Μπορεί ο νέος ηγέτης της Συρίας να ενώσει ένοπλες φατρίες σε έναν στρατό;

- Advertisement -

23 Δεκεμβρίου 2024

Ahmad Sharawi

Ο νέος ηγέτης της Συρίας Ahmad al-Sharaa –ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης τον όνομα Abu Mohammad al Jolani– έχει δεσμευτεί να διαλύσει τις υπάρχουσες ένοπλες φατρίες και να ενσωματώσει τους μαχητές τους σε έναν νεοσύστατο εθνικό στρατό υπό την αιγίδα ενός ενοποιημένου Υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, βασικά ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με την εξελισσόμενη δυναμική στη Συρία: Θα ενσωματωθεί ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) σε έναν νέο στρατό; Θα επιτρέψει η Τουρκία μια τέτοια εξέλιξη; Πώς θα αντιμετωπίσει ο αλ-Σαράα την ενσωμάτωση των πολιτοφυλακών που συμφιλιώθηκαν με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ; Και ο πρόσφατος διορισμός νέων περιφερειακών κυβερνητών από τον αλ-Σαράα με δεσμούς με ισλαμιστικές φατρίες θα αποξενώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λίγες μόνο ημέρες αφότου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ με επικεφαλής την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ συναντήθηκαν μαζί του στη Δαμασκό, περιγράφοντας τις συζητήσεις τους ως « πολύ παραγωγικές» και να καταργήσει την αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του;

 Οι αποκλίνουσες αφοσιώσεις θέτουν μεγάλες προκλήσεις στη στρατιωτική ένταξη

Οι πολλαπλές ένοπλες φατρίες στη Συρία ήταν ενωμένες για να εναντιωθούν στον Άσαντ, αλλά διχάστηκαν έντονα από την ιδεολογία, τα οράματα για το μέλλον της Συρίας, τις ξένες συμμαχίες και τις εθνοτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η ενσωμάτωση αυτών των ομάδων σε έναν ενιαίο εθνικό στρατό απαιτεί την απομείωση της αφοσίωσης σε ξένα κράτη και την επίλυση τοπικών παραπόνων. Περιπλέκοντας αυτή την προσπάθεια, πολλές πολιτοφυλακές έχουν επίσης λάβει μέρος σε εγκλήματα κατά Σύριων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο ρόλος της Τουρκίας: Θα ωθήσει το SNA προς την ενσωμάτωση ή θα διατηρήσει την εκστρατεία του κατά των SDF;

Το Al Modon, ένα λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης, ανέφερε ότι ορισμένες φατρίες εντός του SNA συνεχίζουν να αντιστέκονται στη διάλυση. Αυτή η αντίσταση φαίνεται στενά συνδεδεμένη με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει αυτές τις ομάδες ως εργαλεία διαρκούς στρατιωτικής πίεσης στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε βασικές περιοχές όπως το Κομπάνι και ευρύτερα βορειοανατολικά.

Η προοπτική αυτών των φατριών να ενσωματωθούν σε έναν συγκεντρωτικό εθνικό στρατό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μοίρα των SDF, οι οποίες κυριαρχούνται από τις Κουρδικές Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να καταστρέψει εάν αρνηθούν να διαλυθούν.

Εάν η ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) του al-Sharaa ξεκινούσε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά των SDF στα βορειοανατολικά, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες θα μπορούσαν κάλλιστα να ευθυγραμμιστούν με τις εκκλήσεις του για έναν ενιαίο εθνικό στρατό.

Τελικά, η απόφαση ανήκει στην Τουρκία. Εάν ο Al-Sharaa δεν ξεκινήσει στρατιωτική εμπλοκή με τους SDF, οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες στη Συρία πιθανότατα δεν θα ενσωματωθούν σε έναν ενιαίο συριακό στρατό.

 

Οι τοποθετήσεις του Al-Sharaa σηματοδοτούν επείγουσες ανησυχίες για τις Η.Π.Α.

Ο Al-Sharaa διόρισε τον Murhaf Abu Qasra, ηγετική φυσιογνωμία του HTS, ως υπουργό Άμυνας στην προσωρινή κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τρεις στρατιωτικούς ηγέτες ως κυβερνήτες επαρχιών – θέσεις που συνήθως προορίζονται για πολίτες. Ο Azzam Gharib — μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, στρατιωτικός διοικητής στην Jabha Al Shamiya, μια φατρία εντός του SNA — διορίστηκε κυβερνήτης του Χαλεπίου, ενώ η Ahrar al-Sham, μια ισλαμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, είδε τους στρατιωτικούς της διοικητές Amer Sheikh και  Hassan Soufan ως κυβερνήτες του Ριφ Ντιμάσκ και της Λατάκια αντίστοιχα.

Ο διορισμός στρατιωτικών ηγετών σε ρόλους που παραδοσιακά κατείχαν πολιτικοί διοικητές έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους ισχυρισμούς του al-Sharaa περί μετριοπάθειας και πραγματισμού, ειδικά δεδομένων των εξτρεμιστικών τάσεων ορισμένων διορισμένων. Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη Δαμασκό, η Λιφ δήλωσε: «Θα κρίνουμε με πράξεις, όχι μόνο με λόγια». Αυτά τα λόγια θα δοκιμαστούν από μόνα τους από τις πράξεις της Ουάσιγκτον στο μέλλον.

*Ο Ahmad Sharawi είναι ερευνητής αναλυτής στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), όπου εστιάζει στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, συγκεκριμένα στην παρέμβαση του Λεβάντε, του Ιράκ και του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις, καθώς και στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς την περιοχή.  

fdd.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα