Σεπτέμβριος 27, 2024. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ένα κακό μήνυμα στέλνεται στους πολίτες της χώρας μας, αυτό είναι το σχόλιο του πρωθυπουργού Χριστιάν Μίτσκοσκι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διαχωρισμό της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, καμία χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα πράγματα από εμάς τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες από την αρχή του δρόμου προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Φτάνουν, είπε στη συνέντευξη Τύπου, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στο οικόσημο αυτής της μικρής χώρας στην καρδιά των Βαλκανίων.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές αξίες, είναι πιέσεις μόνο πάνω μας. Είμαστε έτοιμοι, θέλουμε να μπούμε, να διαπραγματευτούμε. Διαπραγματεύσεις σημαίνει ενίσχυση των θεσμών, εμπλουτισμός ικανοτήτων, όχι ένταξη. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δεχτούν αυτή μας την πρόταση;», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός, «Φτάνουν, προσθέτει, τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και σταθμά στην πλάτη «αυτής της μικρής χώρας στην καρδιά των Βαλκανίων», προσθέτει ο πρωθυπουργός για την προσφορά του στις Βρυξέλλες να εφαρμοστούν οι συνταγματικές τροπολογίες για την είσοδο των Βουλγάρων με καθυστερημένη εφαρμογή ή συγκεκριμένα όταν η Βουλγαρία επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης για μας στην ΕΕ.

Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι εάν ως κυβέρνηση μπορούν να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά την κριτική του κοινού και να χρησιμοποιήσουν το επίθημα «Βόρεια» για εξωτερική χρήση, τότε οι Βρυξέλλες θα πρέπει επίσης να αποδεχτούν τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, στην οποία, όπως λέει, πουθενά δεν αναφέρει ότι προϋπόθεση πρέπει να είναι η αλλαγή του Συντάγματος.

Ευχήθηκε στην Αλβανία επιτυχία και γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ίσως, όπως λέει, κάποτε οι δρόμοι των δύο χωρών να συναντηθούν ξανά στην τροχιά της πλήρους ένταξης στην ΕΕ, σημειώνει η Skopje1.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ