Την Κυριακή, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία, διεξήχθη δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα έθετε τις προθέσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του κράτους και το αμετάκλητό τους στις διατάξεις του θεμελιώδους νόμου.

Το κυβερνών κόμμα και η πρόεδρος Μάγια Σαντού επέμειναν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αυτή τη μορφή – κάλεσε προσωπικά τους ψηφοφόρους να πάνε στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μολδαβίας, ένα δημοψήφισμα αναγνωρίζεται ως έγκυρο εάν πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών προσέλθει στις κάλπες και απαιτείται απλή πλειοψηφία για τη νίκη, δηλαδή 50% συν μία ψήφος. Ο νόμος επιτρέπει την εκ νέου διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα μόνο μετά από έξι μήνες.

Ήδη από το δεύτερο μισό της ημέρας των εκλογών, όταν η συμμετοχή ξεπέρασε το 35%, έγινε φανερό ότι το δημοψήφισμα είχε γίνει.

Ωστόσο, ήδη από τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης των ψήφων, μια έκπληξη περίμενε τους διοργανωτές του: περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Μολδαβίας ψήφισαν κατά της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοιχεία από την επεξεργασία των πρωτοκόλλων από τα εκλογικά τμήματα δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) διαδικτυακά.

Έτσι, πριν τα μεσάνυχτα η αναλογία ήταν 56% προς 43% υπέρ των αντιπάλων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά την επεξεργασία του 14% των πρωτοκόλλων.

Μια ώρα αργότερα, όταν η CEC επεξεργάστηκε το 70% των πρωτοκόλλων, αυτή η αναλογία άλλαξε ελαφρώς – 55,31% σε 44,69%, κάτι που θα μπορούσε να μας επιτρέψει να συμπεράνουμε ότι το δημοψήφισμα και το ευρωπαϊκό δόγμα είχαν αποτύχει.

Περίπου στη 1 π.μ., η νυν Πρόεδρος Μάγια Σαντού κάλεσε ενημέρωση τύπου, όπου έκανε σύντομη δήλωση σχετικά με επίθεση από μια συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα που νόθευσε την ψηφοφορία.

Με βάση προηγούμενες ομιλίες των αρχηγών της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Μολδαβίας, η συζήτηση πιθανότατα αφορούσε το εκλογικό μπλοκ και άλλους υποστηρικτές του φυγόδικου πολιτικού και εκατομμυριούχου Ίλαν Σορ.

«Έχουμε στοιχεία ότι στόχος της εγκληματικής ομάδας ήταν να αγοράσει 300 χιλιάδες ψήφους. Το μέγεθος της απάτης είναι άνευ προηγουμένου», είπε η Σαντού και αμέσως έφυγε από την αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης.

Μετά τις δύο η ώρα το πρωί και πάνω από το 90% των πρωτοκόλλων είχε υποβληθεί σε επεξεργασία, το χάσμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από 5%.

Μέχρι το τέλος της καταγραφής των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στην επικράτεια της Μολδαβίας, όπου τα αποτελέσματα του Κισινάου ήταν μεταξύ των τελευταίων που καταμετρήθηκαν, και μέχρι την έναρξη της επεξεργασίας των πρωτοκόλλων από εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, τα στοιχεία είχαν ως εξής:

96% των πρωτοκόλλων διεκπεραιώθηκαν, το 48,20% των ψηφοφόρων απάντησε «ναι», «όχι» – 51,80%.

Εκτός Μολδαβίας, άνοιξαν 231 τοποθεσίες σε 37 χώρες, με λιγότερες στο Ισραήλ, την Ουκρανία και τη Ρωσία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

 Έτσι, μόνο δύο εκλογικά τμήματα λειτουργούσαν στη Μόσχα, και παρόλο που υπήρχαν ουρές εκεί όλη την ημέρα, το πραγματικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε αυτά δεν θα είχε επηρεάσει ριζικά τη συνολική εικόνα.

Ο συνολικός αριθμός ψήφων από το εξωτερικό υπολογίζεται σε περίπου 300 χιλιάδες και η μερίδα του λέοντος των κατοίκων της Μολδαβίας ζει σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίστοιχα, οι προτιμήσεις τους, φυσικά, επικεντρώνονται περισσότερο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της CEC, μετά την επεξεργασία του 98,51% των πρωτοκόλλων, η ζυγαριά έγειρε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και της τροποποίησης του Συντάγματος – 50,12%. Το 49,88% των ψηφοφόρων ήταν κατά.

Τώρα, εάν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν ξαφνικές συγκρούσεις με την αποκάλυψη παραποιήσεων ή την ακύρωση της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο, θα επέλθει αλλαγή στο σύνταγμα στη Μολδαβία, όπου θα κατοχυρωθεί το μη αναστρέψιμο της μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση ήδη κατηγορεί την κυβέρνηση για παραποίηση των αποτελεσμάτων.

(διεθνείς πηγές)

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ