Οκτώβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία έγιναν εμπόδιο για την Τουρκία. Το σύστημα αεράμυνας, που δεν έχει ανοίξει από το 2019, εμπόδισε τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών μας αεροσκαφών και χάσαμε την υπεροχή στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας. Η Γερμανία θέλει πλέον «εγγύηση να μην πετάξουμε πάνω από το Αιγαίο και τα νησιά» για την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter, γράφει η τουρκική Sözcü.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Γερμανία θα δώσει υπό όρους έγκριση στα 20 πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter-Typhoon που θέλει η Τουρκία από την Ευρώπη.

Η γερμανική έκδοση RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) έγραψε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να αγοράσει Eurofighters, αλλά η Γερμανία αντιστέκεται σε αυτό παρά την έγκριση της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που παράγουν τα αεροσκάφη.

Η Γερμανία θέτει δύο προϋποθέσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προϋπόθεση της Γερμανίας για την πώληση των αεροπλάνων ήταν «να εγκαταλείψει τις σκληρές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας και τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά του Αιγαίου», όπως σημειώνεται.

Αναφέρθηκε ότι ακόμη και αν οι άλλες τρεις χώρες είχαν δώσει έγκριση, δεν ήταν δυνατό να δοθούν αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία χωρίς την έγκριση της Γερμανίας.

Έγινε λάθος και η Ελλάδα έχει σαφή υπεροχή στο Αιγαίο

Η RND σημείωσε επίσης ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία ήταν μεγάλο λάθος και ότι παρόλο που παραδόθηκαν το 2019, τα πακέτα τους δεν άνοιξαν καν.

Αναφέρθηκε ότι εξαιτίας αυτού του λάθους, η Ελλάδα έχει εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη στην Πολεμική της Αεροπορία τα τελευταία χρόνια και έχει σαφή υπεροχή στο Αιγαίο.

Το άρθρο σημειώνει, «οι S-400 έχουν γίνει εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας. Το εγχώριας παραγωγής Kaan μοιάζει πολύ με το F-35 εξωτερικά, αλλά η παραγωγή του εξαρτάται από τον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που προέρχονται από Δύση».

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ