Λ. Χρυσανθόπουλος: Κυπριακό: Κουραστήκαμε να περιμένουμε τις προτάσεις του ΟΗΕ

- Advertisement -
Μετά από 49 χρόνια κατοχής από την Τουρκία απαιτούνται δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες από Ελλάδα και Κύπρο.

Κουραστήκαμε να περιμένουμε για 49 χρόνια προτάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, προτάσεις που απορρίπτονται από την Τουρκία και έχουν καταλήξει στο να προτείνει η Άγκυρα την λύση των δυο κρατών για να κλείσει το Κυπριακό με τα στρατεύματά της πάντοτε εκεί.

Ήρθε ο καιρός για μια ελληνική πρωτοβουλία από τη Λευκωσία και από την Αθήνα, η οποία να υποβληθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία μπορεί να περιλάβει τα εξής στοιχεία:

1. Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

2. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ.

3. Συζήτησεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον γ.γ. του ΟΗΕ για τον πλήρη αφοπλισμό της νήσου με την αναχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων.

4. Εφόσον η Άγκυρα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνον τότε, Αθήνα και Λευκωσία  θα συμφωνήσουν στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε..

Θεωρείται βέβαιον ότι η Άγκυρα θα απορρίψει την ελληνική πρωτοβουλία και τότε Ελλάδα και Κύπρος δεν θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε..

Η Τουρκία θα κατηγορηθεί για αδιαλλαξία στην επίλυση του Κυπριακού. Προηγουμένως η Αθήνα θα πρέπει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Πακιστάν και με άλλα ισλαμικά κράτη που ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμα να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Μια επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο του Πακιστάν, Αρίφ Αλβί να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση αποτροπής μιας ενδεχομένης αναγνώρισης. Το ίδιο θα μπορούσε η Αθήνα να κάνει προς τους αρχηγούς κρατών των άλλων ισλαμικών χωρών.

Βέβαια προσκλήσεις σαν τις προαναφερόμενες μπορεί να μην είναι αρεστές στην Ε.Ε. ή σε άλλους  συμμάχους, αλλά τι να κάνουμε, θα πρέπει επιτέλους τα ελληνικά συμφέροντα να πάρουν προτεραιότητα.

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήρθε ο καιρός να σκεφτεί η Κύπρος το ΝΑΤΟ, γιατί ΟΗΕ και ΕΕ δεν έχουν τη βούληση και τη δύναμη να λύσουν το θέμα.
    Μπορεί να ξεκινήσει ως pfp για να δεί και τις αντιδράσεις (ΑΚΕΛ, Τουρκία, Μ. Βρετανία) και μετά να συνεχίσει ως ένταξη.

    • ΤΟ ΑΚΕΛ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.
      ΑΝ ΟΧΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΒΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ -ΣΤΟ ΝΑΤΟ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΒΕΤΟ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ (ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ).

  2. Με τα αν δεν γίνεται πολιτική. Αν βάλλει βέτο η Τουρκία θα έχει και η Κύπρος ένα πολύ καλό επιχείρημα να βάζει συνέχεια βέτο η Κύπρος στην ΕΕ.
    Στις διαπραγματεύσεις πας ή win win ή loose loose. Αλλιώς είσαι looser.
    Δυστυχώς πίσω από το επικαλούμενο πιθανόν βέτο κρύβεται η απροθυμία των κυπριακών κυβερνήσεων να εισπράξουν το πολιτικό κόστος της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ.
    Η αίτηση για pfp θα μπορούσε να έχει γίνει ως διερευνητική.
    Ο Τολμών νικά. Ο Τάσος τόλμησε και η Κύπρος μπήκε στο κλαμπ της ΕΕ, οι μετά κρύβονται στη γραφειοκρατία του ΟΗΕ.

    • Μήπως τώρα δεν έχει η Κύπρος λόγους για να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη τής Τουρκίας; Το ΝΑΤΟ πρέπει να περιμένει; Τι ακριβώς “τόλμησε” ο Τάσσος (με δύο σίγμα έγραφε ο αείμνηστος το όνομά του); Η Κύπρος είχε γίνει δεκτή κι έγινε μέλος την 1/5/2004, μαζί με την Μάλτα. Η Τουρκία, που τόσο ταλαιπώρησε Σουηδία και Φινλανδία (ειδικά την πρώτη), δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να δεχτεί την ΚΔ ως μέλος τού ΝΑΤΟ και, όπως απέδειξε η προαναφερθείσα περίπτωση, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να την αναγκάσει να δεχτεί.

      Κατά καιρούς, κάποιοι (κάποιος με διάφορα ονόματα;) εμφανίζονται εδώ μέσα με την στερεότυπη αυτή πρόταση, που βεβαίως δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Τα “Ο Τολμών νικά” άφησέ τα καλύτερα για τούς ΛΟΚατζήδες.

  3. Μάλλον οι ανιχνεύσεις θα πρέπει να βγάλουν σελίδα εγκεκριμένων σχολιαστών με μη στερεότυπες απόψεις που θα τυγχάνουν της έγκρισης των “σοφών” για να μη δέχονται το διαδικτυακό bullying των bullers.
    Η αριστερή θολοκουλτούρα πάντα έχει ένα θέμα με τον πλουραλισμό των απόψεων που εκφεύγουν της γραμμής της Πράβδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα