Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια της 20ης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, αφιερωμένη στο μέλλον και τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να συμπεριλάβουμε την ασήμαντη βουλγαρική μειονότητα στο προοίμιο του συντάγματός μας. Και μιλάμε για μερικές εκατοντάδες πολίτες μας, όχι για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Μιλάμε για περίπου 800-900 πολίτες της χώρας μου που αυτοπροσδιορίζονται ως μέρος της βουλγαρικής κοινότητας».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, γράφουν σήμερα τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

«Το προοίμιο του συντάγματός μας είναι περιγραφικό και αναφέρει ότι αυτή είναι η χώρα του τάδε έθνους. Κάποιος στη διεθνή κοινότητα θα έλεγε ότι αυτή είναι μια δουλειά ρουτίνας που πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε. Θα ήταν τόσο απλό αν αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο αίτημα (να αλλάξει το σύνταγμα – δηλ.), αλλά είναι το δέκατο στη σειρά», είπε ο Μίτσκοσκι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απογοήτευση των πολιτών της Βόρεις Μακεδονίας αυξάνεται συνεχώς ακριβώς λόγω των νέων συνθηκών που τίθενται ενώπιον των Σκοπίων.

Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι το κόμμα του απολαμβάνει σταθερή εκλογική υποστήριξη και η κυβέρνησή του έχει την υποστήριξη σχεδόν των 2/3 των εκπροσώπων στο κοινοβούλιο.

«Και τώρα πρέπει να σταθώ μπροστά στους συμπολίτες μου και να πω: Κοιτάξτε αγαπητοί μου συμπολίτες, μαθητές μου, πρέπει να αλλάξουμε ξανά το σύνταγμα, αλλά όπως ξέρετε έχει γίνει κοινός τόπος».

Κανείς δεν μας καταλαβαίνει. Είμαστε μια μικρή μεσόγεια χώρα στην καρδιά των Βαλκανίων και πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα αν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε και πάλι ότι τα δικαιώματα της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία έχουν παραβιαστεί και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στη Σόφια σε σχέση με αυτό το θέμα.

«Τι συμβαίνει με τη ‘μακεδονική’ μειονότητα στη Βουλγαρία. Και δεν μιλάμε για μερικές εκατοντάδες άτομα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κανενός ότι πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές ξανά και ξανά και ξανά;

Ποιοι είμαστε εμείς οι πολιτικοί για να κρίνουμε αν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κάποιου;

Αντίθετα, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε κατάχρηση αυτής της ερώτησης. Στην Ευρώπη υπάρχει ένας θεσμός που κρίνει αν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κάποιου ή όχι.

Το όνομα αυτού του ιδρύματος είναι Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Και τι αποφάσισε αυτό το δικαστήριο τα τελευταία χρόνια;

14 αποφάσεις υπέρ της ‘μακεδονικής’ μειονότητας στη Βουλγαρία, αργότερα θα εξηγήσω γιατί το δικαστήριο πήρε αυτές τις αποφάσεις και Μηδέν φορές υπέρ της βουλγαρικής μειονότητας στη «Μακεδονία».

14 προς 0.

Και τι να πούμε για τη ‘μακεδονική’ μειονότητα στη Βουλγαρία, η οποία όχι μόνο δεν αποτελεί μέρος του συντάγματος, αλλά δεν τους επιτρέπεται ούτε να εγγράψουν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή τους (ΜΚΟ)», πρόσθεσε ο Μίτκοσκι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το 75% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

«Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα επιχείρημα ότι μπορώ να σταθώ ενώπιον των πολιτών μου και να πω: Κοιτάξτε πρέπει να το δεχτείτε αυτό (συνταγματικές αλλαγές – δηλ.) και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι σε 6 μήνες κάποιος άλλος, ανατολικά από εμάς, δεν θα το κάνει θέλει κάτι επιπλέον.

Γιατί φοβάμαι;

Αυτός δεν είναι ένας φόβος που βασίζεται σε ψευδαισθήσεις, είναι ένας φόβος που βασίζεται σε στοιχεία και προηγούμενες εμπειρίες των τελευταίων 25 ετών.

Γιατί φοβόμαστε;

Στο διαπραγματευτικό μας πλαίσιο με την ΕΕ, για πρώτη και ελπίζουμε τελευταία φορά, έχουμε μια διμερή διαμάχη με προτεραιότητα έναντι των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Καμία από τις προηγούμενες χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση.

Γι’ αυτό εμείς ως νέα κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, θέλουμε να μιλήσουμε. Θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να εξηγήσουμε την απογοήτευση των πολιτών μας που νιώθουν προδομένοι.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες στο παρελθόν, τα 3/4 των πολιτών της χώρας μου θέλουν να είναι μέρος της Ε.Ε. Όχι ευρωσκεπτικιστές, αλλά φιλοευρωπαίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία στη Βόρεια Μακεδονία. Μιλάμε για περισσότερο από 75%», είπε ο Μίτσκοσκι.

Πρόσθεσε ότι εάν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αριστούργημα της ευρωπαϊκής διπλωματίας», τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο «αριστούργημα» για την επίλυση της «τεχνητής διαμάχης» με τη Βουλγαρία, καταλήγει η Bgnes.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ