Μέση Ανατολή: «Το Ιράν θα πληρώσει» – «θα επαναλάβουμε αν απαντήσει το Ισραήλ». Εκατέρωθεν απειλές για κλιμάκωση

- Advertisement -

02.10.202407:50
Ομάδα διασωστών στο Ισραήλ ασφαλίζει σημείο που επλήγη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το Ιράν και έπληξε κτίριο στο κεντρικό Ισραήλ
Φλέγεται η Μέση Ανατολή. Εκατέρωθεν απειλές για κλιμάκωση. Το Ιράν θα πληρώσει διαμηνύουν Ισραήλ – ΗΠΑ. Θα επαναλάβουμε με μεγαλύτερη ένταση αν απαντήσουν, απειλεί το Ιράν.
Στα άκρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και τη χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε χθες περίπου 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας ως αντίποινα, σύμφωνα με την Τεχεράνη, για τις δολοφονίες των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση του είδους μέσα σε έξι μήνες. Θα απαντήσουμε λέει το Ισραήλ. Η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν διαβεβαιώνουν οι ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την απάντηση στο Ιράν. Την ίδια ώρα τα δόντια του επιδεικνύει και το Ιράν. Ο πρόεδρός του Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε το Ισραήλ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν γιατί η επίθεση των 200 βαλιστικών πυραύλων αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.

Συνεχίζεται το Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό
Εντωμεταξύ οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται  με τη  Μέση Ανατολή να βρίσκεται βυθισμένη σε εκρηκτική κατάσταση και το Ισραήλ να εξακολουθεί να σφυροκοπά όλη τη νύχτα της Τρίτης τα νότια προάστια της Βηρυτού ενώ ενεργό παραμένει και το μέτωπο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός  στον Λίβανο και την Παλαιστίνη πέφτουν διαρκώς στο κενό και κάτι τέτοιο δείχνει πιο μακριά από ποτέ πριν.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
Ο συναγερμός στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει και στην Αθήνα. Σήμερα, Τετάρτη, στις 16:30,  συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Ολη η διεθνής κοινότητα είναι σε τρομερή ετοιμότητα καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές για αντίποινα.

«Το Ιράν θα πλήξει όλες τις υποδομές του Ισραήλ αν δεχτεί επίθεση»
Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στο πλευρό του Ισραήλ ο στρατός των ΗΠΑ
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.

ΗΠΑ: Η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν
Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.

«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Η Ουάσιγκτον δεν είχε ιδέα για την επίθεση
«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.

Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιεί η Γαλλία
Την ίδια ώρα η Γαλλία, ως απάντηση στην ιρανική επίθεση, κινητοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σε ένδειξη της δέσμευσής της στην ασφάλεια του Ισραήλ κινητοποίησε την Τετάρτη τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

H Χαμάς επαινεί τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν

Από την άλλη πλευρά η Χαμάς ανέφερε ότι επαινεί τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα για την εκδίκηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του Ταξίαρχου των Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσάν.

Στρατιωτική εισβολή στο νότιο Λίβανο – Μαίνονται τα εκατέρωθεν πυρά

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα η χερσαία επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να κάνουν ενημέρωση για τους στόχους της επιχείρησης και να σημειώνουν πως πρόκειται για «περιορισμένης έκτασης» επιχείρηση.

Στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος των IDF, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρθηκε στους σκοπούς της επιχείρησης, η οποία όπως είπε έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ότι θα συνεχιστεί έως ότου οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ακόμα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει στόχο τη Βηρυτό η άλλες περιοχές στον νότιο Λίβανο. «Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις στον νότιο Λίβανο. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών δίπλα στα σύνορά μας», ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Χ, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράι είχε αναφέρει ονομαστικά 30 χωριά, καλώντας τους κατοίκους να τα εκκενώσουν άμεσα και να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σημειώνοντας πως «απαγορεύεται να πάτε νότια. Οποιαδήποτε κατεύθυνση νότια μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο».

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ HAPPY. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ
      Η είδηση λέει πως το Ιράν εξαπέλυσε 200 βαλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ κατα τη διάρκεια της νύκτας αλλά η ταπεινότητά μου δεν παρακολούθησε το θέαμα. Αρκετό δούλεμα υποστήκαμε, κορεσθήκαμε, δεν χρειάζεται άλλο.
      Άκουσα, λίγο πριν τις 10 χθες το βράδυ, στο CNN τον Jake Sallivan, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου να κάνει σχετικές δηλώσεις, κατάλαβα πως τα πράγματα ήταν συνεννοημένα και είπα πως το σενάριο είναι το ίδιο με του περασμένου Απριλίου. Ας πάω για ύπνο.
      Εντάξει, το Ιράν εξαπέλυσε 200 βαλλιστικούς πυραύλους. Και τι έγινε;
      Ήταν, λέει, τα αντίποινα του Ιράν στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε, της Χεζμπολάχ Νασράλα και ενός Φρουρού της Επανάστασης του Ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν.
      Απο την μια εξέλειπε η ηγεσία δύο κινημάτων στα οποία βασίζει την στρατηγική του το Ιράν και απο την άλλη άνοιξαν μερικές τρύπες το έδαφος του Ισραήξλ και ακούμε το ρεφρέν διαχειλέων του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν: η επίθεση των 200 βαλιστικών πυραύλων αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.
      Απο όσα έχω αντιληφθεί (πηροφόρηση δεν μπορεί να έχεις), το Ιράν ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την επίθεση.
      Πληροφορίες που αναγκάστηκε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ υποστήριζαν πως οι ΗΠΑ έχουν αποκασταστήσει επαφές με το ιρανικό καθεστώς μέσω του Ομάν και της Ελβετικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη (νομίζω η Ελβετία εξυπηρετεί τις ΗΠΑ σε πρεσβευτικό επίπεδο στο Ιράν).
      ‘Ετσι το παραμύθι τελειώνει με τους μουλάδες να φοβούνται όχι, μόνο, την αντιπαράθεση με το Ισραήλ αλλά, κυρίως, την εσωτερική εξέγερση.
      Το τέλος του παραμυθιού είναι τραγικό: 50.000 νεκροί και ακόμη οι επιχειρήσεις δεν τελείωσαν.
      Τα επόμενα στον δεύτερο τόμο.

      • Έχετε δίκιο, κ. Σαββίδη. Το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί δε πόλεμο, παρά μόνο να χρηματοδοτεί πολέμους κατά τού Ισραήλ. Ο λόγος;

        α) Προφανώς ξέρει ότι θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θέλει να την αποφύγει.

        β Αυτό που γράφετε. Φοβάται την εσωτερική εξέγερση, διότι δεν μπορεί να ζει πια άλλο κάτω από το θεοκρατικό καθεστώς. Ο Νετανιά(χ)ου το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και γι αυτό προέβη στην ανακοίνωσή του προς τον ιρανικό λαό, βεβαιώνοντάς τον ότι σύντομα “θα είναι ελεύθερος” [“το Ιράν θα απελευθερωθεί νωρίτερα απο ό,τι πιστεύει ο κόσμος”].

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα