Με ένα νέο άρθρο που ενδέχεται να προκαλέσει αίσθηση επανήλθε ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν με τίτλο «Is Iran’s Khamenei Dead Man Walking? Is Erdoğan?». Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Middle East Forum 28/09/24, o πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, στέκεται  στην πρόσφατη προειδοποίηση του Ali Larijani, πρώην προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές» του Ιράν με την επίθεση εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Σημειώνει πως το Ισραήλ στοχεύει στην εξουδετέρωση ηγετών τρομοκρατικών οργανώσεων, διότι το Ιράν συστηματικά παραβίασε τις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο υπογραμμίζει την στήριξη του Ιράκ αλλά και της Τουρκίας προς την Χαμάς, που έχουν στενές σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, γεγονός που  μπορεί να  θέσει τους ηγέτες τους στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Το άρθρο εξετάζει μεταξύ άλλων τις διάφορες πράξεις του Ιράν που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αντίποινα από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, όπως η κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979, επιθέσεις σε πρεσβείες και βομβιστικές επιθέσεις. Επίσης, αναφέρεται στις φιλοδοξίες του Ιράν για πυρηνικά όπλα, και στην άποψη ότι το Ισραήλ βλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Τέλος, εκφράζει την εκτίμηση  ότι το Ισραήλ ενδέχεται να συνεχίσει την εκστρατεία του για την εξουδετέρωση τρομοκρατών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Χαμενεΐ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό κενό ηγεσίας στο Ιράν.

Συγκεκριμένα για τον Ερντογάν σημειώνει: «Ο Χαμενεΐ δεν είναι ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που θα έπρεπε να ανησυχεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στείλει σήματα υποστήριξης προς την Χαμάς. Οι ηγέτες της Χαμάς σχεδιάζουν ανοιχτά επιθέσεις από το γραφείο τους στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι η ιδιότητά του ως μέλους του ΝΑΤΟ τον προστατεύει, αλλά εάν επιτεθεί πρώτος στο Ισραήλ, απευθείας ή μέσω αντιπροσώπου, το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν θα ίσχυε – ούτε είναι σαφές ότι μια δολοφονία χωρίς ανάληψη ευθύνης θα ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ισραηλινος Πρωθυπουργός  Βενιαμίν Νετανιάχου, εμφάνισε χάρτες και μίλησε για κατάρες και ευλογίες. Στους χάρτες με τις «ευλογημένες» χώρες με πράσινο χρώμα, ήταν η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, ενώ σε αυτόν με το μαύρο χρώμα στις οποίες εγραφε «κατάρα» ήταν  ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Η Τουρκία δεν βρισκόταν ούτε στην μια κατηγορία ούτε στην άλλη.

sigmalive.com