Τούρκοι εθνικιστές επιχείρησαν να προσαρτήσουν το Καστελλόριζο
Αυτό έγραψε, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος Sevin Rey-Sahin, 26-8-2020, στον ηλεκτρονικό Le Monde με τίτλο : «Το νησί του Καστελλόριζου, παράπλευρο θύμα των εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» (L’île de Kastellorizo, victime collatérale des tensions entre la Grèce et la Turquie).
Για τη μετάφραση και την επεξεργασία : Αλκης Καλλιαντζίδης
Η εισβολή ενός τουρκικού ερευνητικού πλοίου υδρογονανθράκων στα ανοιχτά του μικρού ελληνικού νησιού έχει αναζωπυρώσει την κρίση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αποδυναμώνοντας τις ανταλλαγές και την τοπική οικονομία.
Ισχυρό σύμβολο
Παρά τα 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το μικρότερο από τα Ελληνικά νησιά βαραίνει πολύ στην περιοχή. Διαδοχικά οθωμανικός, ιταλικός, γαλλικός και τελικά ελληνικός το 1947, ο τόπος αυτός είναι το σύμβολο της ελληνικής ανθεκτικότητας. Από εδώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για πρώτη φορά το τέλος της εποπτείας των δανειστών το 2018. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιλέξει αυτή τη γωνία των Δωδεκανήσων για να ζητήσει τη χείρα βοηθείας του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010. Το 1974 ενθαρρυμένοι από την εισβολή στην Κύπρο της Άγκυρας, ορισμένοι Τούρκοι εθνικιστές τα πήραν στο κρανίο τους και θέλησαν να προσαρτήσουν το Καστελλόριζο. Ξεκίνησαν με βάρκες και με τις κόκκινες σημαίες τους, τους σταμάτησε όμως πολύ γρήγορα η τουρκική ακτοφυλακή. Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, ένα φιλο-Ερντογανικό κανάλι πήρε συνέντευξη από αυτούς τους ερασιτέχνες εισβολείς, λέγοντάς τους ότι η ιστορία θα μπορούσε να τους δικαιώσει.
Προφανώς δεν κατάλαβε το λάθος του άρθρου ο μεταφραστής και ”επεξεργαστής-τι είναι πάλι αυτό;;;-κ . Άλκης Καλλιαντζίδης ,ότι ο κ.Τσίπρας την λήξη του 3ου Μνημονίου- του δικού του – την ανήγγειλε όχι από το Καστελλόριζο αλλά από την ΙΘΑΚΗ -και μάλιστα χωρίς ταρατατζούμ, λόγω της εκατοντάδος των θυμάτων στην πυρκαιά στο Μάτι- .
Και για να θυμίσουμε στους Έλληνες ότι το Καστελλόριζο ήταν στο Σχέδιο Άτσεσον του 1964 να παραδοθεί στην Τουρκία ,μαζί με την βάση στην Καρπασία της Κύπρου ,-Σχέδιο που έγινε κατ’αρχήν δεκτό από την κυβέρνηση του ‘Γέρου της Δημοκρατίας”-,αλλά ”τορπιλίσθηκε” (όπως έγραφαν τα πρωτοσέλιδα τότε των εφημερίδων) από τον Μακάριο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τότε εγράφη η μομφή του ”Γέρου” προς τον Μακάριον” Μακαριώτατε άλλα συμφωνούμε και άλλα πράττετε”.
Φαντάζομαι ότι ύστερα από 45 χρόνια δεν ζουν οι Τούρκοι παραμυθάδες ερασιτέχνες εισβολείς για κατάληψη του Καστελλορίζου , που την εποχή εκείνη θα τους ποδοπατούσε και ο πληγωμένος βαθειά Ελληνισμός από την τραγωδία της Κύπρου και αν ζούν δεν θυμούνατι ”τι έφαγαν χθές”
Αυτά τα παραμύθια -που μας”δουλέυουν”-ούτε τα αγέννητα Ελληνόπουλα τα πιστεύουν .
9 το 1964 ,που ”τορπιλίσθηκε” – όπως έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τότε -από τον Μακάριο και τον Ανδρέα Παπανδρέου,ενώ η κυβέρνηση του Γέρου της Δημοκρατίας το είχε αποδεχθεί κατ’αρχήν και είχε πει ο Γέρος στον Μακάριο το γνωστό ”άλλα συμφωνούμε και άλλα πράττετε”.