Του Νίκου Ιγγλέση
Πανηγυρίζουν και αλληλοσυγχαίρονται στην Κυβέρνηση γιατί, το 2ο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16% (σε τρέχουσες τιμές με εποχική διόρθωση) σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Μόνο που η σύγκριση γίνεται με το 2ο τρίμηνο του 2020 που η χώρα βρισκόταν σε σκληρό lockdown και τότε το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 16,1%.
Πανηγυρίζουν και αλληλοσυγχαίρονται γιατί ο τζίρος της οικονομίας (δεν πρόκειται για κανενός είδους ανάπτυξη) επανήλθε στα προ ενός έτους επίπεδα. Παραθέτουμε την πορεία του ΑΕΠ (αναθεωρημένα στοιχεία) την περίοδο της πανδημίας :
1ο τρίμηνο 2020 – 1,4%
2ο τρίμηνο 2020 – 16,1%
3ο τρίμηνο 2020 – 10,1%
4ο τρίμηνο 2020 – 7,8%
1ο τρίμηνο 2021 – 3,7%
2ο τρίμηνο 2021 + 16,0%
Ήταν αναπόφευκτο μετά 5 τρίμηνα μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ να υπάρξει μια αντίστροφη πορεία. Αν όμως συγκρίνουμε το φετινό 2ο τρίμηνο, με το αντίστοιχο του 2019 τότε καταγράφεται μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6%. Αν μάλιστα συγκρίνουμε το φετινό 1ο εξάμηνο, με το αντίστοιχο του 2019, τότε η μείωση είναι 3,8%.
Ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να επικοινωνήσει το «χαρμόσυνο νέο» για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ έγραψε στο twitter: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τρίμηνο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία (που το είδε;) Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».
«Μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα» Αβραάμ Λίνκολν.
Η ΕΛΣΤΑΤ, στο τελευταίο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναθεώρησε τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων. Έτσι η μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 περιορίστηκε από – 4,9% σε – 3,7% (+ 833 εκατ.) και του 1ο τριμήνου του 2020 από – 1,9% σε – 1,4% (+ 327 εκατ.). Για τις σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων ανά τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει χαρακτηριστικά :
«Η Eurostat και οι Εθνικές Στατιστικές Αρχές του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος συνεργάζονται για την έκδοση κατευθυντηρίων γραμμών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των στατιστικών προκλήσεων που ανακύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τις μεθοδολογικές συστάσεις και οδηγίες της Eurostat, για την εποχική προσαρμογή των χρονολογικών σειρών, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, οι επιπτώσεις αυτές προτείνεται να αντιμετωπιστούν ως ακραίες τιμές…. Με την προσθήκη νέων παρατηρήσεων στις χρονολογικές σειρές, ο τύπος των ακραίων τιμών ενδέχεται να αλλάξει, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αναθεωρήσεις, στα ήδη δημοσιευμένα εποχικά διορθωμένα στοιχεία» (Τα έντονα γράμματα είναι του συντάκτη).
Στην ΕΛΣΤΑΤ ψάχνονται να βρουν κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των στατιστικών προκλήσεων και προαναγγέλλουν σημαντικές αναθεωρήσεις σε ό,τι έχουν ανακοινώσει. Μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε τα στοιχεία ως απλώς ενδεικτικά και τίποτα περισσότερο.
Το Δημόσιο Χρέος
Παράλληλα, με την οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το δημόσιο συναλλαγματικό χρέος (Κεντρικής Διοίκησης) εξακολουθεί να αυξάνεται υπονομεύοντας την όποια μελλοντική προσπάθεια ανάκαμψης. Το 2ο τρίμηνο του 2021 το χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δις. Ενώ το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε συνολικά κατά 13,3 δις. Τέλος από την αρχή του 2020 έχει αυξηθεί κατά 31,3 δις και αισίως έχει ανέλθει σήμερα σε 387,3 δις ή το 226,6% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την πανδημία (κάποιοι λίγοι αρνητές φταίνε που δεν έχει επιτευχθεί το «τείχος ανοσίας»), αφού αντιμετώπισε τις πυρκαγιές (καλύτερα δε γινότανε), έχει εξασφαλίσει και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με εισαγόμενες ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγχαρητήρια κύριοι, έχετε βάλει την Ελλάδα σε δρόμο χωρίς επιστροφή.
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr