Oι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ελλάδας, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας, συνυπογράφουν την συμφωνία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Photo State Department photo by Freddie Everett
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είναι μία καλή συμφωνία για την Ελλάδα. Από την αμερικανική πλευρά τονίστηκε ότι είναι μία ιστορική συμφωνία.
Στην Ελλάδα, βεβαίως, οπως συμβαίνει πάντα, πολιτικοί διαφωνούν. Και όταν γίνουν κυβέρνηση, θα συμφωνούν… Το είδαμε παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει την ευθύνη για την “απόκτηση” της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς. Όπως παλαιότερα είχε ευθύνη και ο Ανδρέας Παπανδρέου με εκείνο το φεύγουν οι βάσεις που μένουν, που σκαρφίστηκε ο σοφός λαός.
Σύμφωνα με τις πλευρές τα οφέλη για την Ουάσιγκτον και την Αθήνα είναι πολλά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ελλάδα σε αρκετές περιοχές, και πλέον η παρουσία τους θα είναι αισθητή στα ελληνικά νησιά, χωρίς να τα κατονομάζει.
Αλλά διευκρινίστηκε στην Hellas Journal και στο OPEN ότι πρόκειται και για τα νησιά του Αιγαίου.
- Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Σημείωσε σχετικά:
Όπως είναι γνωστό έγινε μεγάλη συζήτηση ειδικά για τη Σκύρο, και μερικοί διπλωμάτες και αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, καθώς σημαντικοί φίλοι της Ελλάδας, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξαν σθεναρά την ελληνική θέση. Η Αθήνα δεν επέμεινε επειδή ένοιωσε μία “πίεση” από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, λόγω της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, γίνεται ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά, εκτός της Κρήτης, όπου ήδη επιχειρούν οι Αμερικανοί. Η Κρήτη είναι το προπύργιο τους…
Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά.
Πέραν των παραπάνω, είναι σημαντικό ότι τονίζεται ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που μονίμως καταπατεί η Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος, που η Αμερική μπορεί να εμπιστευθεί.
Ο καθένας μπορεί να κάνει τις ερμηνείες του αλλά είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να μένουμε στα κείμενα αλλά και στην ενημέρωση.
Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τον Έλληνα ομόλογό του, είναι αμοιβαία η δέσμευση για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση.
Επίσης, αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η ελληνική πλευρά στέκεται σε σημεία της συμφωνίας και της επιστολής του κ. Μπλίνκεν για να υποστηρίξει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και νέο στοιχείο η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα, διότι -όπως λένε- με τον τρόπο αυτό, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει και ζητά τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της.
Αυτό θα φανεί στην πράξη, και ειδικά αν δεχθεί απειλές η χώρα από τον Ερντογάν. Θα διαφανεί επίσης αν απειλές του Τούρκου προέδρου είναι πραγματικές και όχι πυροτεχνήματα.
Η ελληνική πλευρά πιστεύει ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες και διέπει την οριοθέτηση των ζωνών αυτών.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι η συμφωνία είναι πενταετής και θα μπορεί να επεκταθεί επ’ αόριστον, εάν δεν καταγγελθεί σε πέντε χρόνια από την υπογραφή της. Οπότε και το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε, αν και ο Αμερικανός υπουργός το τοποθέτησε διαφορετικά:
Ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να “παραμείνουν στρατιωτικά στην Ελλάδα επ’ αόριστον.
«Ενισχύουμε», είπε, “την αμυντική μας συνεργασία σήμερα. Αυτή η αναθεώρηση (εννοεί της συμφωνίας) θα επιτρέψει να παραμείνει επ’ αόριστο σε ισχύ η συμφωνία. Και επιτρέπει στις δυνάμεις μας στην Ελλάδα να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν από περισσότερες τοποθεσίες, απ’ ότι στο παρελθόν”.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
Hellas Journal