάσεις της, δημιουργώντας για αυτήν τελεσμένα πλέον και δεσμευτικές καταστάσεις.
Και μην βγάλει το συμπέρασμα κανείς ότι το βάρος , για αυτά που λέω παραπάνω κι ευθύνη πέφτει εξολοκλήρου στην παρούσα κυβέρνηση. Αν θελεις αυτή κάτι έκανε, οι προηγούμενες δεν έκαναν τίποτα ούτε για τα μάτια του κόσμου !
Φυσικά κύριε Ιγγλέση και μας λείπει η σοβαρότητα.
Δεν την χάσαμε τώρα .Την χάσαμε ανελλιπώς από το 1997 και μετά , που τρέχαμε να κάνουμε τα θελήματα των ξένων ξεχνώντας πως αυτοί δεν είναι οι Εργοδότες μας , αλλά Μοναδικός Εργοδότης μας είναι ο Ελληνικός λαός.
Γιατί, αλήθεια, έχουμε αξίωση σήμερα ο κάθε κύριος Αμος Χοκστάιν , που κάνει τα δικά του σχέδια εδώ και μια δεκαετία να μας πάρει σοβαρά και να τ’αλλαξει για χάρη μας ?
Ο μόνος κόπος που θα κάνει για να τα αλλάξει είναι εάν τα σχέδια αυτά δεν εξυπηρετούν τα δικά του πλέον εθνικά συμφέροντα.
Εμείς πως εξυπηρετήσαμε τόσο καιρό τα δικά μας συμφέροντα?
Κάνοντας τις πάπιες?
Μόνοι τους οι πολιτικοί μας, ακούγοντας τους ξένους, κάνανε συστηματικά επί 25 χρόνια τα εύκολα, δύσκολα
Κι αν έχουν βρεθεί σήμερα στις Συμπληγάδες ,ας βρούν το θάρρος και την γενναιότητα κι ας φροντίσουν επιτέλους , για πρώτη φορά , μετά από τόσον καιρό, να απευθυνθούν έντιμα στον Ελληνικό λαό , να του εκθέσουν τίμια την κατάσταση, να ζητήσουν την άποψη του με ένα δημοψήφισμα, να σεβαστούν το αποτέλεσμα του κι εφαρμόζοντας το να πάρουν πίσω την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια και την αλλοτινή τους δύναμη διαπραγμάτευσης, στηριζόμενοι στον μόνον που μπορούν αληθινά να επενδύουν κι είναι πράγματι ικανός να τους παρέχει γνήσια δύναμη, στον Ελληνικό Λαό.
(*Αυτό το τελευταίο , το θυμούνται μόνον σαν θα ‘ρθουν οι εκλογές…
Στο μεσοδιάστημα παραμυθιάζουν τους εαυτούς τους και νομίζουν πως είναι ικανοί να παραμυθιάσουν κι εμάς! )
Η Ελλάδα δεν είναι κανενός τσιφλίκι που το κληρονόμησε από τον πατέρα, τον πάππο και τον μεγαλοθείο του, για να το διαφεντεύει όπως θέλει αυτός.
Ο λαός μας πρέπει να δώσει την απάντηση.
Οχι εν κρυπτώ συμφωνίες εις τα Βερολίνα ή θολές διερευνητικές και παζαρεματα πίσω από κλειστές πόρτες με σημειώματα που ανταλλάσσονται κάτω από το τραπέζι.
.
Εδώ είναι Ελλάδα κύριοι΄, κανείς δεν είναι ικανός να αποφασίσει για αυτήν και την τύχη της μόνος του.
Για τα σημαντικά ζητήματα, πάππον προς πάππον και θείον προς θείον, ο Ελληνικός λαός έχει μάθει να αποφασίζει μέσα από την Εκκλησία του Δήμου του .
Ο λαός μας είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει και να δώσει κατευθύνσεις ή να θέσει στην Τουρκία σύσσωμος την πρόταση του μιας συμφωνίας και το δίλημμα “πάρτο ή φύγε” .
Οι κυβερνήσεις μας απλώς αναλαμβάνουν να της το μεταφέρουν το μήνυμα του, όποιο κι αν είναι αυτό.
Ο ήχος από παλαμάκια ακούγεται μόνον όταν συντονισμένα χτυπούν τα δύο χέρια.
Αντί όπως κάναμε τόσο καιρό να τον φλομώνουμε στα τουρκοσήριαλ και στα τηλεπαιχνίδια τουρκικής εμπνεύσεως και παραγωγής, καλύτερα να φροντίσουμε λεπτομερώς να εκθέσουμε στον Ελληνικό λαό έντιμα πώς έχει η κατάσταση και να δώσει αυτός τις λύσεις που επιθυμεί.
Μόνον έτσι υπάρχει περίπτωση να γίνουμε διεθνής παίκτης και δεν θα αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς , χωρίς εμάς.
Ηρθε καιρός να βάλουμε τέρμα στα παρατράγουδα τύπου:
“Στο καφενείον “Η Ελλάς” ο σαλτιπάγκος
Πουλά τα νούμερα φτηνά
Δραχμή τα ακροβατικά
Οι αλυσίδες δωρεάν
Το πήδημα θανάτου δυο δραχμές
Το πήδημα θανάτου δυο δραχμές, χωρίς σκοινιά.
Περάστε κόσμε! “
Συμπλήρωση:
“…….Μα πως μπορούσαμε να το κάνουμε αφού δεν επεκτείναμε στα 12 ν.μ. την κυριαρχία μας και ΔΕΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΑΜΕ ΣΤΟ επόμενο -μετά από αυτά- θαλάσσιο τμήμα , Ελληνική ΑΟΖ ?