Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

- Advertisement -

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, εδώ και 20 και πλέον χρόνια, έναντι των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και, φυσικά, της Κίνας.
Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε μια αρνητική άποψη για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ, προβλέποντας ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Προειδοποίησε επίσης ότι η μακροπρόθεσμη επιβίωση του ευρωπαϊκού οράματος εξαρτάται από την επείγουσα πολιτική ολοκλήρωση.    

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους», είπε στο συνέδριο της FT’s Global Boardroom . «Είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους θα δείξουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η ύφεση είναι απίθανο να είναι «βαθιά» ή «αποσταθεροποιητική», αλλά η εκτίμησή του ήταν πιο απογοητευτική από τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ, που και οι δύο αναμένουν ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ανάπτυξης από τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους.

Η προειδοποίηση του Ντράγκι έρχεται καθώς η οικονομία της ΕΕ αγωνίζεται να ανακάμψει από τις διαδοχικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και στις δύο κρίσεις φάνηκαν οι αδυναμίες της στην αγορά ενέργειας και τις παγκόσμιες εξαρτήσεις.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε: «Είτε η Ευρώπη ενεργεί ως σύνολο και γίνεται μια βαθύτερη ένωση, ένωση ικανή να εκφράσει μια εξωτερική πολιτική και μια αμυντική πολιτική, εκτός από όλες τις οικονομικές πολιτικές . . . Ή φοβάμαι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβιώσει παρά μόνο ως μια ενιαία αγορά».

Ο Ντράγκι ανέλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με το πώς η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαβρωτική παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της , ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που έχουν επενδύσει πολλά στη στήριξη της πράσινης μετάβασης των οικονομιών τους.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό», είπε ο Ντράγκι. «Η ευρωπαϊκή οικονομία υστερεί σε ανταγωνιστικότητα τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, σε σχέση όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και, φυσικά, την Κίνα».

«Σε πολλούς, πολλούς τεχνολογικούς τομείς, στο τεχνολογικό πεδίο, δεν είμαστε παρόντες, δεν υπάρχει το αποτύπωμά μας», πρόσθεσε.

Kατά τον Μάριο Ντράγκι η ΕΕ, αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να αποκτήσει ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική και να μην περιοριστεί μόνο στην ενιαία αγορά.

Αυτό προέκυψε, είπε ο Ντράγκι , καθώς το προηγούμενο μοντέλο της ΕΕ, που βασιζόταν ευρέως στις ΗΠΑ για την άμυνα, την Κίνα για το εμπόριο και τη Ρωσία για την ενέργεια, εξέπνευσε.

Το γεωπολιτικό, οικονομικό μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε η Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατέρρευσε», είπε.

Η Ευρώπη, είπε, χαρακτηρίζεται από αδυναμίες όπως, η χαμηλή παραγωγικότητα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικούς.

«Για να έχουμε μια οικονομία ικανή να υποστηρίξει μια γηράσκουσα κοινωνία με τον ρυθμό που έχουμε στην Ευρώπη, πρέπει να έχουμε πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα», είπε. «Αυτό που πρέπει να συνεννοηθούμε είναι η ενέργεια. Δεν πάμε πουθενά πληρώνοντας ενέργεια διπλάσια ή τριπλάσια από ό,τι κοστίζει σε άλλα μέρη του κόσμου».

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε το στατιστικό τμήμα της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, και πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ευρωζώνη είναι για ανάκαμψη της τριμηνιαίας ανάπτυξης στο 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στη συνέχεια μια περίοδο ανάπτυξης 0,4%. Το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι η ευρύτερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα έκανε μια μέτρια ανάκαμψη από 1,3% φέτος σε 1,5% το επόμενο έτος.

Ο Ντράγκι είπε ότι ο αντίκτυπος της αναμενόμενης ύφεσης στην οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να αμβλυνθεί από το σχετικά χαμηλό επίπεδο ανεργίας, το οποίο αυξήθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο, αφού έφθασε σε ιστορικό χαμηλό του 6,4% νωρίτερα φέτος.

«Το σημείο εκκίνησης αυτής της ύφεσης είναι αρκετά υψηλό – ποτέ δεν είχαμε τόσο χαμηλή ανεργία», είπε. «Έτσι μπορεί να έχουμε ύφεση, αλλά ίσως δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει».

Πηγή: https://www.ft.com/content/39ec07ea-2ca6-4539-bf70-b0348347898f

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Αυτήν την αδυναμία της Ευρώπης που έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες της, θα την έχουν, προφανώς, αντιληφθεί και οι ηγεσίες της αλλά δεν έκαναν τίποτε. Σήμερα έρχεται ο Μάριο Ντράγκι για να μας πει τα κοινώς αυτονόητα.ΕΔΩ […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα