Έφταιγε ο Γκορμπατσώφ;

- Advertisement -
Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
Πολλοί, κυρίως, λάτρεις του υπαρκτού σοσιαλισμού, αποδίδουν στον Γκορμπατσώφ την πτώση της ΕΣΣΔ. Αλλά δεν ήταν ο Γκορμπατσώφ αυτός που την οδήγησε στην κατάρρευση. Το σύστημα κατέρρευσε εσωτερικά απο τις πολλές και τραγικές αντιφάσεις του. Ο Γκορπατσώφ κλήθηκε απο το τελευταίο Πολιτμπιρό να το σώσει με οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν ήταν, μόνο, η οικονομία που έκανε αντιδημοφιλές και αντιλαϊκό ένα σύστημα. Ήταν η αντίληψή του για τη ζωή. Στενή παρακολούθηση των πάντων, χαφιεδισμός ακόμη και ενδοοικογενειακός για υπονόμευση του κόμματος και της επανάστασης, λατρεία του κόμματος και του ηγέτη σε μεταφυσικά επίπεδα, στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας, μια αντίληψη για την τέχνη και την διασκέδαση που αποκλήθηκε σοσιαλιστικός ρεαλισμός, προκλητική παρουσία της νομενκλατούρας, έλλειψη ελευθερίας και δημόσιου λόγου, κλείσιμο στα γκουλάγκ όσων διαφωνούσαν, ανελέητη προπαγάνδα που προκαλούσε τη λογική, κα. Μετά, και με βάση αυτά, ήρθε και η οικονομική κατάρρευση σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο των άστρων. Μια συνειδητή επιλογή των αμερικανών για να σύρουν την ΕΣΣΔ σε οικονομική εξάντληση. Που πέτυχε. Τόσο μυωπικό ήταν το σύστημα.
Ο Γκορμπατσώφ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτού του συστήματος. και κλήθηκε απο το ίδιο το σύστημα. Το Πολιτμπιρό τον επέλεξε. Δεν κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά. Αλλά ήταν αργά. Το σύστημα ήταν αντιπαθές. Αντιπαθές παραμένει και σήμερα σε όλον τον κόσμο. Πλην ενός μέρους των Ελλήνων.
Π.Σ.
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εἶναι πολύ λεπτό θέμα ἡ ἀνάλυση καί ἡ κατανόηση τῶν ἐσωτερικῶν θεμάτων ἑνός ἄλλου λαοῦ. Ἕνα τσαρικό παρελθόν καί μετά ὁ κομμουνισμός, σέ ἕνα πολυπληθῆ λαό, στήν ἄκρη τῆς Εὐρώπης, στήν ἄκρη τῆς Δύσης.

    https://www.anixneuseis.gr/%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%83%cf%8c%cf%86-%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/

    Μία φράση χαρακτηριστική γιά τόν Γκορμπατσώφ
    ¨Ονειρευόταν νέες φιλικές σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών και δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εμφάνιση νέων διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη.¨ ἀποτυπώνει νομίζω τήν προσπάθεια καί τήν πραγματικότητα. ῾Η προσπάθεια ἀνοίγματος ἑνός λαοῦ πρός τούς ἄλλους, πού ἦρθε σέ μία στιγμή πού ἦταν καί ἀναπόφευκτο λόγω τῶν νέων ψηφιακῶν μέσων, κρίθηκε ἀπό πολλούς ἀρνητικά, καί κυρίως ὡς πόλεμο ἐναντίον τοῦ κομμουνισμοῦ, πού ἔφερε πολλές ἀντιδράσεις. Θεωρῶ πώς ὅ,τι κατακτοῦν οἱ λαοί ψυχικά καί πνευματικά παραμένει ὡς ἐφόδιό τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα