Ήταν μια λακωνική δήλωση, αλλά έκανε μια ολόκληρη χώρα να τρέμει: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε ολόκληρη την εκλογική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της χώρας.»
Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή, δύο μόλις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου είχαν προκριθεί ο ανεξάρτητος εθνικιστής, αλλά φίλο-Ρώσος υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου με ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό (22,94%) και η μετριοπαθής Ελενα Λασκόνι με 19,7%- επικεφαλής του μετριοπαθούς κεντροδεξιού κόμματος USR που είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Για την ακύρωση των εκλογών το Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλέστηκε έκθεση των Ρουμανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία υπήρξε ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία με την χειραγώγηση των κοινωνικών δικτύων, ιδίως το TikTok, στον πρώτο γύρο (24 Νοεμβρίου) επιτρέποντας στον Γκεοργκέσκου να απογειώσει τα ποσοστά του.
Η παρέμβαση του Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τους δυο υποψήφιους, ως πλήγμα για τη δημοκρατία. Η αξιοπιστία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας τίθεται σε δοκιμασία. Ενας θεσμός, που υποτίθεται ότι είναι ο πυλώνας της δικαιοσύνης, βλέπει την ανεξαρτησία του να αμφισβητείται.
Οι εννέα δικαστές που το συνθέτουν επιλέγονται άλλωστε για 9 χρόνια από την πολιτική εξουσία, παραμένουν επομένως συνδεδεμένοι με τις σφαίρες εξουσίας..
Σε κάθε περίπτωση, εννέα δικαστές δεν μπορούν να επιβάλλουν την εξουσία τους στη βούληση εννέα εκατομμυρίων Ρουμάνων που ψήφισαν στις εκλογές.
Τώρα, η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια του σημερινού προέδρου Γιοχάνες Κλάους μέχρι την εκλογή του επόμενου προέδρου.
Δεν είμαστε σε θέση να πούμε βέβαια με σιγουριά εάν υπήρξε ρωσική παρέμβαση ή όχι.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Δύση κάνει λόγο για «ρωσική παρέμβαση» τόσο στη Μολδαβία όσο και στη Γεωργία. Η Μόσχα είχε βέβαια κατηγορηθεί για παρέμβαση και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 που οδήγησαν στην πρώτη εκλογή του Τραμπ. Το λεγόμενο Russiagate δεν αποδείχθηκε ποτέ από τις αμερικανικές έρευνες.
Η πιθανή ρωσική παρέμβαση στη Ρουμανία δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ακύρωση των εκλογών εντάσσεται στον στρατηγικό τομέα των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, όπου το Βουκουρέστι έχει σημαντικό ρόλο.Στη Ρουμανία, στην Κωνστάντζα, στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται υπό κατασκευή η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Η Ρουμανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, μαζί με τη Βουλγαρία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής. Με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ διείσδυσε βαθιά στη Βαλτική και απέκτησε ακτές στη Μαύρη Θάλασσα. Μια θάλασσα που κατά τη διάρκεια του αλήστου μνήμης,Συμφώνου της Βαρσοβίας ήταν κατά τα τρία τέταρτα υπό σοβιετικό έλεγχο.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία.
Που βλέπει να στριμώχνεται όλο και περισσότερο από το ΝΑΤΟ. Ακόμη και στη Συρία, καθώς η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη Μεσόγειο.
Η ρωσική ναυτική βάση στην Ταρσό άλλωστε είναι θεμελιώδης για την παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, όπως και και η Σεβαστούπολη,στην Κριμαία.
Ακόμη και αν η απόφαση του ρουμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου συνδέεται καθαρά με εσωτερικούς λόγους, έχει σημαντικό αντίκτυπο από στρατηγική άποψη στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ -Ρωσίας Αλλά ό,τι κι αν συνέβη, η Ρουμανία στην πραγματικότητα δείχνει έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για την ίδια τη δημοκρατία. Δημοκρατία αλά Ρουμάνα, δηλαδή…
Δεν είναι κάτι καινούριο, και στην Ελλάδα είχαμε απαγορεύσεις μη αρεστών κομμάτων, στην υπόλοιπη Ευρώπη κάποιες απόπειρες απαγόρευσης. Παρά τις φραστικές καταδίκες δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή πρόβλημα, το πράγμα δουλεύει, όπως όλα δείχνουν, αποτελεσματικά εξάλλου κάποτε θα ξεχαστεί ενώ ο πόλεμος μπορεί να έχει ήδη τελειώσει. Δεν υπάρχουν μελλοντικές θείες δίκες, μόνο κάποιοι ακραίοι εξτρεμιστές μπορεί να έχουν προβλήματα, αλλιώς δεν σε πειράζουν.
Και στην ΕΕ είχαμε ανατροπές μη αρεστών στο ιερατείο των Βρυξελλών κυβερνήσεων. Αναφέρομαι στην περίπτωση Haider στην Αυστρία το 2000. Άραγε, δεν κινδύνευσε τότε η “δημοκρατία”;