«Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς: Δυστυχώς, το 2024 οι επενδύσεις είναι λιγότερες από το 2023 και αν δεν γίνουν άλματα στην άνοδο της παραγωγικότητας, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής».
Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Αυτή τη στιγμή για να πιάσουμε τον μέσο όρο των επενδύσεων της Ευρώπης χρειαζόμαστε 11 δισ. ευρώ επενδύσεις τον χρόνο πάνω από αυτές που σήμερα γίνονται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ψευτοδίλημμα» το ερώτημα: «βιομηχανία ή τουρισμός», ο κ. Θεοδωρόπουλος ζήτησε να υπάρξει μια αλλαγή επενδυτικής λογικής από το Δημόσιο.
Το επισήμανε άλλωστε και στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος: Στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωρίζει και το μεγάλο επενδυτικό κενό.
Μόλις 83 εκατ. ευρώ ήταν οι νέες άμεσες ξένες επενδύσεις τον Οκτώβριο, μείωση πάνω από 700 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στο 10μηνο.
«Σωσίβιο» στις άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν δυστυχώς μόνο η αγορά ακινήτων και οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση κυρίως κατοικιών: Επί συνόλου 2,1 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο στην ελληνική οικονομία, το 54,2%, ή 1,14 δισ. ευρώ, αφορά την απόκτηση ακινήτων.
Αλλά και το 2023 δεν ήταν μια χρονιά μεγάλων επιδόσεων στις επενδύσεις. Η αύξησή τους περιορίστηκε στο υποτονικό 3,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στον προϋπολογισμό του 2023 προέβλεπαν αύξηση 15,5%.
Ας σταματήσει λοιπόν η φλυαρία περί της ανάγκης νέου οικονομικού μοντέλου και να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας μας, που παραμένει κολλημένη στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της οικοδομής.
Χαιρόμαστε φυσικά που έρχονται οι Ισραηλινοί και αγοράζουν μαζικά, ακίνητα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, στη βόρεια Εύβοια. Αλλά την ίδια ώρα γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία υποδέχονται εκατοντάδες εταιρείες σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε όμως αιχμές και για το μείγμα οικονομικής πολιτικής: «Η ανάπτυξη που επιτυγχάνει η χώρα δεν διαχέεται ισόποσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα», τόνισε.
Οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ άλλωστε, καταρρίπτουν το αναπτυξιακό αφήγημα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. με βάση την αγοραστική δύναμη, αλλά και την προσμονή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να λάβουν κρατικά επιδόματα ώστε να περάσουν τις γιορτές!.
Η φτώχεια βασανίζει σχεδόν τα τέσσερα στα 10 ελληνικά νοικοκυριά Και δεν οφείλεται, όπως παλιά, στην ανεργία. Αλλά στη μαζική «παραγωγή» νεόπτωχων, που ο μισθός τους τελειώνει πολύ πριν κλείσει ο μήνας
Φυσικά, παρ`όλα αυτά ενισχύεται η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, λόγω της αβέβαιης διεθνούς κατάστασης και η απουσία εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου, λειτουργούν, άλλωστε συσπειρωτικά στον πληθυσμό.
Η σύνεση και η σταθερότητα είναι δύο αρετές, αλλά θα είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουμε ένα 2025 που μοιάζει πιο δύσκολο από το 2024;
Δυστυχώς, «αυτή είναι η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει», όπως μου είπε ένας σοφός ταξιτζής στη Θεσσαλονίκη.