Λεπέν μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία: Δημοψήφισμα για ΕΕ

- Advertisement -

 

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Βίλντερς πρότεινε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ολλανδίας στην ΕΕ, κάτι που η Λεπέν επικρότησε. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Οι Ολλανδοί θα πρέπει να έχουν λόγο για το μέλλον τους στην ΕΕ, όπως έκαναν και οι Βρετανοί μέσω δημοψηφίσματος, δήλωσε την Πέμπτη η ακροδεξιά πολιτικός της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν μετά τη νίκη του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV, Identity and Democracy) του Γκέερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Βίλντερς πρότεινε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ολλανδίας στην ΕΕ, κάτι που η Λεπέν επικρότησε.

«Μια καλή είδηση είναι όταν οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν. Τα κακά νέα είναι όταν, όπως το 2005, τους επιβάλλεται μια συνθήκη. Είναι στο χέρι του ολλανδικού λαού να επιλέξει το πεπρωμένο του, όπως έκανε και ο βρετανικός λαός», δήλωσε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο FranceInter.

Σύμφωνα με τη Λεπέν, η νίκη του Βίλντερς αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι «αμφισβητούν τη λειτουργία της ΕΕ» και επιθυμούν να «έχουν τον έλεγχο της μετανάστευσης».

Η Λεπέν επίσης εξαπέλυσε πυρά κατά των θεσμών της ΕΕ, λέγοντας ότι χρειάζονται πλήρη αναθεώρηση, ενώ διευκρίνησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διαλυθεί και πως η Γαλλία πρέπει να διατηρήσει το νόμισμα του ευρώ.

Για να αλλάξουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να θέσουν το κόμμα Renew του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και «τους συμμάχους του» σε μειοψηφική θέση στις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Rassemblement National (RN) της Λεπέν λαμβάνει το 28% των ψήφων, έναντι 20% για το Renew του Μακρόν, ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 9% των ψήφων.

«[Η ΕΕ] είναι μια τεχνοκρατική δομή που προχωράει μέσω τιμωριών, απειλών και κυρώσεων», είπε, προτείνοντας αντ’ αυτού την οικοδόμηση μιας «Ένωσης ευρωπαϊκών εθνών» που θα εργάζεται σε «μεγάλα έργα για να επιτύχουμε συλλογικά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας».

Εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή της στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Γκι Φερχόφστατ για την τροποποίηση των Συνθηκών, υποστηρίζοντας ότι θα «αφαιρούσε από τα έθνη σχεδόν όλη την κυριαρχία τους».

Μετά την θετική ψήφο του Κοινοβουλίου στις 21 Νοεμβρίου, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται τώρα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – το οποίο πρόκειται να ψηφίσει για αυτήν στην επόμενη σύνοδό του στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη αντιδράσει κατά μιας ενδεχόμενης αλλαγής των Συνθηκών της ΕΕ, με πιο ηχηρή αυτή του φιλοευρωπαίου και πρόσφατου νικητή των πολωνικών εκλογών Ντόναλντ Τουσκ.

Théophane Hartmann | EurActiv.fr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα