Μην ψάχνετε που η στρατιωτική καριέρα δεν έλκει τους νέους – Κάντε το όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982

- Advertisement -

Μετά τα Μνημόνια η εκάστοτε κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορα ημίμετρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στον Στρατό.

Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου μπόρεσε το 1982 ως πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας να λύσει τον γρίφο γιατί η νεολαία τότε όπως και τώρα δεν επιλέγει το επάγγελμα του στρατιωτικού.

Όπως και τότε έτσι και τώρα ενώ η ανεργία κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά δεν έλκει τους νέους η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις αν και ο θεσμός του Επαγγελματία Οπλίτη εξασφαλίζει επαγγελματική σιγουριά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν πια πρώτη επιλογή για επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων όπως συνέβαινε τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες όπου το μεγαλύτερο διάστημα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.

Μετά τα Μνημόνια, η εκάστοτε κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορα ημίμετρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μάταια όμως διότι το πρόβλημα ολοένα και περισσότερο διογκώνεται και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις κινδυνεύουν να βρεθούν στο σημείο «μηδέν» όπου δεν θα υπάρχουν στελέχη για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των Μονάδων, όπως ακριβώς είχε συμβεί στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Η λύση που έδωσε ο Α. Παπανδρέου

Το 1982 ο τότε πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε το πρώτο «φάρμακο» που ήταν η χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 17.000 δραχμών ισόποσα σε όλα τα στελέχη ανεξάρτητου βαθμού! Ένα επαναστατικό μέτρο που ως δια μαγείας απογείωσε τις μηνιαίες αποδοχές των στρατιωτικών:

Το στέλεχος με τον βαθμό του Λοχία που έβγαινε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών έπαιρνε 36.000 δραχμές από 19.000 που αμείβονταν έως το 1981. Ο νέος Ανθυπολοχαγός που αποφοιτούσε από τη Σχολή Ευελπίδων ελάμβανε 40.000 αντί 23.000 δραχμών που ήταν ο μηνιαίος μισθός του.

Για να συλλάβουμε σήμερα πόσο μεγάλη ήταν η εκτίναξη των αμοιβών του στρατιωτικού μπορούμε να την υπολογίσουμε βάσει των στοιχείων της εποχής. Η μέση μηνιαία δαπάνη για στέγη κυμαίνονταν από 4.000 έως 5.000 δραχμές για ένα τριάρι στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1981 έδωσαν εξετάσεις (χωρίς Πανελλαδικές) για την εισαγωγή 280 σπουδαστών στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) οι υποψήφιοι ήταν 2000 άτομα! Ενώ για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) το ίδιο έτος για εισαγωγή 450 σπουδαστών έδωσαν εξετάσεις μόλις 600 υποψήφιοι.

Το 1982 με τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος που είχε ως συνέπεια την αύξηση των αποδοχών οι υποψήφιοι για τη Σχολή Ευελπίδων διπλασιάστηκαν (4.000) για τον ίδιο αριθμό εισακτέων (280). Ενώ για τη Σχολή Υπαξιωματικών για 450 θέσεις οι υποψήφιοι ήταν δώδεκα φορές παραπάνω από το προηγούμενο έτος. Δηλαδή 7.500.

Επομένως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσέλκυσης των νέων να ακολουθήσουν καριέρα στο στράτευμα είναι η αύξηση των αποδοχών τους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδειξε τον δρόμο πριν σαράντα χρόνια.

Α.Ο.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/270461/min-psaxnete-pou-i-stratiotiki-kariera-den-elkei-tous-neous-kante-to-opos-o-andreas-papandreou-to-1982

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αηδίες… οι νέοι δεν πάνε στις στρατιωτικές σχολές ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ. ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ. ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κ.λπ., κ.λπ. Κανένας πατριώτης δεν πρόκειται να υπηρετήσει τις πολιτικές Κούλη, Δένδια και λοιπών.

  2. Και με αυτά και με αυτά- του ΑνδρεοΠΑΣΟΚ- το 1989 χρεωκοπήσαμε ,αλλά δεν είμασταν στο ευρώ και είχαμε πρωθυπουργό τον αείμνηστο Ξενοφώντα Ζολώτα , ο οποίος ως Διοικητής ς της Τράπεζας Ελλάδος ”είχε μούτρα” να δανεισθεί για να δώσει το δώρο Χριστουγέννων σε υπαλλήλους και συνταξιούχους. Τόσο γρήγορα τα ξεχάσαμε;.

  3. “Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδειξε τον δρόμο πριν σαράντα χρόνια.”

    Μάγος είσαι;

    Πραγματικό νόμπελ οικονομίας ήταν ο τύπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα