Την μεγαλύτερη μέχρι τώρα στοχευμένη τοπική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, μικρής χρονικής διάρκειας εντός της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ τονίζοντας πως πρόκειται για μέρος «προετοιμασίας του επόμενου σταδίου της μάχης». Εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως η χερσαία επίθεση θα γίνει, αλλά φυσικά δεν αποκαλύπτει το πότε.
Αυτό παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και φαίνεται να σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς αλλά και τις ανησυχίες των ΗΠΑ που θέλουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εκτιμώντας πως θέσεις στρατιωτών της μπορεί να γίνουν στόχος.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου στην Χάγη. Είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον Εισαγγελέα και αναμένεται σήμερα να κάνει δηλώσεις ενώ τις προηγούμενες ημέρες η παλαιστινιακή ηγεσία έκανε λόγο για ”σφαγή” και ”γενοκτονία” στην Λωρίδα της Γάζας από τις επιθέσεις του Ισραήλ.
Μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα η κατάσταση για τους αμάχους παραμένει ζοφερή με τα τρόφιμα πλέον σπανίζουν όπως και το καθαρό νερό και φυσικά τα καύσιμα ενώ αρκετά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε μεγάλο μέρος εκτός λειτουργίας και αναλαμβάνουν μόνο περιστατικά ζωής ή θανάτου. Τραγική ειρωνεία: έξω από πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της Αιγύπτου συγκεντρώνονται τόνοι βοήθειας που όμως περνούν στην Γάζα με το σταγονόμετρο.
Όλες οι εξελίξεις
13:30 Ισραήλ: Συγκεκριμένοι οι 250 στόχοι που επλήγησαν το τελευταίο
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν πάνω από 250 τοποθεσίες που ανήκουν στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν υποδομές της Χαμάς, κέντρα διοίκησης, σήραγγες και εκτοξευτές πυραύλων που «τοποθετήθηκαν στην καρδιά περιοχών αμάχων και πυροβολούσαν προς το ισραηλινό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου».
13:20 Επικοινωνία Ερντογάν-Πάπα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Δήλωσε ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες δεν έχουν θέση σε κανένα ιερό κείμενο, έχουν φτάσει σε επίπεδα σφαγής, ότι η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας για όσα συμβαίνουν είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και ότι όλα τα κράτη πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία».
Επανέλαβε επίσης της θέση του ότι η διαρκής ειρήνη στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί τους ιερούς τόπους των τριών αβρααμικών θρησκειών, θα είναι δυνατή μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα και ότι όλοι θα πρέπει να στηρίξουν ενεργά αυτές τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στους αθώους πολίτες».
13:10 ΥΠΕΞ Παλαιστινιακής Αρχής: Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εκδίκησης στην Λωρίδα της Γάζας
Το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο εκδίκησης στην Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι από την Χάγη, όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Αυτήν την φορά, ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ είναι διαφορετικός. Αυτήν την φορά, είναι πόλεμος εκδίκησης. Κατ′ αρχάς πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτήν την μονομερή επίθεση και στην συνέχεια οφείλουμε να καλέσουμε σε κατάπαυση του πυρός», είπε.
«Η λύση των δύο κρατών είναι σήμερα περισσότερο εύστοχη από ποτέ», είπε ο Ριάντ αλ-Μάλικι.
Σημειώνεται πως η γενική εισαγγελία έχει δηλώσει πως ”συλλέγει συνεχώς πληροφορίες” για να υποστηρίξει την έρευνά της για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα το 2021 κυρίως για εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν ισραηλινές δυνάμεις, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως συγκρότησε ειδική ομάδα για να προωθήσει την έρευνα σε σχέση με την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
12:50 ΠΟΥ: Στα σύνορα παραμένουν κολλημένοι τόνοι ιατροφαρμακετικού υλικού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ς δημοσίευσε μια λίστα με ιατρικές προμήθειες που λέει ότι είναι έτοιμες και περιμένουν πέρα από τα σύνορα από τη Γάζα στην Αίγυπτο.
Περιλαμβάνουν:
-Χειρουργικό εξοπλισμό για 3.700 τραυματισμένους
-Βασικές και αναγκαίες προμήθειες για υπηρεσίες υγείας που θα μπορούσαν να παρασχεθούν σε 110.000 άτομα
-Ιατρικός εξοπλισμός για 20.000 ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα
Ο ΠΟΥ ζητά «άμεση και αδιάλειπτη πρόσβαση στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα», ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το «ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας» της.
Δεκάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μπλοκαρισμένο στην Αίγυπτο ενώ οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν πως χρειάζονται να εισέρχονται καθημερινά τουλάχιστον 100 νταλίκες.
12:40 Βρετανία: Στέλνει Συνοριοφύλακες στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας. ”Θέλομε να φέρουμε πίσω τους υπηκόου μας”
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει ομάδες Συνοριακών Δυνάμεων στην Αίγυπτο για να βοηθήσουν Βρετανούς πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουγός, Ρίσι Σουνακ η βρετανική κυβέρνηση θέλει να ”μπορέσει να τους φέρει έξω και να τους φέρει στο σπίτι”.
″Έτσι, εάν υπάρχει δυνατότητα για τους υπηκόους μας να περάσουν τη διάβαση της Ράφα, είμαστε έτοιμοι να τους φέρουμε πίσω”.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα παραμένει περίπλοκη – που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η άμεση απομάκρυνση των ανθρώπων.
12:30 Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι 224
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι στη Γάζα μετά την αιματηρή επίθεση, που πραγματοποίησε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα έχει φθάσει τους 309.
12:20 Ο Μητσοτάκης θα τονίσει στις Βρυξέλλες την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης στη Μ. Ανατολή
12:00 Σύνοδος Κορυφή: Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Γάζα
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκρισιν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την σοβαρότατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και απευθύνει έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια ώστε να φθάσει σε όσους την χρειάζονται μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων», αναφέρεται στο κείμενο.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί στενά με εταίρους στην περιοχή για να προστατεύσει τους πολίτες, να παράσχει βοήθεια και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν θα αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις».
13:45 Ισραήλ: ”Σίγουρα η κατάσταση στην Γάζα δεν είναι καλυτερη” αλλά είναι ”υπερβολές” τα περί μεγάλης έλλειψης καυσίμων
Το Ισραήλ σχολιάζει πως οι ισχυρισμοί περί έλλειψης καυσίμων στη Γάζα είναι υπερβολικοί αν και έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα εδώ και δύο εβδομάδες και παράλληλα έχει κόψει την παροχή ρεύματος, που σημαίνει πως για να λειτουργούν οι γεννήτριες δαπανώνται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.
Ο ΟΗΕ επιμένει περί των ελλείψεων καυσίμων.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πάντως υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα ηλεκτρισμός και νερό στη Γάζα
«Σίγουρα η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι και η καλύτερη, υπάρχουν δυσκολίες και άνθρωποι τραυματίζονται και σκοτώνονται, κάτι που είναι λυπηρό», είπε. Αλλά λέει ότι οι αναφορές ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν στη Γάζα δεν είναι ”ακριβείς”.
11:30 Ε.Ε.: Σύνοδος Κορυφής με προβλήματα στην επικοινωνία και διαφοροποιήσεις για τη Μέση Ανατολή
11:15 Στην Νέα Υόρκη ο ΥΠΕΞ του Ιράν για την ΓΣ του ΟΗΕ για την Γάζα-Σπάνια επίσκεψη στις ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στις ΗΠΑ, σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, αναφέρει το dpa επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.
Πρόκειται για μια από τις σπάνιες επισκέψεις ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο, καθώς η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί τις ΗΠΑ θανάσιμο εχθρό.
Εφτασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τετάρτης και στόχος είναι να στηρίξει τα παλαιστινιακά συμφέροντα σε μια συνάντηση του ΟΗΕ.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα και αύριο για τις εξελίξεις στην Γάζα και οι αραβικές χώρες έχουν προτείνει ένα κείμενο που θα μπορούσε να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.
Αυτό το προσχέδιο ζητά συγκεκριμένα «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
11:05 “2εκατ. άνθρωποι στην Γάζα στραγγαλίζονται”
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις της η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, Λιζέτ Τουμά λέει πως αρμόδια υπηρεσία εντός της Γάζας, UNRWA όσα καύσιμα μπόρεσε να εξασφαλίσει τα χρησιμοποιεί κυρίως για το φιλτράρισμα του νερού καθώς υπάρχει η ανάγκη για καθαρό νερό είναι “απελπιστική”.
Άλλες καύσιμα διαθέσιμα για αρτοποιία δεν υπάρχουν και έτσι πολλά αρτοποιεία να δεν μπορούν πλέον να παράγουν ψωμί, λέει η UNRWA.
Σε σχόλιο της δε στο BBC αναφέρει: “Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στραγγαλίζονται. Η Γάζα πνίγεται. Η βοήθεια που φτάνει είναι πολύ μικρή”.
10:50 ΟΗΕ: «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα»
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς να εκκενώσουν τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».
″Όταν οι οδοί εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι βόρεια και νότια παγιδεύονται σε εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα απαραίτητα για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για επιστροφή, οι άνθρωποι μένουν με αδύνατες επιλογές…Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα».
10:40 Ισραήλ: Χτυπήσαμε 250 στόχους την Τετάρτη
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 250 στόχους της Χαμάς στη Γάζα χθες συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, υποδομών, σήραγγες και εκτοξευτές ρουκετών.
Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό κατέστρεψε ένα σταθμό εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας
Πριν από λίγες ώρες, ένα κανάλι Telegram που διευθύνεται από τη Χαμάς είπε ότι έπληξε ένα ισραηλινό ελικόπτερο με πύραυλο εδάφους-αέρος κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρείτζ στη Γάζα.
10:30 Λιβύη: Να φύγουν «αμέσως» οι πρεσβευτές χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ απαιτεί το κοινοβούλιο
Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.
Και τόνισε: «Αν δεν σταματήσουν οι σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό, απαιτούμε η λιβυκή κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου προς τα κράτη που τον υποστηρίζουν».
10:20 Πούτιν: Η σύγκρουσηΙσραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή
«Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία»…Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόνισε μάλιστα πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων.
Επικρίνοντας τη Δύση, είπε ότι ορισμένες δυνάμεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, να «προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων», υποστήριξε.
Επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.
10:10 Η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τις επόμενες ώρες
Η υπηρεσία του ΟΗΕ που διεξάγει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα λέει ότι θα λάβει απόφαση τις επόμενες ώρες για το πόση βοήθεια μπορεί να συνεχίσει να παρέχει λόγω έλλειψης καυσίμων.
Η Ζιλιέτ τουμά, της UNRWA,είπε στο BBC ότι είναι πιθανό να έπρεπε να μειώσει το έργο της.
«Οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες καθώς συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει προμήθεια καυσίμων που θα σταλεί στην UNRWA στη Γάζα»
Χωρίς αποστολή καυσίμων, «θα πρέπει να λάβουμε πιθανώς μία από τις πιο σκληρές αποφάσεις που θα έπαιρνε οποιοσδήποτε οργανισμός βοήθειας, [η οποία] είναι να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που μας χρειάζονται περισσότερο στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας. Και αυτή η απόφαση θα ληφθεί αύριο [Πέμπτη] το πρωί εάν τα καύσιμα δεν μπουν στη Γάζα».
09:55 Πρώην Γενικός Εισαγγελέας Ποινικού Δικαστηρίου: Έγκλημα πολέμου η επίθεση της Χαμάς αλλά και η πολιορκία της Γάζας
″Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… Διότι οι δολοφονίες με σκοπό να χτυπήσουν μια ομάδα είναι γενοκτονία και η επίσημη πρόθεση ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο, πρώην γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Επίσης ”Είναι έγκλημα πολέμου η αρπαγή ομήρων”.
Επίσης όμως χαρακτήρισε ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία» τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.
«Μία από τις μορφές για να διαπράξει κανείς μια γενοκτονία είναι να επιβάλει στους ανθρώπους συνθήκες για να τους καταστρέψει. Και αυτό ακριβώς είναι ο αποκλεισμός. Ο αποκλεισμός εμποδίζει το νερό, τα τρόφιμα, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, [δεν υπάρχει] ρεύμα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει 2 εκατομμύρια ανθρώπους και με αυτόν τον τρόπο να το κάνει στρατόπεδο συγκέντρωσης»..
09:40 Blog: Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ θα γίνει, αλλά πώς;
09:30 Και το Ομάν χαρακτηρίζει ”αντιστασιακό κίνημα” την Χαμάς
Μετά τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερνογάν που χαρακτήρισε την Χαμάς ”ομάδα απελευθερωτών” προκαλώντας σάλο σε ΗΠΑ και Ισαρήλ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Σαίντ Μπάντρ μπιν Χαμάντ Αλμπουσαίντι μιλώντας σε δημοσιογράφους του Foreign Press Association είπε ότι η Χαμάς είναι «αντιστασιακό κίνημα» και όχι τρομοκρατική οργάνωση.
“Η Χαμάς είναι ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στην κατοχή“ είπε χαρακτηριστικά αν και δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες, κάμερες και ηχητική καταγραφή της ενημέρωσης.
«Δεν είναι αυτή στιγμή για φωτογραφίες », όταν παιδιά σκοτώνονται και οικογένειες ξεκληρίζονται, επέμεινε ο επικεφαλής της Ομανικής διπλωματίας.
Σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν οι αραβικές χώρες εξετάζουν άλλα ενδεχόμενα σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις και οι σκοτωμοί,υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός είναι η μόνη λύση διότι «η βία φέρνει βία».
«Πρέπει όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι, και η Χαμάς, προκειμένου να υπάρξει λύση ειρήνης», είπε ο υπουργός εξωτερικών του Ομάν. Παρομοίασε την κατάσταση με την Βόρεια Ιρλανδία και πως για να επέλθει ειρήνη μία χαρακτηρισμένη «τρομοκρατική» οργάνωση αποχαρακτηρίστηκε.
Σημειώνεται πως για στις περισσότερες μουσουλμανικές και αραβικές χώρες η Χαμάς ουδέποτε χαρακτηρίστηκε ο ”τρομοκρατική οργάνωση” σε αντίθεση φυσικά με το Ισραήλ αλλά και χώρες της Δύσης.
09:15 Ο Μπάιντεν λέει πως ”δεν εμπιστεύεται” τον απολογισμό νεκρών που ανακοινώνουν οι Παλαιστίνιοι
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως έχει δεν ”έχει την αίσθηση οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Είμαι σίγουρος ότι έχουν σκοτωθεί αθώοι και αυτό είναι το τίμημα του πολέμου” κατέληξε απαντώντας σε ερώτήση δημοσιογάφου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το υπουργείο Υγείας στην Γάζα που είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Τόνισε όμως πως “Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να βεβαιώνονται ότι επικεντρώνονται στο να κυνηγάνε τους ανθρώπους που επιδίδονται σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Και είναι ενάντια στα συμφέροντά τους όταν αυτό δεν συμβαίνει”, πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις Αμερικανοϊσλαμικές Σχέσεις (CAIR) ότι “ενοχλήθηκε βαθιά” από τα σχόλια του Μπάιντεν. “Δημοσιογράφοι έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό αριθμό των θυμάτων και αναρίθμητα βίντεο που προέρχονται από τη Γάζα καθημερινά δείχνουν τα ακρωτηριασμένα σώματα Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του Νιχάντ Άουαντ.
09:00 Στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα από τον στρατό του Ισραήλ
Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας την Τετάρτη υποστηρίζοντας πως επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς -τρομοκρατικοί πυρήνες, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων-και στην συνέχει αποχώρησαν.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, χερσαία διείσδυση στον θύλακα με την χρήση και τανκ ενώ χαρακτηρίστηκε ως μέρος «προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια μάχης»
Στο βίντεο από τη νυκτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.
Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι ”στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης”, μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.
“Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος”, πρόσθετε η ανακοίνωση.
08:50 Δεν εγκρίθηκε ούτε το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Δεν υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).
Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία και Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.
08:40 Με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συναντήθηκε ο ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι συναντήθηκε με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, μεσούσης του πολέμου στην Γάζα. Όπως έγινε γνωστό από το ΔΠΔ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον γραμματέα όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσιοποίησε η δικαστική αρχή .
Την προηγούμενη, ο Μαλίκι είχε εκφράσει τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στις ”σφαγές (…) που διαπράττει το Ισραήλ”.
Το ΔΠΔ αρνήθηκε να παράσχει περισσότερα στοιχεία για την επίσκεψη του Μαλίκι, ο οποίος πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Χάγη.
Η γενική εισαγγελία έχει δηλώσει πως ”συλλέγει συνεχώς πληροφορίες” για να υποστηρίξει την έρευνά της για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το Δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα το 2021 για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως για εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν ισραηλινές δυνάμεις, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως συγκρότησε ειδική ομάδα για να προωθήσει την έρευνα σε σχέση με την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
08:30 Αναφορές για νεκρή Παλαιστίνια δημοσιογράφος σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.
Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.
08:20 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο
«Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».
Οι συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι καθημερινές μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων ενώ στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.
Χθες επίσης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία και στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου σε αντίποινα για πυρά εναντίον του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν. Τα πλήγματά του είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ σύροι στρατιωτικοί, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.