Το ζήτημα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έθεσε με επείγουσα ερώτησή του την προς την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καγιά Κάλλας, Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
Ο Γ. Μανιάτης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το νέο καθεστώς στη Συρία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων που θα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας να διευκρινίσει πώς θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, αλλά και τις συνέπειες που τυχόν θα έχει μία τέτοια συμφωνία στις Ευρωτουρκικές και Ευρωσυριακές σχέσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το νέο καθεστώς της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Έχοντας υπόψη το προηγούμενο του παράνομου και άκυρου Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό ΑΟΖ που παραβιάζει τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μια νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και του νέου καθεστώτος στη Σύρια έχει ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων και θα μπορούσε να είχε πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
– Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;
– Θα θέσει ως προαπαιτούμενο για μια μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Συρίας, μεταξύ άλλων, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρως της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών;
– Τι συνέπειες θα είχε η σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας που θα παραβίαζε τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στις Ευρωτουρκικές και Ευρώ-Συριακές σχέσεις
Μανιάτης: Πώς θα προστατευθεί Ελλάδα και Κύπρος από ένα παράνομο τούρκο-συριακό σύμφωνο;
Και το βέτο στην χρηματοδότηση της Τουρκίας που επικαλούνται η Ελλάδα με την Κύπρο θα σπάσει υπό την πίεση της Γερμανίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Η Τουρκία ξέρει ότι σε έχει ισχυρούς συμμάχους στην ΕΕ και κάνει ότι θέλει.
Αν δεν υπερασπιστούν η Ελλάδα με την Κύπρο τα συμφέροντα τους μην περιμένουν σωτηρία από την γραφειοκρατία της ΕΕ.
Ὁ Ἑνιαῖος Ἀμυντικός Χῶρος ἀπάντησις στό μνημόνιο Τουρκίας-Συρίας!
Οι δηλώσεις τού κ.κ. Γεωργίου, στις οποίες αναφέρεται το ανωτέρω άρθρο: «Μᾶς κυκλώνουν οἱ βάρβαροι Ἀπαγορεύεται νά σιωπήσω!»
Είπα και εγώ- ο κ. Μανιάτης είναι φίλοι με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη από τότε που συνυπήρξαν ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου -,αλλά να προηγήθηκε σε ερώτηση προς την Ε.Ε των ευρωβουλευτών της Ν.Δ, κομμάτι παράταιρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ λοιπόν .Ερώτηση στην οιονεί ΥΠΕΞ της Ε.Ε έκαναν οι επικεφαλής των ομάδων της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ .Για άλλους του Σύριζα κλπ δεν εγράφη κάτι.