ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στο Ιράν;

- Advertisement -

 

του διπλωμάτη K. Bhadrakumar

Indian Punchline

Το Ισραήλ προφανώς έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του να επιτεθεί στο Ιράν. Αυτή η απόφαση ακυρώνει τη φλογερή ρητορική του Ισραήλ ότι επείγεται να απαντήσει. 

Παρά τη λαμπρή διαχείριση των μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ, έχουν εμφανιστεί αναφορές ότι η επίθεση με πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου είχε θεαματική επιτυχία. Ήταν μια επίδειξη της αποτρεπτικής ικανότητας του Ιράν, που θα μπορούσε να συντρίψει το Ισραήλ, εάν παραστεί ανάγκη. Η αποτυχία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τους υπερηχητικούς πυραύλους του Ιράν έφερε το δικό της μήνυμα. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το 90% των πυραύλων του διείσδυσαν στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

Ο Will Schryver, τεχνικός μηχανικός και σχολιαστής ασφαλείας, έγραψε στο Χ: «Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος που έχει δει τα πολυάριθμα βίντεο κλιπ των ιρανικών πυραύλων στο Ισραήλ δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί ότι αυτό ήταν μια εκπληκτική επίδειξη των ιρανικών δυνατοτήτων. Οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έσπασαν την αεράμυνα των ΗΠΑ και του Ισραήλ και προκάλεσαν πολλά πλήγματα με μεγάλες κεφαλές σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους».

 Προφανώς, στην κατάσταση πανικού που ακολούθησε στο Ισραήλ, όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 4 Οκτωβρίου, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το τι είδους απάντηση θα έπρεπε να δώσει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. « Αν ήμουν στη θέση τους [ισραηλινούς], θα σκεφτόμουν εναλλακτικές λύσεις εκτός από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές », είπε ο Μπάιντεν σε μια σπάνια εμφάνισή του στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, μια ημέρα αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πει  ότι « επίκεινται σημαντικά αντίποινα ».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί « δεν έχουν καταλήξει ποια θα είναι τα αντίποινα». Ο Μπάιντεν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα πρέπει να θυμάται την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, όταν αποφασίζει τα επόμενα βήματα. Είπε ότι προσπαθούσε να συσπειρώσει τον κόσμο για να αποφύγει ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή.

Σε αυτήν την παντομίμα , είναι ασφαλέστερο να πιστέψουμε τον Μπάιντεν, γιατί η ειλικρινής αλήθεια είναι ότι χωρίς τις συνεισφορές των ΗΠΑ και την πρακτική βοήθεια, τα χρήματα και την άμεση παρέμβαση, το Ισραήλ απλά δεν έχει την αντοχή που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το Ιράν. Η περιφερειακή κυριαρχία του Ισραήλ περιορίζεται σε δολοφονίες και βομβαρδισμούς άοπλων πολιτών.

Αλλά και εδώ, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό το Ισραήλ είναι αυτάρκης έναντι του Ιράν. Προέκυψαν αναφορές ότι οι νέες τεχνολογικές πληροφορίες των ΗΠΑ βοήθησαν στον εντοπισμό του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Νασράλα και έτσι κατέστη δυνατή τη δολοφονία του από το Ισραήλ.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς παρενέβη για να διαψεύσει τις φήμες ότι το Ιράν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή το Σάββατο. Μιλώντας σε διάσκεψη ασφαλείας τη Δευτέρα, ο Μπερνς είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν για τυχόν ενδείξεις επίσπευσης προς μια πυρηνική βόμβα.

« Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο σήμερα ότι ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Τους παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά », είπε. Έτσι ο Μπερνς αφαίρεσε ευγενικά ένα άλλο άλλοθι για την επίθεση στο Ιράν.

Ένας κρίσιμος παράγοντας που ανάγκασε τους Ισραήλ/ΗΠΑ να αναβάλουν οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν είναι η αυστηρή προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι οποιαδήποτε επίθεση στις υποδομές της από το Ισραήλ θα αντιμετωπιζόταν με ακόμη πιο σκληρή απάντηση. « Στα αντίποινα [του Ισραήλ], δεν θα διστάσουμε ούτε θα βιαστούμε », αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, επισκέφθηκε τον Λίβανο και τη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο για να δώσει στο Ισραήλ ένα προκλητικό « μήνυμα », όπως είπε ο ίδιος: « Το Ιράν υποστηρίζει σθεναρά την αντίσταση και θα την υποστηρίζει πάντα ».

Νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χρησιμοποίησε ένα σπάνιο δημόσιο κήρυγμα για να υπερασπιστεί την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, λέγοντας ότι ήταν « νόμιμο και δίκαιο» και ότι « αν χρειαστεί », η Τεχεράνη θα το έκανε ξανά. Μιλώντας τόσο στα περσικά όσο και στα αραβικά κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ είπε ότι το Ιράν και ο Άξονας της Αντίστασης δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στο Ισραήλ. Το Ιράν « δεν θα αναβάλει ούτε θα ενεργήσει βιαστικά για να εκπληρώσει το καθήκον του » εναντίον του Ισραήλ, είπε ο Χαμενεΐ.

Η Ρωσίααπλώνεται 

Ωστόσο, αυτό που αποθαρρύνει τους Ισραηλινούς και προκαλεί ανησυχία στο αμερικανικό μυαλό είναι κάτι άλλο. η σκιά της Ρωσίας που απλώνεται στην ταπετσαρία της Μέσης Ανατολής.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές αποκάλυψαν ότι ορισμένα εξαιρετικά προηγμένα ρωσικά όπλα έχουν μεταφερθεί στο Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, με την υποστήριξη της ανάπτυξης ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων S-400. Υπάρχουν εικασίες ότι ο Ρώσος Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας (και πρώην υπουργός Άμυνας) Σεργκέι Σόιγκου πραγματοποίησε δύο μυστικές επισκέψεις στο Ιράν το τελευταίο διάστημα.

Προφανώς, η Μόσχα απάντησε, με τη σειρά της, επίσης στο αίτημα του Ιράν για δορυφορικά δεδομένα για ισραηλινούς στόχους για την πυραυλική του επίθεση την 1η Οκτωβρίου. Η Ρωσία προμήθευσε επίσης το Ιράν με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μεγάλης εμβέλειας « Murmansk-BN » .

Το σύστημα « Murmansk-BN » είναι ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει και να αναχαιτίσει εχθρικά ραδιοσήματα, GPS, επικοινωνίες, δορυφόρους και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, σε απόσταση έως και 5.000 km, και να εξουδετερώσει « έξυπνα » πυρομαχικά και συστήματα drone. Είναι επίσης σε θέση να διακόπτει τα συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών υψηλής συχνότητας, που ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Σίγουρα, η εμπλοκή της Ρωσίας στην αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το παιχνίδι. Από την πλευρά των ΗΠΑ, αυτό εγείρει το ανησυχητικό φάσμα μιας άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, την οποία δεν επιθυμούν .

Σε αυτό το σενάριο, τα ρωσικά επίσημα πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν τον προεδρικό βοηθό Γιούρι Ουσάκοφ που είπε ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να συναντήσει τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Ουσάκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνάντηση. Πράγματι, αυτό αποτελεί έκπληξη, καθώς οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Βεβαίως και οι Ιρανοί εμφανίζονται προσεκτικοί. Η Μόσχα και η Τεχεράνη ανακοίνωσαν ότι οι πρόεδροί τους θα μεταβούν στο Ασγκαμπάτ στις 11 Οκτωβρίου για να παραστούν σε μια τελετή για την 300η επέτειο από τη γέννηση του Τουρκμένιου ποιητή και στοχαστή Magtymguly Pyragy. Είναι η βιτρίνα!

Είναι απολύτως κατανοητό ότι εν μέσω περιφερειακής έντασης, η Μόσχα και η Τεχεράνη θα μπορούσαν να σκεφτούν να προωθήσουν την επίσημη υπογραφή του αμυντικού συμφώνου Ρωσίας-Ιράν, που αρχικά υποτίθεται ότι θα γινόταν στο Καζάν.

Αν ναι, η εκδήλωση της Πέμπτης θα θυμίζει την αυτοσχέδια επίσκεψη του τότε Σοβιετικού Υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο στο Νέο Δελχί για την υπογραφή της ιστορικής Συνθήκης Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΕΣΣΔ στις 9 Αυγούστου 1971.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ουσάκοφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν δεν έχει σχέδια να συναντηθεί με τον Νετανιάχου. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του Νετανιάχου για τηλεφωνική συνομιλία, που έγινε πριν από πέντε ημέρες. Ένας μύθος που δημιούργησε ο Νετανιάχου τα τελευταία χρόνια για να εντυπωσιάσει το εγχώριο κοινό του (και να μπερδέψει τους Άραβες) — ότι είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Πούτιν — καταρρέει.

… Δεν επαναλαμβάνεται η ιστορία; Η Ινδοσοβιετική Συνθήκη του 1971 ήταν η σημαντικότερη διεθνής συνθήκη που συνήψε η Ινδία από την ανεξαρτησία της. Δεν ήταν στρατιωτική συμμαχία. Αλλά η Σοβιετική Ένωση ενίσχυσε τη στρατιωτική ικανότητα της Ινδίας για μελλοντικό πόλεμο και δημιούργησε χώρο για την Ινδία να ενισχύσει τα θεμέλια της στρατηγικής της αυτονομίας και την ικανότητα για ανεξάρτητη δράση.

  1. Bhadrakumar

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα